Cover van boek Voor ik doodga
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Olympus | 2014 | 303 pagina's
ISBN: 9789046704363

Voor ik doodga

Tessa is zestien en ongeneeslijk ziek. Ze heeft leukemie en zal binnenkort sterven. Ze maakt een lijst met tien dingen die ze nog wil doen. Op de eerste plaats staat seks. Ook hoog op haar lijstje staan drugsgebruik en autorijden. Tessa heeft het druk, want ze is vastbesloten haar lijstje af te werken. Dat is voor haar familie niet steeds goed te begrijpen. Tessa ontdekt dat onverwachte zaken belangrijker zijn dan ze ooit had gedacht. Ze heeft niet veel tijd meer …

Een prachtig verhaal over dood gaan, waarbij je je ogen zeker niet droog houdt. Geen sentimenteel verhaaltje maar heel realistisch geschreven vanuit de hoofdpersoon, de ongeneeslijk zieke Tessa. Vooral het slot blijft nog lang in je hoofd zitten.

Lees een stukje

Wat gaat het toch snel. Straks is het Halloween, dan Guy Fawkes-dag. Kerstmis. Lente. Pasen. Dan mijn verjaardag, in mei. Ik word zeventien.
Hoe lang kan ik het afwenden? Ik heb geen idee. Ik weet alleen dat ik maar twee dingen kan doen: me in dekens wikkelen en doorgaan met sterven, of mijn lijst in ere herstellen en doorgaan met leven.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.36154
Annie Dekeyzere
25/05/2023
5

Heel mooi boek. Moest zelf bijna wenen bij het einde!

Lisa Segers
05/05/2022
4

Ik vind het een heel mooi boek omdat het een duidelijke boodschap brengt. Ten eerste is het een boek met uitdagingen en spannende avonturen, die de lezer uitnodigen om te lezen. Ten tweede leert het hoofdpersonage veel mensen kennen waarmee ze een mooie band creëert. Het verhaal gaat over een meisje dat ongeneeslijk ziek is en nog heel veel meemaakt voor ze doodgaat. Er zijn ook mensen met een andere mening. Die denken dat het niet goed is omdat er een paar illegale feiten worden gepleegd. Ik vind het wel belangrijk dat je de dingen kan doen die je wilt alvorens je sterft. Ik zou zelf geen misdaden plegen maar wel nog spannende avonturen beleven met mijn familie en vrienden.

nick van laere
03/06/2019
0

Het was een zeer droevig boek. Je had verschillende personages met elk hun eigen inbreng in het verhaal. De protagonist van het verhaal was Tessa. Zij is zestien jaar en heeft leukemie. Ze zal waarschijnlijk haar zeventiende verjaardag niet halen en besluit om een lijstje te maken met dingen die ze nog wil doen. Haar vriendin Zoey wil haar daar graag bij helpen. In tegenstelling tot Tessa is Zoey brutaler en doet ze dingen die eigenlijk niet mogen. Tessa wil deze dingen ook proberen voor het te laat is. Tessa’s papa heeft zijn werk opgegeven en zijn vrienden om voor zijn dochter te kunnen zorgen. Hij is gescheiden van zijn vrouw dus staat hij er helemaal alleen voor. Hij heeft elk ziekenhuisbezoek meegemaakt zonder te klagen. Tessa’s moeder had in het verleden een andere man gevonden en is er dus nooit geweest voor haar. Later in het verhaal zijn de mama en de papa weer samen en heeft de mama spijt dat ze er nooit was voor Tessa. Tessa heeft ook nog een broer namelijk Cal. Hij is nog heel jong en kan niet goed omgaan met de gedachte dat zijn zus zal sterven. Adam is d buur van Tessa. Later in het verhaal zullen ze een koppel vormen. Tessa wil nog seks gehad hebben voor ze doodgaat en heeft ze gedaan met Adam. Zoey is zwanger geraakt door onvoorzichtig seks te hebben. Tessa wil heel graag de geboorte nog meemaken maar dit is niet gelukt. De bloedtransfusies werkten alsmaar sneller uit n ze had genoeg van ziekenhuizen. Ze takelde dag na dag af en uiteindelijk is ze thuis gestorven omringd door haar familie zoals ze wou. Het boek was heel aangrijpend maar zeker een aanrader!

jessica de vries
22/08/2018
0

Dit is een prachtig boek. Ontroerend maar heel mooi. Ik heb hem in pocketformaat gelezen. De letters lazen lekker. Je vliegt er doorheen. Nu nog de film zien

lisa vallaeys
03/11/2016
0

Het boek “voor ik doodga” is een levensecht en meeslepend verhaal van de 16 jarige Tessa die lijdt aan leukemie. Wij zijn als lezer getuige van wat ze voelt en meemaakt in de laatste weken voor haar dood.
Velen kunnen zich herkennen in het verhaal. Ikzelf verloor een grootouder, een tante van mij vecht momenteel tegen deze ziekte. Ik heb dus leren omgaan met de onmacht, woede en frustratie ten opzichte van deze vreselijke ziekte. Dit alles wordt zeer mooi weergeven in de figuur van Tessa. De auteur omschrijft de diepste gevoelens, ze omschrijft zeer gedetailleerd wat ze denkt en hoe zwaar het traject is, inclusief iedere tegenslag. Het voelde alsof je er bij was, dat je Tessa kent.
Tessa is een mooi, slank meisje met korte haren. Ze woont bij haar vader en jongere broer Call. Haar moeder liet hun in de steek voor een andere man. Hierdoor is de band met haar moeder niet bijzonder goed. Tessa weet dat ze haar 17de verjaardag niet zal meemaken, ze wil dan ook een lijst afwerken met dingen die ze absoluut nog wil doen. Deze lijst wil ze afwerken met haar beste vriendin Zoey. Zoey is een opvallend, zeer mooi meisje waar alle jongens naar opkijken. Zoey vindt haar uiterlijk dan ook zeer belangrijk.
Het ergerde mij hoe Tessa met de mensen uit haar omgeving omgaat, hoe ze de anderen het leven zuur maakt door haar impulsieve beslissingen. Zo sleurt ze haar vriendin mee in haar wilde uitdagingen. Een winkeldiefstal, autorijden, drugs en alcohol gebruiken.
Ik vindt dat ze heel dikwijls haar vriendin manipuleert door haar ziekte en haar beperkte levensverwachting te misbruiken. Zoey wil Tessa af en toe doen inzien dat ze verkeerde dingen wil realiseren maar telkens dreigt Tessa de vriendschap te verbreken. Tessa denkt niet na over de gevolgen van haar daden. Ze is egocentrisch ten opzichte van haar vriendin, haar vader, broer en moeder. Enkel haar idee en haar verlangens zijn van belang.
Haar liefdesrelatie met haar vriendje Adam geeft je dan wel een warm gevoel. Tessa kan teder zijn en Adam haalt de mooie karaktertrekken van Tessa naar boven. Tessa ervaart wat liefde is, houden van en wat dromen van een toekomst is. Seksualiteit speelt een belangrijke rol en ook de zintuigelijke beschrijvingen hiervan. Samen met Adam ontdekt en geniet ze van deze ervaring.
Het gevoel schrik hebben, bang zijn, voor de symptomen van de ziekte en voor de dood komen uitgebreid aan bod. Fysieke problemen duiken op, onverwachts en steeds erger en erger. Het maakt je triest en af en toe aan het huilen.
We zijn getuige van de laatste momenten van haar levensstrijd, mooi omschreven, omdat iedereen die haar dierbaar is, haar omringt.
Het boek “Voor ik doodga” heeft mij bijzonder emotioneel aangegrepen. Enerzijds door de mooie beschrijvingen van de gevoelens van Tessa in de strijd tegen leukemie en anderzijds door haar drang om te leven. Een aanrader voor iedereen die houdt van een lach en een traan.

