Cover van boek Darius de Grote is niet oké
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Gottmer | 2019 | 307 pagina's
ISBN: 9789025771164

Darius de Grote is niet oké

Iedere avond kijkt Darius een aflevering Star Trek, samen met zijn papa. Buiten dit gezamenlijke ritueel komen de twee eigenlijk niet zo goed overeen. Ook op school ligt Darius met zichzelf in de knoop. Als een halve Iraniër, met depressie, heeft hij het gevoel nergens thuis te horen. Wanneer zijn opa ziek wordt vertrekt de familie van Darius naar Iran. Ondanks de triestige omstandigheden begint Darius langzaam te ontdooien tijdens de reis, vooral wanneer hij vrienden wordt met de buurjongen van zijn grootouders. 

Met oog voor detail vertelt Darius de grote is niet oké over twee verloren jongens die elkaar vinden in Iran. Een emotioneel verhaal over familie en mentale gezondheid, besprenkeld met Lord of the rings, liefde voor thee en lekker eten, voetbal en architectuur.

Lees een stukje

'Zijn we familie van elkaar?' vroeg ik. 

Het was een gênante, maar begrijpelijke vraag van de ene Iraniër naar de andere. In Portland woonden verscheidene Iraanse gezinnen die verre verwanten van me waren. Meestal aangetrouwd, maar ik had er ook een achterneef. 

Wat het bijhouden van stambomen betreft zijn Iraniërs nog fanatieker dan hobbits. Vooral Iraniërs die buiten Iran wonen. 

Sohrab keek me met samengeknepen ogen aan en haalde zijn schouders op. 'Ik woon hier in de buurt.'

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3

Wat vind JIJ?

Aantal sterren