Cover van boek Wat jij niet ziet
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Gottmer | 2016 | 319 pagina's
ISBN: 9789025765354

Wat jij niet ziet

Het leven van de zestienjarige Parker Grant loopt bepaald niet over rozen. Parker werd blind na een auto-ongeval waarbij haar moeder om het leven kwam. Haar vader overleed zo’n drie maanden geleden. En dan is er nog het trauma van Parkers eerste, abrupt afgebroken liefde. Om in de dagelijkse chaos te kunnen overleven, creëerde Parker ‘de Regels’, een elftal geboden die haar helpt functioneren. Net wanneer Parker haar leven weer min of meer op orde heeft, verschijnt Scott Kilpatrick – jawel, Parkers eerste vriendje – in haar klas. Parker ontdekt gaandeweg dat dé waarheid niet bestaat. Kan ze mensen uit haar verleden een tweede kans geven?

Het is niet eenvoudig om je in het leven van een blind hoofdpersonage te verplaatsen, maar Eric Lindstrom zet Parker als overtuigend karakter neer. Aanvankelijk lijkt ze onsympathiek, aangezien ze de ‘boze buitenwereld’ met radde tong en sarcastisch commentaar op afstand houdt, maar gaandeweg ontstaat meer begrip voor de trauma’s uit haar jeugd. Zo ontstaat een levensecht en authentiek portret. Bovendien integreert Lindstrom meerdere thema’s, zoals vriendschap, liefde, vertrouwen en vergeving. Kirkus Reviews bekroonde ‘Wat jij niet ziet’ als ‘Best Teen Book of 2015’.

Lees een stukje

Ik draag meestal een versleten legerjack zonder mouwen, vol buttons die vrienden in de loop van de jaren hebben gemaakt of gekocht. Met leuzen als Ja, ik ben blind, nou en? en Blind, niet doof, niet achterlijk! en mijn favoriet: Parker Grant kijkt ook zonder ogen dwars door je heen! Tante Celia zei vanochtend dat ik al die mensen van Jefferson die me niet kennen ermee zou overdonderen. Ze had dus ongelijk. Ze móéten juist overdonderd worden. Ik hoor geschuifel en het gekraak van hout en staal, en naast me ploft iemand neer. ‘Hoi Parker.’ Het is Molly. ‘Sorry dat ik te laat ben. Ik moest eerst langs de administratie...’ ‘Als de bel nog niet is gegaan, ben je niet te laat.’ Ik doe zo achteloos mogelijk, maar wil haar ook duidelijk maken dat mijn maatje me alleen met bepaalde dingen in de klas moet helpen, niet met mijn hele leven.
‘Aha, dus jij heet Parker...’ zegt Eikel.
‘Ach gossie,’ onderbreek ik hem met mijn zoetste stem. ‘Dat heb je ontdekt doordat iemand me net zo noemde, hè? Daardoor weet ik jouw naam ook. Maar Eikel is niet zo aardig, dus dan noem ik je maar Ei.’

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.25
3.3/5 8 stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren