Cover van boek Zwijgmannen
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Geus | 2021 | 113 pagina's
ISBN: 9789044544817
Dit boek staat in de lijst Hartverwarmende boeken

Zwijgmannen

Wanneer Jaap Robben een groep Poolse werkmannen inhuurt voor het snoeien van zijn kersenbomen, weet hij nog niet dat dit het begin is van een mooie vriendschap. Hoe meer klusjes de werkmannen opknappen, hoe beter Robben de klusjesmannen en hun leefwereld leert kennen. Deze is niet echt rooskleurig: Iwan, Marek & co wonen in deels afgebrande achterbuurtpanden, zien hun familie in Polen maar om de zoveel maanden… Ondanks de afwezigheid van een gemeenschappelijke taal, groeit er een band tussen beide partijen die het klussen overstijgt.

Robben vertelt op een niet oordelende wijze over de vaak erbarmelijke levensomstandigheden van Poolse klusjesmannen in het Duitsland van vandaag de dag. Een boek dat de grauwe realiteit toont, zonder sentimenteel of prekerig te worden. Een boek over een ongewone vriendschap over taalbarrières heen. 

Lees een stukje

Hoe vaker de zwijgmannen komen werken, hoe lastiger ik het vind. Doordat we geen taal delen, maar slechts enkele woorden van elkaar begrijpen, klinken mijn zinnen steeds als bevelen.

Schrauben.

Glatt machen.

Das muss weg.

En wanneer die laatste zin te lang is, zeg ik enkel: Weg. 

Waarna die twintig jaar oudere mannen mijn opdracht uitvoeren, altijd op een gejaagd drafje. Ik gebaar dat ze kalmer aan mogen doen, waarna ze me meewarig aankijken en nog fanatieker gaan sjouwen. Het maakt mij een soort opzichter die ik niet wil zijn. 

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4

Wat vind JIJ?

Aantal sterren