jonas
18/10/2016
0

Ik heb het boek “Voor ik doodga” van Jenny Downham gelezen op aanraden van mijn zus. En ik vond het echt een zeer mooi boek. “Voor ik doodga” is een zeer passende titel voor dit verhaal, want er wordt erin verteld wat Tessa, het hoofdpersonage, doet vóór ze doodgaat. Als ik begon te lezen, wist ik al direct de reden waarom ze dood gaat: een ziekte genaamd kanker. Ze had die ziekte al z’n 3 jaar en wist dat ze niet lang meer te leven had. Het karakter van Tessa was niet echt mijn ding, voor mij kwam ze nogal arrogant over. Maar ondanks dat vond ik haar wel een sterk persoon, want ze wist dat ze niet lang meer te leven had en besloot om een lijstje te maken met dingen die ze nog wou doen vóór ze stierf. Op dat lijstje stonden de meest gekke en illegale dingen die ze zeker wou doen. En dat maakte de lezer wel nieuwsgierig om haar volgende ideeën te weten te komen. Bij het uitvoeren van die dingen, kreeg ze hulp van haar beste vriendin Zoey. Dat vond ik echt een leuk idee. Maar door die dingen te doen, dacht ze nauwelijks aan haar ouders en de gevolgen van haar daden voor hen, waardoor ze grof overkwam. Echter, in de loop van het verhaal begon haar karakter mij meer en meer aan te staan. In het begin van het boek wordt er niks verteld over de mama van Tessa, maar wel over haar papa. Die doet echt alles voor zijn dochter, zo gaat hij met haar naar de dokter en naar het ziekenhuis, ook al heeft hij het zelf behoorlijk moeilijk met de situatie. Maar als de mama dan één keertje mee moet naar het ziekenhuis en de dokters stellen haar enkele vragen over Tessa, weet ze op geen enkel een antwoord te geven, wat best wel erg is als mama. In het midden van het boek, krijgt Tessa te horen dat de kanker verergert, wat natuurlijk zeer zwaar is. Maar ondanks dat blijft ze verder de dingen doen die op haar lijstje staan en vindt ze zelfs de liefde van haar leven, Adam! Hij houdt van Tessa, ondanks haar zware ziekte en dat vond ik wel zeer mooi en lief. Ook vond ik de band tussen Tessa en haar jongere broer Cal heel intens. Cal is een bijzonder moedige jongen, die zich probeert sterk te houden, ook al weet hij dat de ziekte van zijn zus erger is geworden. Ik vond het een aangrijpend mooi boek, maar tezelfdertijd ook een zwaar en moeilijk boek, omdat kanker niet bepaald een van de makkelijkste dingen is om mee om te gaan in het leven. En Tessa pakt het heel moedig aan.

Alice Bails
28/05/2016
0

Ik heb het boek “Voor ik doodga” van Jenny Downham gelezen op aanraden van mijn zus. En ik vond het echt een zeer mooi boek. “Voor ik doodga” is een zeer passende titel voor dit verhaal, want er wordt erin verteld wat Tessa, het hoofdpersonage, doet vóór ze doodgaat.
Als ik begon te lezen, wist ik al direct de reden waarom ze dood gaat: een ziekte genaamd kanker. Ze had die ziekte al z’n 3 jaar en wist dat ze niet lang meer te leven had. Het karakter van Tessa was niet echt mijn ding, voor mij kwam ze nogal arrogant over. Maar ondanks dat vond ik haar wel een sterk persoon, want ze wist dat ze niet lang meer te leven had en besloot om een lijstje te maken met dingen die ze nog wou doen vóór ze stierf. Op dat lijstje stonden de meest gekke en illegale dingen die ze zeker wou doen. En dat maakte de lezer wel nieuwsgierig om haar volgende ideeën te weten te komen. Bij het uitvoeren van die dingen, kreeg ze hulp van haar beste vriendin Zoey. Dat vond ik echt een leuk idee. Maar door die dingen te doen, dacht ze nauwelijks aan haar ouders en de gevolgen van haar daden voor hen, waardoor ze grof overkwam. Echter, in de loop van het verhaal begon haar karakter mij meer en meer aan te staan.
In het begin van het boek wordt er niks verteld over de mama van Tessa, maar wel over haar papa. Die doet echt alles voor zijn dochter, zo gaat hij met haar naar de dokter en naar het ziekenhuis, ook al heeft hij het zelf behoorlijk moeilijk met de situatie. Maar als de mama dan één keertje mee moet naar het ziekenhuis en de dokters stellen haar enkele vragen over Tessa, weet ze op geen enkel een antwoord te geven, wat best wel erg is als mama.
In het midden van het boek, krijgt Tessa te horen dat de kanker verergert, wat natuurlijk zeer zwaar is. Maar ondanks dat blijft ze verder de dingen doen die op haar lijstje staan en vindt ze zelfs de liefde van haar leven, Adam! Hij houdt van Tessa, ondanks haar zware ziekte en dat vond ik wel zeer mooi en lief. Ook vond ik de band tussen Tessa en haar jongere broer Cal heel intens. Cal is een bijzonder moedige jongen, die zich probeert sterk te houden, ook al weet hij dat de ziekte van zijn zus erger is geworden.
Ik vond het een aangrijpend mooi boek, maar tezelfdertijd ook een zwaar en moeilijk boek, omdat kanker niet bepaald een van de makkelijkste dingen is om mee om te gaan in het leven. En Tessa pakt het heel moedig aan.

Eline Giët
28/02/2016
0

Toen ik het boek voor de eerste keer zag had ik er niet zo veel zin in om het te lezen omdat het zo een dik boek is. Maar het is een leuk en meeslepend verhaal met veel gevoel voor detail. Een echte aanrader!

Inez Heyvaert
18/02/2016
0

Het boek is vlot leesbaar en vertelt het verhaal van een meisje Tessa die op sterven ligt en nog snel een bucket list begint. Daardoor is het zeer ontroerend en is een traantje weg pinken vanzelfsprekend. Je word helemaal meegenomen naar een andere wereld en kan niet meer stoppen met lezen. Het boek is dan ook een ontroerende bestseller.

