Cover van boek Vrij
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Meulenhoff | 2014 | 254 pagina's
ISBN: 9789029090315

Vrij

De drie hoofdpersonages in Vrij zijn ver verwijderd van de Amerikaanse droom. Leroy is een ex-soldaat die met een hersenletsel is teruggekeerd uit Irak; Pauline is verpleegster, vrijgezel en koekegoed; Freddie is een gescheiden vader met twee dochters en drie jobs, inclusief een weedplantage. Ze strijden op grootse wijze hun kleine strijden. Leroy bekampt zijn oorlogsdemonen, sciencefictionachtige waanbeelden uit een denkbeeldig, losgeslagen en fascistisch Amerika. Freddie wil het hoederecht over zijn kinderen, maar moet daarvoor eerst financieel de eindjes aan elkaar zien te knopen. Pauline wil een jonge junkie redden en als het even kan de levens van ál haar patiënten. De levens van Leroy, Freddie en Pauline kruisen elkaar...

Deze Amerikaanse roman is toegankelijk, en toch gelaagd. Het is vooral een sterk verhaal over gewone mensen, maar ook een aanklacht tegen de Amerikaanse samenleving. Willy Vlautin schrijft vanuit een diepe verontwaardiging over alles wat foutloopt in zijn land, maar doet dat zonder wijsvingertje. En met de deur op een kier voor een hoopvol einde. Al lees je dit boek vooral voor de meesterlijke en aandoenlijke personages: zó levensecht dat ze je soms je hart doen bloeden en het dan weer van vreugde laten opspringen.

Lees een stukje

Maar al die problemen zouden altijd in de schaduw op de loer liggen, en elk mens had zijn eigen schaduwen. Hij zou zijn baan houden. En nu zijn dochters terug waren, had hij weer een thuis en een doel in zijn leven. Zijn leven was geen nachtmerrie meer. Hij was vrij. Zijn hersens hielden eindelijk op met malen en hij werd moe. Hij kon Kathleen zachtjes horen snurken op de achterbank en hij sloot zijn ogen.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren