
Wij, de anderen
Pierre, Parijs fotograaf en zoon van Franse ouders die elkaar maar kort hebben ontmoet, verneemt het overlijden van zijn vader in Kenia. Hij heeft hem maar één keer ontmoet, toen hij een jongetje van 13 was. Nu reist hij naar Kenia om de man te begraven die zich inzette voor de armen en er een leven leidde dat heel ver af stond van de Westerse levensstijl van hemzelf. Terwijl Pierre een passende begraafplaats zoekt, krijgt hij langzaamaan een scherp beeld van wie zijn vader was.
In deze fijnzinnige, filosofische roman mengt Audeguy verschillende verhalen. Het verhaal van Pierre die door Kenia trekt, wordt afgewisseld met het verhaal van hoe de Britten Kenia kolonoliseerden. Een derde laag wordt gebracht door een koor van geesten, die als een soort voice over alles becommentariëren. Alles samen, maakt dit een warm, gevoelig boek vol prachtige beschrijvingen van de Afrikaanse natuur en het leven in de overvolle Afrikaanse steden.
Lees een stukje
In deze onverschillige menigte is Pierre de enige blanke. Hij loopt met lege handen, hij komt bananen- en mangoverkopers tegen. Hij struikelt verschillende keren en moet ervan afzien om zich heen te kijken, hij concentreert zich op zijn voeten. Duizenden voetgangers hebben een bochtig, oneffen pad uitgesleten tussen het wegdek en de greppel, vol waterplassen en onverwachte keien. Een paar riooldeksels ontbreken ineens, ondefinieerbare hopen vuilnis liggen te smeulen. Her en der komen paden van rode aarde uit op de grote weg. Mannen en vrouwen, smetteloos gekleed, met elegante tred, lopen naar die grote weg en ze zijn blootvoets, ze houden hun schoenen in de hand.
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.