Jarka Van de Walle
04/02/2016
0

Ik heb het boek “Voor ik doodga” gelezen van Jenny Downham. Ik vond dit een zeer mooi boek om bepaalde redenen.<br>
Ten eerste sprak de titel van het boek me aan. Je weet dat de persoon waarover het boek zal gaan zal sterven. Toch wil je het verhaal weten hoe het komt dat het personage dood gaat. Het kan van een ongeluk zijn, een ziekte, zelfmoord... Het maakte me eigenlijk wel nieuwsgierig wat er precies gebeurt in het boek.<br>
Toen ik begon te lezen had ik al snel door dat Tessa (hoofdpersonage) ziek was. Ik had toen nog niet onmiddellijk door dat ze kanker had. Ik had wel dat vermoeden. Ik vond Tessa als personage een zeer pittige meid. Ze wist wat ze wou en ondanks haar ziekte deed ze toch nog haar zin. Ze bleef niet bij de pakken zitten. Ook al was ze al 3 jaar lang ziek en wist ze al dat ze geen jaren meer ging leven, bleef ze sterk. Haar persoonlijkeheid sprak me direct aan.<br>
De band tussen Tessa en haar vader vind ik echt geweldig. Haar papa zou alles voor haar doen en ze waardeert dat ook. De rol van de moeder in het verhaal vind ik persoonlijk geen mooie rol. Tessa haar vader gaat altijd met haar naar de dokter en naar het ziekenhuis en is er altijd als Tessa hem nodig heeft. De mama van Tessa moet 1 keer in heel het verhaal alleen met haar dochter naar het ziekenhuis en dan krijgt ze allemaal vragen van de dokter en kan ze op niks antwoorden. Dat vond ik behoorlijk triestig als moeder. Daarom vind ik het ook een goede keuze van de schrijfster dat de mama er niet bij was toen Tessa stierf.<br>
De lijst van Tessa vond ik een leuk idee voor in het boek. Als lezer keek je er naar uit om te weten wat het volgende gekke idee op haar lijst was. Op die manier bleef je maar doorlezen in het boek. Het eerste idee vond ik al direct zo een dramatisch begin en toen dacht ik bij mezelf als dit nog maar het begin is ben ik wel benieuwd wat de volgende 9 punten op haar lijst zijn. Uiteindelijk veranderde ze haar lijst wel naar het einde toe en waren het minder rebelse dingen.<br>
Ook vond ik het deel dat ze met haar broertje gaat winkelen een prachtig stuk. Ik werd er blij van van het deel te lezen. Cal heeft ook een sterk karakter vind ik. Hij heeft niet vaak geweend ondanks dat zijn oudere zus vaak in het ziekenhuis lag en vaak met veel draden in haar armen. Alleen op het laatste werd het hem teveel maar dan nog.<br>
Tot slot vond ik de relatie met Adam speciaal maar een leuke wending in het verhaal. Aan de ene kant vond ik ze schattig en was ik blij dat Tessa iemand had die van haar hield ondanks haar ziekte, maar aan de andere kant vond ik dat ze hem wat misbruikte. Ze verwachtte zo veel van hem en dat vond ik wel een minder aspect in het boek. Ik begrijp wel waarom ze zo opdringerig was ze had ten slotte niet alle tijd van de wereld.<br>
Kortom vond ik het een aangrijpend maar mooi verhaal.

Louise Risseeuw
03/02/2016
0

Het boek 'Voor ik doodga'van Jenny Downham, heb ik in eerste plaats graag en vlot kunnen uit lezen. Het boek kwam heel realistisch over bij mij, wanneer ik aan het lezen was kon ik helemaal meegaan in het verhaal.'Voor ik doodga'is een roman waarin het in het eerste opzicht vooral gaat om Tessa een 16-jarig meisje met de ziekte leukemie. Doordat ze eigenlijk elke dag opnieuw geconfronteerd wordt met haar ziekte ziet/voelt ze dat haar dood niet meer ver weg zal zijn. Wanneer ze zich dit realiseert besluit ze samen met haar beste vriendin Zoey een lijstje te maken, een zogenaamde bucket list. Op dit lijstje staan de dingen/activiteiten die ze absoluut nog wilt doen en meemaken voordat ze doodgaat. Onder andere seks hebben, leren auto rijden of op een dag overal alleen maar 'ja'op zeggen. Doorheen het verhaal komt Tessa ook een jongen tegen genaamd Adam, haar buurjongen. In het begin van hun kennismaking kun je eigenlijk afleiden dat Adam Tessa maar een raar meisje vindt. Door meer met elkaar om te gaan en elkaar beter te leren kennen ziet hij eigenlijk dat dat vooroordeel absoluut niet juist was. Adam en Tessa krijgen een relatie maar het feit dat Tessa ongeneeslijk ziek is maakt het er niet makkelijker op. Daarnaast heeft Adam het zelf ook niet gemakkelijk zijn papa is overleden en moet nu voor zijn mama zorgen. Buiten Adam is de papa van Tessa heel bezorgd om haar gezondheid, hij zou het liefst willen dat ook zij een normaal leven kan leiden zoals ieder meisje op die leeftijd. Tessa haar mama komt daarentegen weinig in beeld doordat ze in het begin van het verhaal vertrokken is naar haar ex-man. later in het verhaal komt haar mama wel nog terug in het verhaal waar ze een stuk zorgzamer overkomt. Ook Tessa haar broertje komt regelmatig voor in het verhaal. hij denkt veel na over de ziekte van zijn zus en over het doodgaan van zijn zus. bezorgd? nee dat denk ik niet. Buiten Tessa en haar problemen raakt haar beste vriendin Zoey zwanger. Buiten het feit dat Tessa dit natuurlijk erg dom vond van Zoey kijkt ze heel erg op naar haar, ze vindt haar vriendin Zoey bijvoorbeeld een heel mooi meisje.
<br>
In dit verhaal is Tessa overduidelijk de hoofdpersoon of te wel de protagonist. het verhaal gaat over haar en de ziekte leukemie die ze heeft. Het uiterlijk van Tessa wordt niet grondig of specifiek besproken in het boek. Door haar leukemie en de dus nodige behandeling (chemo) heeft Tessa kort haar. Tessa haar kleding is gewone stadskledij. Tessa haar karakter kan je beschrijven als moedig, eigenwijs en nuchter als het gaat over haar ziekte. Soms zie je ook wel een gevoelig kantje van Tessa dit vooral aan het einde van het boek. Tessa vertoont doorheen het verhaal dezelfde karaktereigenschappen en verandert ook niet van gedrag. hierdoor kan ik zeggen dat ze een rond karakter is. Het boek is eigenlijk vanaf het begin zeer voorspelbaar, je weet eigenlijk al vlug dat ze zal sterven. Adam en de papa van Tessa zijn beide heel bezorgde types en willen het beste voor Tessa.
<br>
In dit verhaal is geen echte tegenspeler /vijand oftewel antagonist. haar enige vijand in het boek was haar ziekte, leukemie.

Yana De Clercq
26/11/2015
0

‘Voor ik doodga’, een boek van Jenny Downham, heb ik graag gelezen omdat het een realistisch en meeslepend verhaal is. De roman gaat over Tessa een meisje van 16 jaar die leukemie heeft. Met deze ziekte word ze al lang geconfronteerd, maar het verbeterd niet en daardoor komt het einde van haar leven steeds dichter en dichter bij. Daarom wil ze nog zoveel mogelijk doen voor ze dood gaat en maakt ze samen met haar beste vriendin Zoey een lijstje van wat ze allemaal nog wil doen zoals seks hebben, zoveel mogelijk misdaden plegen op een dag, overal ‘ja’ opzeggen, leren auto rijden,… Doorheen het boek leert Tessa Adam, haar buurjongen, kennen. Hij vindt op het begin Tessa een vreemd meisje, maar hij ontdekt dat ze dat eigenlijk niet is. Hun relatie wordt steeds moeilijker omdat haar dood steeds dichter bijkomt.

In het verhaal is Tessa de protagonist, ze staat centraal in het verhaal. Zij maakt de crisis mee en zij bepaald het verhaal. Tessa haar uiterlijk wordt niet beschreven doordat ze leukemie heeft en dus veel chemo's krijgt is ze daar niet veel mee bezig. Ze heeft kort haar door haar chemokuren en ze draagt normale kledij. Ze is een erg moedig en eigenwijs meisje die nuchter met haar ziekte om, ze laat alles wat om haar heen lopen. Ze is een vlak karakter, ze verandert doorheen het verhaal niet veel ze blijft dezelfde karakteristieken vertonen. Ze gedraagt haar heel voorspelbaar waardoor je al weet dat ze gaat doodgaan.

