Cover van boek Zomervacht
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Geus | 2019 | 320 pagina's
ISBN: 9789044542882
Dit boek staat in de lijst Papaboeken

Zomervacht

Brian is 13 jaar oud en woont bij zijn vader in een aftandse caravan. Zijn moeder kijkt niet meer naar hen om. En dan is er zijn broer nog, Lucien. Die woont ook niet bij hen, hij is lichamelijk en verstandelijk beperkt en verblijft in een instelling. Tot Brians vader op een dag besluit om Lucien een zomer lang bij hen te laten wonen, omdat hij er geld voor krijgt. Brian krijgt dan de taak om Lucien te verzorgen, ook al is dat heel moeilijk zonder hulp en de juiste spullen.

Dit boek laat je helemaal in het hoofd van Brian kruipen terwijl hij met allemaal moeilijke situaties worstelt: de verzorging van Lucien, zijn eerste verliefdheid, zijn frustraties met zijn vader... En dat allemaal met duidelijke, simpele maar poëtische taal.

Lees een stukje

Meestal kneep Lucien mij. Volgens ma was dat mijn eigen schuld, omdat ik te ruw met hem speelde. Of anders had ik de slimste moeten zijn. Soms zat ze erbij op de bank als Lucien ineens iets deed. Dan zette ze me met mijn billen op de eettafel en streelde de rode plek die later blauw zou worden. ‘Je weet dat je broer hier niks aan kan doen, hè?’ Het klonk alsof we samen een geheim verzonnen. ‘Mama zag het gebeuren. Lucien deed het per ongeluk.’
‘Het doet pijn’, piepte ik.
‘Daar weet mama misschien wel iets tegen.’ In de keuken klinkt het gekras van een la in de diepvries.
‘Kijk eens.’ Voorzichtig drukte ze een waterijsje tegen de rode plek. ‘Helpt het al?’
‘Een beetje.’

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3

Wat vind JIJ?

Aantal sterren