Haar beste vriendin is Zoey, ze geraakt doorheen het verhaal zwanger en dat zegt natuurlijk al veel over haar karakter ze denkt niet veel na voor ze iets doet, maar dat vindt Tessa net zo leuk aan haar. Tessa kijkt enorm op naar ze vindt haar een mooi meisje. Adam is de buurjongen van Tessa doorheen het verhaal krijgen ze een relatie. Hij zorgt voor zijn moeder doordat zijn vader is overleden dit zegt dus al veel over het karakter van Adam hij is lief en zorgzaam. De vader van Tessa is heel erg bezorgd om haar, maar wil ook dat ze een zo normaal leven gaat lijden en weer naar school gaat. Hij zit elke avond achter zijn computer om te zoeken naar geneesmiddelen tegen leukemie, dat geeft aan dat hij bezorgd en veel om Tessa geeft. De moeder van Tessa weet bijna niks over haar doordat ze vertrokken is met haar ex-man. In de loop van het verhaal keert ze terug en wordt ze steeds zorgzamer. Cal is het broertje van Tessa en wil goochelaar worden. Hij denkt heel erg na over hoe het zal zijn als Tessa is overleden. Hij is niet echt bezorgd om zijn zus. In het verhaal is er geen persoon die je een antagonist kan noemen, maar ik zou zeggen dat de ziekte eigenlijk voor haar de antagonist is want daardoor komt ze in conflict met haar zelf en hij zorgt dat er een verhaal komt.

Jules Everaert
09/11/2015
0

Ik heb het boek “voor ik doodga” gelezen voor school. Ik vind het een mooi boek. In het begin is het wel moeilijk om te kunnen volgen, maar eenmaal begonnen lukt het wel om je in te leven in het boek. Het verhaal gaat over Tessa, zij heeft een ernstige vorm van leukemie en heeft een lijstje gemaakt met tien dingen die ze nog wilt doen waaronder seks hebben, auto leren rijden, drugs gebruiken… omdat ze weet dat ze niet lang meer te leven heeft en ze nog even van het leven wilt genieten. Samen met haar vriendin Zoey beleeft ze al deze dingen. Door het lijstje komt ze ook soms in de problemen. In de loop van het verhaal leert ze Adam kennen, haar buurjongen. Hun relatie wordt steeds moeilijker omdat ze steeds meer flauwvalt. Ook houdt ze geen rekening met haar ouders en haar beste vriendin Zoey wanneer ze haar lijstje wil voltooien.
Het verhaal wordt vanuit een ik-perspectief verteld, dat maakt het verhaal ontroerend omdat je dan door de ogen van een stervend zestienjarig meisje kijkt en zo je beter kan inleven, je maakt alles van zo dicht bij mee, wat ik wel belangrijk vind aan een boek. Doordat Tessa een meisje van zestien is kan ik mij als zestien-jarige goed vinden in haar ‘wereld’. Jenny Downham heeft ook een bijzondere schrijfstijl omdat ze steeds meer ruimte tussen de alinea’s laat op het einde van het boek, als het de laatste adems van Tessa zijn. Doordat Jenny Downham deze manier van schrijven gebruikt, is het alsof de ziel van Tessa langzaam uit haar lichaam verdwijnt, tot ze sterft.
Ikzelf lees niet zoveel boeken dus voor mij is dit een redelijk dik boek maar toch leest het vlot doordat het je aanspreekt om te lezen. Dit boek doet je echt beseffen dat je moet genieten van het leven omdat het zo kan omslaan. Dit is zeker een aanrader om te lezen!

zilverstroom
25/10/2015
0

Mooi boek. Maar ik vond het op sommige momenten wel wat saai. Ik raad het wel aan!

Evi Colman
02/03/2015
0

Ik vind het goed dat alles vaak in het ik-perspectief wordt verteld. Daardoor is het boek makkelijk te snappen en zie je alles door de ogen van Tessa. Ook kan je je zeer goed inleven in dit boek omdat het op een erg goede manier wordt uitgelegd wat ze denkt en voelt.
Ik vind het minder goed aan dit boek dat Tessa soms erg sarcastisch met haar ziekte omgaat, waardoor het soms lijkt alsof ze het niet altijd serieus neemt. Ook is het soms ook frustrerend dat Tessa’s vader haar niet helemaal snapt. Verder is het einde ook een beetje moeilijk te begrijpen omdat het erg poëtisch omschreven wordt.

Haneisha verstrynge
22/02/2015
0

Ik heb het boek gelezen omdat het in de lijst van de boeken stond. Ik vind het een mooi boek.
In het begin is het wel moeilijk om te kunnen volgen en heb ik een bladzijde soms twee keer moeten lezen voor ik het verstond. Het is wel een boek waar je je hoofd moet bij houden om het te kunnen verstaan. Het is een aangrijpend boek en hier en daar had ik het toch moeilijk om niet te wenen.
Tessa is een meisje met een ernstige vorm van leukemie en ze weet dat ze niet lang meer heeft. Ze is ook vaak moe en ligt soms een hele dag in haar bed. Zoey haar vriendin wil haar mee uit nemen en haar doen 'leven'. Tessa heeft ook een lijstje wat ze allemaal wil doen voor ze doodgaat. Sommige dingen die op haar lijstje staan zou ik zelf nooit willen doen, zoals het nemen van drugs, iets stelen van een winkel, autorijden zonder rijbewijs en seks hebben met iemand die je maar voor een avondje uit kent.
Het boek is soms voorspelbaar maar sommige dingen kan je egt niet weten op voorhand.
Je kan je perfect inleven in Tessa. Haar gevoelens en gedachten komen heel mooi tevoorschijn in het boek. Je kan perfect volgen wat ze voelt en doormaakt. Het was wel spijtig dat het einde wel voorspellend was, dat Tessa zou sterven. Ik lees graag dikke boeken omdat er meestal een echt verhaal in zit. In 'Voor ik doodga' heb je dat ook en het boek leest heel vlot en het boek is nooit langdradig, het verhaal was prachtig geschreven. Het is een erg realistisch boek en daardoor kon ik me goed inleven in het boek. Het verhaal wordt vanuit een ik-perspectief verteld, dat maakt het verhaal ontroerend omdat je dan door de ogen van een stervend zestienjarig meisje kijkt. Jenny Downham heeft ook een bijzondere schrijfstijl omdat ze steeds meer ruimte tussen de alinea’s laat op het einde van het boek, als Tessa sterft. Doordat Jenny Downham deze manier van schrijven gebruikt, is het alsof de ziel van Tessa langzaam uit haar lichaam verdwijnt. Het ergste vind ik dat je de familie en het vriendje van Tessa hoort afscheid nemen van haar wanneer ze bijna gestorven was.

Eline Knop
22/02/2015
0

Ik vond het een heel pakkend boek. Vooral de manier hoe ze omgaat met de ziekte leukemie.Ook kan ik me heel goed inleven in het boek omdat alles duidelijk wordt beschreven, wat Tessa voelt, doet en denkt. Het moet verschrikkelijk zijn voor een meisje van 16 die nog heel haar leven voor de boeg heeft en weet dat ze nooit 17 zal worden. Het is wel niet een al te origineel onderwerp want het deed me denken aan andere boeken die ik al gelezen heb. Maar wel een echte aanrader.

liesbeth
20/02/2015
0

Het boek is op een realistische manier geschreven zodat het ook dichter bij je komt als je het leest. Ik lees graag boeken die dicht bij de werkelijkheid komen. Soms vond ik dat Tessa raar reageerde op sommige situaties maar nu ik het boek een beetje heb laten bezinken denk ik dat we allemaal wel zou zouden reageren als we in dezelfde situatie zouden zitten. Ik vond het een leuk boek om te lezen,het word niet moeilijk geschreven. De schrijfster ging soms wel een beetje te diep in detail treden als ze de gedachten van Tessa beschreef vond ik persoonlijk. Het was een aangrijpend en ontroerend boek het zal me zeker bij blijven.

Eline Knop
20/02/2015
0

Ik vond het een heel pakkend boek. Alles werd duidelijk en tot in de details beschreven, ze beschrijft exact wat ze voelt en wat er door haar heen gaat. Ook de manier hoe ze met de vreselijke ziekte omgaat is speciaal. Ze blijft positief en geniet van de laatste maanden door aan de dingen op haar lijst te werken die ze absoluut nog wil doen. Het is verschrikkelijk dat een meisje van 16 dit moet doormaken terwijl ze heel haar leven nog voor haar heeft. Kort samengevat: een heel aangrijpend boek dit in werkelijkheid ook zou kunnen gebeuren.

Soukaina Hamri
28/10/2014
0

Ik heb het boek 'voor ik doodga' gelezen voor een schoolopdracht. Het verhaal gaat over Tessa Scott , een 16 jarige tiener meisje die sinds haar 12 de aan leukemie lijdt. Het gaat steeds slechter en ze weet dat ze haar 17 de verjaardag niet zal halen. Tessa wil niet doodgaan zonder het gevoel te hebben geleefd.. Daarom heeft ze een lijst gemaakt met dingen die ze zeker nog wil doen voor ze doodgaat onder ander drugs nemen,diefstal,seks hebben;beroemdheid,met een auto rijden,....Haar beste vriendin Zoey helpt haar bij het vervullen van het lijstje.Telkens komen er nieuwe zaken bij zoals: Zoey raakt zwanger en wil graag de 1 ste persoon op aarde zijn die haar baby als 1 ste mag vasthouden.In het verhaal wordt ze ook verliefd op haar buurjongen Adam.Na een tijdje begonnen ze gevoelens voor elkaar te krijgen.Haar ouders hebben het er heel moeilijk mee naarmate ze zwakker wordt.Op het einde van het verhaal schrijft ze brieven naar haar ouders,Zoey en Adam. Op het einde van het verhaal werd ze zwakker en zwakker ook al heeft de auteur het niet letterlijk gezegd dat ze gestorven was maar toch weet je het. Ik vind het zelf een prachtig boek.Je begrijpt haar en kan je zelf voorstellen in haar schoenen. De liefde tussen Adam en Tessa geeft ook een beeld van ware liefde.Je leeft mee met het verhaal en je krijgt ook meer respect voor de familie en vrienden van kankerpatiënten.In het boek wordt mooi beschreven hoe kankerpatiënten en hun familie en vrienden ermee omgaan. Dit is zeker een aanrader.Proficiat aan de schrijfster Jenny Downham.

Sylvia
26/03/2014
0

Mijn zus kwam een tijd geleden thuis met de film,toen ik die eenmaal had gezien wou ik het boek ook wel eens lezen.
Zo begon ik dus met het lezen van het boek.
dit jaar moet ik examen doen en ik heb dit boek gekozen voor mijn mondelingen Nederlands.
Het is een makkelijk boek om te lezen en het maakt niet uit wat voor niveau je hebt,het word namelijk zo goed uitgelegd dat je het wel moet begrijpen.
ik zal dit boek een heel erg goed cijfer geven!!!

Femke Witters
22/02/2014
0

Ik heb het boek voor ik dood ga gelezen voor school. Ik vond het een zeer mooi en aangrijpend boek over een meisje met leukemie. Het boek is zo aangrijpend omdat je het zelf ook perfect zou kunnen mee maken, alles is zo duidelijk beschreven dat het lijkt als of je er zelf bij bent . Daardoor wordt het boek heel realistisch. Het hoofdpersonage Tessa is heel koppig en veranderd helemaal doorheen het verhaal. Ze wil voor ze dood gaat een lijst die ze heeft opgesteld met tien dingen die ze zeker nog wil doen afwerken. En ze is bereid daar heel ver voor te gaan. Ten koste van zich zelf, haar familie en vrienden. Hoe verder het verhaal gaat hoe slechter het met haar gaat en hoe slechter en magerder ze er uit gaat zien. Het verhaal is chronologisch geschreven en er zitten een paar flashbaks in wanneer ze denkt aan vroeger. Er zitten geen flashforwards in. Het boek wordt sneller verteld dan dat het zich in werkelijkheid afspeelt dus het verteltempo is relatief snel. Het verhaal speelt zich het meest af bij haar thuis in Engeland, in het ziekenhuis en aan zee ook een deeltje in een winkelcentrum en bij vrienden thuis. Het verhaal wordt verteld uit een belevend ik perspectief want je ziet het van uit Tessa haar ogen en ze maakt het op het moment zelf mee. Het boek wordt spannend gemaakt doordat je evenveel als Tessa zelf weet, de dood van Tessa wordt verlengd en heel vaag verteld, je krijgt een heel mooi beeld van het boek doordat het zo goed geschreven is je kan je al de scenario’s voorstellen als of je er echt bij bent, het boek wordt ook extra spannend door de lijst die ze maak en afgaat. Het thema waarover het hele boek gaat is kanker en liefde. In het verhaal wordt ze verlieft op Adam haar buurjongen. Het motief dat doorheen het verhaal terug komt is de lijst met dingen die ze zeker nog wil doen voor ze dood gaat. Kort samengevat het is een echte aanrader.

Kirsten Van Alsenoy
28/11/2013
0

Nog nooit las ik een boek over dit onderwerp, en ik had ook nooit verwacht dat het me zo zou raken. De manier waarop het geschreven en omschreven is, is perfect om je in te leven in het verhaal en de leidensweg van Tessa.
Je maakt alles van zo dicht mee, doordat je alles meemaakt door de ogen van het hoofdpersonage. Het verhaal gaat eigenlijk vooral over de 10 dingen die Tessa nog wilt doen voor ze doodgaat. Ook in de dingen die ze kiest, kan ik meeleven. Ze zijn zo realistisch, waardoor je je mee kan inleven in de gebeurtenissen als ze stap voor stap haar dromen waarmaakt. Ook de liefde tussen Tessa en Adam is heel emotioneel en geeft een beeld van ware liefde. Over het algemeen doet het boek je nadenken over je eigen leven. Ook krijg je meer respect voor de familie en vrienden van kankerpatienten. In het boek wordt namelijk mooi beschreven hoe haar familie er zelf mee omgaan en hoe ze zich gedragen tegenover Tessa. Ik vind het boek een echte aanrader! Dikke pluim aan Jenny Downham.

JanneD
23/11/2013
0

Toen ik in de boekenwinkel op zoek was naar een boek, wist ik niet wat ik moest kiezen. Ik vroeg hulp bij de verkoopster en ze bracht me dit boek. Ik schrok erg van de titel, het klonk zo hard.Ik lees heel graag fictieboeken die erg realistisch zijn. In het boek wordt prachtig verteld wat Tessa allemaal meemaakt. Het wordt allemaal verteld vanuit IK-perspectief en dat maakt hetr veel indrukwekkender. Helaas ben ik in mijn leven al mensen verloren door kanker hierdoor weet ik wel wat het allemaal met je kan doen en dat vertelt Tessa ook. Het boek zit heel goed ineen. Het begint met Tessa die ernstig ziek is, maar nog hoop heeft. Tegen het einde gaat het steeds slechter met Tessa en dat laat de schrijfster zien door witregels te gebruiken elke keer als Tessa even weg is van de wereld. Jenny Downham is een schrijfster waar ik zeker meer boeken van wil lezen.

lovelezen
07/11/2013
0

Ik hou van lezen en vollybal EN dit boek!!!

Fran Libeer
03/11/2013
0

Het is een heel mooi boek dat je echt aan het denken zet over het onderwerp sterven. Op het einde kun je toch wel een traantje wegpinken. Ik vind het heel realistisch maar soms klopt er wel eens iets niet. Door de lijst vind ik het nog erger overkomen want ze heeft niet veel tijd meer maar wil toch nog een aantal dingen doen. En dat vind ik juist mooi, hoe de schrijfster dat weergeeft. Het is echt een heel mooi boek dat je ook wat bijleert over leukemie. Ik raad het zeker aan voor mensen waarbij een goed einde niet nodig is.

Ine
26/03/2013
0

Superleuk boek. Ik heb er veel bij moeten huilen maar het is zeker een aanrader. De film zou ik ook wel willen zien.

Céline Dhoore
23/03/2013
0

Ik heb het boek “Voor ik doodga” gelezen voor school. Tessa is 16 jaar en lijdt aan leukemie, ze zal nooit 17 jaar worden omdat ze nog maar enkele maanden te leven heeft. Daarom heeft ze een lijstje gemaakt met dingen die ze zeker nog wilt doen voor ze doodgaat. Op haar lijstje staat onder andere seks, met de auto rijden, drugs, diefstal,… Haar beste vriendin Zoey helpt haar bij het vervullen van dat lijstje. Terwijl ze haar lijst aan het vervullen is komen er ook nieuwe zaken bij. Zoey raakt zwanger van Scott, weer een puntje voor Tessa haar lijst. Tessa wilt er heel graag bij zijn als Lauren Tessa Walker geboren word.
In het verhaal wordt Tessa ook verliefd op haar buurjongen Adam. Eerst wilt hij niet omdat Tessa ongeneselijk ziek is. Maar na een tijdje beginnen ze samen toch iets.
De ouders van Tessa hebben het er heel moeilijk mee dat Tessa ziek is. Ook Tessa haar broer Cal heeft het er moeilijk mee. Hij wilt zijn grote zus niet kwijt.
Het einde van het boek is zeer droevig want dan schrijft Tessa brieven naar haar ouders, broer, Adam en Zoey. Tessa wordt steeds zwakker.
Ik vond het een heel mooi boek met zowel leuke en droevige fragmenten. Ik lees ook graag boeken over jongeren met problemen zoals Tessa. Het boek was ook zeer goed geschreven want ik kon me perfect inleven in de situatie van Tessa. Vooral de laatste pagina’s wanneer Tessa sterft zijn zijn heel emotioneel geschreven. De auteur schrijft niet letterlijk dat ze sterft maar toch weet je dat ze gestorven is. Ik vond het jammer dat Tessa haar lijstje niet volledig heeft kunnen afmaken, ook de geboorte van Lauren Tessa Walker heeft ze niet kunnen meemaken. Het verhaal van Tessa zet je ook aan het denken en het doet je beseffen dat je moet genieten van het leven. Het is zeker een aanrader om te lezen!

Jamilla
20/03/2013
0

Ik vond het een heel mooi boek, het was heel aangrijpend.

Anne-Sophie
19/03/2013
0

Ik heb het boek 'Voor ik doodga' zeer graag gelezen. Ik hou van ernstige thema's en dat vind je in dit boek zeker terug. Het boek leest vlot. Dit boek is zeker een aanrader!

Gillian
15/03/2013
0

Ik vond het een zeer mooi boek. Ik lees niet veel boeken, maar dit is wel echt een aanrader. Ik vind het zeer leuk dat het boek hetzelfde verhaal heeft als een van mijn lievelingsliedjes, 'I was here' van Beyoncé. Dit maakte het boek nog veel mooier dan ik het al vond.

sarah
07/03/2013
0

Het boek gaat over een 16-jarige meisje(Tessa) dat leukemie heeft en weet dat ze nooit meer 17 zal worden. Ik vond het een heel aangrijpend verhaal omdat het je aan het denken zet wat jij zou doen in zo’n situatie. Het is gelukkig wel geen deprimerend of sentimenteel boek omdat er humor inzit, en Tessa (de hoofdfiguur) ook nog leuke dingen meemaakt zoals verliefd worden. Het is wel niet altijd even realistisch dat Tessa soms zo actief is, terwijl ze zwaar ziek is. Ik denk dat het voor mensen die iemand verloren hebben aan kanker ook een troost kan bieden. Het boek biedt mooie, troostende gedachten over lijden en afscheid nemen. Het boek is goed geschreven, met oog voor detail en het leest zeer vlot. Het boek doet je beseffen dat je moet genieten van het leven en dat vind ik een zeer mooie boodschap!

Nikita
23/02/2013
0

Het was een ontroerend boek. Naarmate je het einde naderde heb ik toch wel eens moeten een traantje wegpinken. Het gevoel, de schrijfstijl het is in 1 woord: top. Het is een boek dat ik iedereen wil aanraden. Dit boek heeft naar mijn gevoel een boodschap, het leven is kort en vooral in Tessa haar geval, dus je moet maar beter van je leven genieten & je te amuseren.

Joyce Matthys
21/02/2013
0

Ik heb het boek ‘Voor ik doodga’ gelezen, omdat het gaat over een meisje genaamd Tessa die lijdt aan acute leukemie. Het verhaal speelt zich af als ze 16 jaar is. Voor ze doodgaat wil ze nog een lijstje van dingen die ze wil doen afmaken. Ze weet dat ze nooit 17 jaar gaat worden en wil dit voor ze doodgaat afmaken op haar lijst staat onder andere verliefd worden, beroemd worden, seks hebben, stelen, drugs gebruiken en met de auto leren rijden. Ze wil dat lijstje zo snel mogelijk afmaken, in het verhaal leert ze een jongen kennen genaamd Adam, het is haar buurjongen. Hun relatie wordt steeds moeilijker omdat ze vaker bewusteloos valt. Maar door dat lijstje komt ze ook soms in de problemen. Tessa houdt geen rekening met haar ouders en haar beste vriendin Zoey als ze haar lijstje wil afwerken. Haar ouders zijn gescheiden en Tessa vindt het moeilijk, haar vader zorgt het meest voor haar, maar als het slechter gaat met haar komt moeder naar haar om haar te steunen. Op het einde van haar leven schrijft ze brieven naar haar ouders, vriendin Zoey en haar vriendje Adam. Naar het einde van het boek word Tessa steeds zwakker en zwakker. Ik vind het boek een goed en makkelijk om te lezen. Het thema is leukemie en dat spreekt me aan omdat ik van boeken hou die gaan over mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Het gaat ook over een meisje van onze leeftijd en over onderwerpen die onze leeftijd aanspreken. Eenmaal ik begon te lezen kon ik niet meer stoppen met lezen. Het boek is ook niet langdradig en gaat ook niet een lange tijd over het zelfde, zo heb je veel afwisseling en momenten. Ik vind het boek een aanrader omdat het een realistisch boek is.

Hanne :)
09/02/2013
0

Het boek van de film, allez nee, het boek was er eerst, maar de film is zeker ook de moeite waard. Een film waar je toch heel ontroerd van wordt...

Karen
07/02/2013
0

"Voor ik doodga" is een heel aangrijpend boek. Je kan je redelijk goed inleven in haar wereld. Het boek heeft onverwachte wendingen, maar sommige dingen kan je wel verwachten. Het boek wordt verteld vanuit het 'ik-perspectief' waardoor alles vanuit Tessa zelf gebeurt. Tessa wil de tijd die haar nog rest goed vullen. Ze maakt een lijstje op. Via het boek kom je niet alleen te weten hoe Tessa omgaat met haar ziekte, maar ook hoe de omstaanders omgaan met haar. Haar vader probeert haar te genezen, en wil er zijn voor haar. Hij wil haar beschermen. Zoey wil Tessa doen 'leven' en neemt haar overal naar toe. Je komt ook wat te weten over het medische. Tessa moet vaak voor een bloedtransfusie naar het ziekenhuis. Je wordt geconfronteerd met haar reacties.
Het begin van het boek vond ik wel redelijk saai. Ik was niet direct mee en dacht ook dat ze nog ging genezen. Maar naar gelang ik verder las, merkte ik wel dat het serieus was, en dat Tessa echt niet lang meer te leven had. Ze wou die lijst zo snel mogelijk af hebben. Toen Zoey zwanger was van Scott, wou Tessa er echt bij zijn als het kind geboren werd. Dat was haar doel. Ergens had ik verwacht dat ze het ging halen. Ik had gehoopt op een goed einde, en dat ze het ging overleven. Helaas haalt ze het niet, en sterft voor dat het kind geboren wordt. Wat ik persoonlijk wel een emotioneel moment vond, is dat haar ouders tegen haar zeiden dat ze mocht gaan. Cal vroeg zich af waarom zijn ouders dat zeiden. Het boek is mooi geschreven en mooi verwoordt. Vooral de laatste bladzijden. Je weet dat ze sterft, maar toch wordt het niet letterlijk vermeld. Het is een heel mooi boek. Het is emotioneel, maar er zijn ook leuke en grappige momenten. Ik zou het later nog wel eens opnieuw willen lezen.

Sien
17/11/2012
0

Dit was een heel aangrijpend boek! Het is ook heel realistisch, dit boek trekt je echt mee. Je kunt je helemaal voorstellen hoe vreselijk zo'n leven zou zijn.

Anke
14/11/2012
0

Heel prachtig en aangrijpend boek. Zo weet je zelf ook wel wat de waarde is van het leven. Het boek laat je nadenken over je leven en dat van anderen. Het doet je beseffen dat je moet genieten van elk moment. Door het boek heb ik nu zelf ook een lijst gemaakt van wat ik nog allemaal graag wil doen voor ik doodga, maar daar heb ik natuurlijk (misschien) nog veel tijd voor... Ik heb het boek zelfs gekocht omdat ik het zo goed vind, normaal koop ik niet snel boeken. Dit boek is echt de moeite, de tijd en zijn geld waard!

PS. Het boek is ook verfilmd, zelf heb ik de film nog niet gezien, maar ik zou die wel graag zien. In de link vind je de trailer.

Eline
09/11/2012
0

Een heel mooi boek over een jong meisje dat weet dat ze zal sterven en nog heel veel dingen wilt doen. Samen met haar vriendin brengt ze dat lijstje tot een einde voor ze sterft. Het is een heel ontroerend boek.

Lore
06/11/2012
0

Persoonlijk vond ik dit een zeer mooi boek, eenmaal ik begon te lezen wou ik helemaal niet meer stoppen. Er zitten veel blije, grappige, toffe en zeker triestige momenten in. Wat ik zeer mooi en aangrijpend vond. Ik vind dit boek zeker en aanrader!

Jakim
04/11/2012
0

Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen. Ik heb het gekozen omdat ik te horen kreeg dat het een heel mooi boek is, anders zou ik het nooit gelezen hebben. En ik moet toegeven dat het inderdaad een heel mooi boek is!

Jarno Stevens
31/10/2012
0

Ik heb het boek " Voor ik doodga " gelezen als opdracht voor school. Het verhaal gaat over een meisje (Tessa) die lijdt aan leukemie en ongeneeslijk ziek is. Ze heeft nog maar kort te leven en wil nog veel doen in haar leven. Tessa is normaal een vrolijke meid maar door de uiterlijke veranderingen aan haar lichaam door de ziekte weet ze soms niet goed hoe ze er mee moet omgaan. Tessa maakt een lijstje met dingen op die ze zeker nog wil doen voordat ze sterft. Op dat lijstje staan er wel dingen op die haar ouders haar liever niet laten doen en het haar dan ook willen verbieden, onder andere sex en drugs. Tessa geeft niet snel op en samen met haar vriendin Zoey en buurjongen Adam maakt ze nog iets van haar leven. De sfeer van het verhaal loop gelijk met de personages, maar er is geen overmatige nadruk opgelegd. Het verhaal speelt zich grotendeels af in en rondom het huis, waar Tessa zich dan soms ook dagenlang in schuilhoud. Ondanks het zware onderwerp van het boek is het wel een zeer tof boek om te lezen, men laat de kanker en medische details nog redelijk in de achtergrond. Het is echter wel een beetje een zielig verhaal, Tessa is amper 16 jaar oud en moet al te horen krijgen dat ze niet lang meer te leven heeft. Ik zou me niet kunnen voorstellen hoe ik daar zelf op zou reageren. Maar haar idee van een lijstje op te stellen met dingen die ze zeker nog wil bereiken in haar leven vind ik wel een heel mooi gedachte. En het feit dat haar vrienden haar daarbij blijven steunen ook al gaat het soms wat moeilijk maakt het boek het lezen waard (en ik lees normaal niet graag).

linne
29/10/2012
0

Het is een prachtig boek! Zeker de moeite waard!

britt
29/10/2012
0

Ik moet voor Nederlands een boek zoeken en dit wordt hem, zeker weten!!
Het lijkt een super mooi en ontroerend boek!!!!

Febe Vanderhaeghe
13/05/2012
0

Ik heb 'Voor ik doodga' gelezen omdat het een schoolopdracht was. Het boek gaat over een zestienjarig meisje Tessa Scott die aan leukemie lijdt. Ze wil nog veel ontdekken van het leven en daarom stelt ze een lijst op met allemaal dingen die ze nog graag zou willen doen voor ze dood gaat, namelijk seks hebben,auto rijden, drugs gebruiken... en nog zoveel meer.
Zoey, de beste vriendin van Tessa helpt haar met het vervullen van die lijst. Ze is constant bezig met haar lijst maar toch heeft ze nog tijd voor een jongen te leren kennen, namelijk Adam. Adam is de buurjongen van Tessa en waarop Tessa na een tijdje verliefd op wordt. Adam is een zeer goeie steun voor Tessa maar Tessa wordt steeds meer bewusteloos en takelt stilletjes af...
Het is een emotioneel verhaal dat in de realtiteit ook kan gebeuren. Het is zeker een aanrader!

Bram Vande Walle
19/04/2012
0

Ik heb ‘Voor ik doodga’ gelezen omdat het een schoolopdracht was. Het gaat over een meisje genaamd Tessa dat aan terminale leukemie lijd. Ze is een normale puber van 16 jaar. Ze wil nog zoveel bereiken en doen in haar leven. Dus stelt ze een lijst op. Dit kan ze echter niet alleen. Ze vraagt hulp aan haar beste vriendin Zoey. Er staan allerlei dingen op haar lijstje van seks hebben tot auto rijden. Allerlei dingen dus die haar ouders nooit te weten mogen komen. In hoofdstuk 21 in de eerste alinea is nummer 5 van haar lijstje voltooid namelijk auto rijden. De connectie tussen de lezer en Tessa is wel heel goed merkbaar. Wat ik ook een pluspunt vindt aan het boek is dat je de dialogen ook zeer duidelijk ziet. Je leest letterlijk wat ze tegen elkaar zeiden. Ze is de hele tijd zeer druk bezig met haar lijst maar toch heeft ze nog tijd voor een jongen te leren kennen genaamd Adam. Hij is haar buurjongen waar ze na een tijdje verliefd op wordt. Adam is een hele grote steun voor Tessa. Maar mooie verhaaltjes duren nooit lang. Haar gezondheid gaat steeds meer en meer achteruit. Ze valt steeds meer bewusteloos dus moet ze nog meer naar het ziekenhuis voor nog meer bloedtransfusies te krijgen. Anders zal ze steeds meer terplekke flauwvallen. Tijdens haar syncopes zijn er flashbacks van momenten en gesprekken. Door dat ze steeds meer achteruit gaat denkt ze ook steeds meer aan zich zelf dit tennadele van haar familie en vrienden. Ik vind het einde ook zeer mooi en verdrietig. Het boek in het algemeen vindt ik zeer zielig voor mensen die aan deze ziekte lijden. En ze hebben mijn diepste sympathie. Ik zou dit boek zeker aanraden en nog zulke boeken lezen. Tot zover mijn verslag.

boekverslaafde
03/04/2012
0

Hallo, lola. Ik weet niet of je reactie grappig bedoeld was ofzo, maar hij hoort hier niet echt thuis. Als je deze site haat, moet je hier ook niet komen.

Vincent De Backer
06/03/2012
0

Ik heb dit boek moeten lezen voor school en ik vond het een heel erg mooi boek. Het meisje Tessa dat aan leukemie lijdt is een gewone puber die ook nog verlangens heeft voor het haar tijd is. Dus ze maakt een lijst met alle dingen die ze nog wil doen voor ze doodgaat. Ze vraag hiervoor hulp aan haar beste vriendin Zoey zodat ze zeker alle dingen doet die op haar lijst staan. Het gaat hier meestal over de gekste dingen die haar ouders niet te weten mogen komen. Ze komt ook veel in de problemen door haar lijstje, onder andere door diefstal enzovoort. Je kan ook altijd goed meevoelen met Tessa want de schrijfster maakt dit telkens heel duidelijk. Soms zijn Tessa haar gedachten wel raar en soms zelfs wreed maar ik vind dit meer dan normaal voor een meisje die aan deze ziekte lijdt. Tessa denkt in deze tijd veel aan zichzelf en dit is heel erg lastig voor haar ouders en Zoey. Terwijl ze druk aan haar lijst werkt ontmoet ze ook een jongen, Adam genaamd. Hij is haar buurjongen waar ze na een tijdje op verliefd wordt. Adam help haar en probeert haar zoveel mogelijk te steunen. Maar na een tijdje begint haar gezondheid achteruit te gaan. Ze heeft veel meer bloedtransfusie nodig om niet ter plekke bewusteloos te vallen. Maar Tessa is de ziekenhuizen en de naalden ziek. Ze wil het gewoon niet meer. Dus ze blijft gewoon thuis en de verpleegster legt haar uit dat ze moe zal worden en na een tijdje een paar keer bewusteloos zal vallen tot het voorbij is. Ik vind de momenten dat ze bewusteloos is goed geaccentueerd in het boek door lege ruimtes open te laten. Ik vind het ook leuk dat ze in de tijd dat ze bewusteloos is je haar gedachten nog hoort en herinneringen van vroeger. Ondertussen hoort ze ook nog flarden van gesprekken van haar familie en Adam. Ik vindt dit heel realistisch omdat in de realiteit het ook zo gebeurd. De schrijfster is er in geslaagd om het einde goed uit te drukken en het verdriet op te wekken. Ik vond het dus een zeer geslaagd boek en zou zeker nog zo een boek lezen.

Brenda De Geeter
09/11/2011
0

Ik heb dit boek voor school ook moeten lezen, het gaat over Tessa, een jongedame die lijdt aan acute leukemie. Wanneer je in het boek begint te lezen is ze 16 en dus in de fleur van haar leven. Ze is mentaal een normale puber en wil alle dingen doen die meisjes van haar leeftijd horen te doen volgens haar. Dus ze stelt een lijstje op met de dingen die ze zeker nog wil meemaken in haar leven maar dat zijn vaak dingen die niet mogen.
Tessa heeft een erg sarcastische kijk op haar ziekte dat maakt het boek zeker niet saai eerder spannend. Ik vind het een zeer ontroerend boek, vooral het einde heeft bij mezelf een heleboel emoties naar boven laten komen. Ik vond het leuk om te lezen omdat er geen langdradige scènes waren waardoor je vlot kon doorlezen.
Het was zeker geen boek om snel aan de kant te leggen en daar te laten liggen, ik was echt gemotiveerd om verder te lezen. Tessa werd verzorgd door haar vader, haar moeder was vertrokken met haar nieuwe vriend maar later in het verhaal kwam ze wel terug om haar dochter te steunen in die toch wel moeilijke dagen. Maar Tessa vindt in al deze donkere dagen toch nog rooskleurige dagen. Een belangrijke personage in het boek is Adam: hij is Tessa haar buurjongen en in het verhaal begint ze een relatie met hem, samen hebben ze een heerlijke tijd gehad.
Het boek speelt zich af in onze tijd, dit is te merken aan bepaalde woorden: auto’s, bussen, drugs,…
Ik vond het boek zeker de moeite waard om te lezen omdat er een mooi verhaal in zat en het ook eens interessant was een verhaal te lezen over een leeftijdsgenoot met deze ziekte.
Ik raad jullie dus zeker aan dit boek eens het lezen, het is zeker de moeite waard.

Lisa
08/11/2011
0

Ik ben Lisa, en ik moest voor school dit boek lezen, gelukkig deed ik dat met plezier.

Ik vond het een heel erg mooi boek. Vanaf het begin heb ik ervan genoten. Op de eerste pagina’s kregen we duidelijke uitleg en zaten we meteen in het verhaal gedompeld. Tessa vond ik een heel erg leuke personage omdat ook zij zestien was en omdat ze een lijstje maakte met dingen die ze graag wilde volbrengen.
Het verhaal sprak me aan omdat het een modern en realistisch verhaal is.
Wat ik er wel minder aan vond was dat haar ouders gescheiden zijn. Ik kan me dat niet zo goed inbeelden. Naar mate het verhaal vorderde vond ik het lief omdat je de evolutie van de relatie van moeder en zoon zag veranderen door Tessa haar ziekte heen.
In het begin van het verhaal besefte ik niet goed dat ze echt ziek was. Maar stilaan drong het dan door. Die pijnlijke waarheid dat ze echt aan die ongeneselijke ziekte leed deed mij pijn in het hart.
In de commentaren die ik las merkte ik dat ik niet de enige was die het op het einde van haar leven heel moeilijk kreeg. Ik heb eens goed moeten huilen. Inderdaad het doet je stilstaan bij het leven.
Vaak nog nadat ik het boek gelezen heb komt het boek in mijn gedachten terug boven. Dan denk ik aan Tessa en weet ik dat er nog mensen op aarde zijn die hetzelfde meemaken. Dat doet me zo pijn.
Wat me ook aansprak in het boek was dat Tessa gewoon thuis zat en daardoor echt rare dingen deed. Ze kon bijvoorbeeld uren uit het venster hangen. Dat lijkt heel saai om te lezen maar door de manier waarop het verteld werd, is het eerder tof.
Hoe ze afscheid neemt van haar vriendje, haar mama, papa, broer en haar beste vriendin deed me ook verdriet aan maar het was zo mooi. Jenny kan dat heel mooi verwoorden.

Ik vond het een heel mooi boek, een aanrader!

nicole
18/09/2011
0

super cool lijkt me!! ik moet voor nederlands een boek uitzoeken. nou dit word hem sowieso!!!!

Géraldine Vanhonsebrouck
02/06/2011
0

'Voor ik doodga’ is het debuut van Jenny Downham. Het gaat over een zestienjarig meisje, Tessa, die aan een ernstige vorm van leukemie lijdt.
Tessa is zestien jaar en zou dus in de fleur van haar leven moeten zijn. Mentaal is ze een perfect normale puber en dus wil ze allerlei dingen doen die meisjes van haar leeftijd horen te doen volgens haar. Maar Tessa lijdt aan een acute vorm van leukemie en heeft dus niet lang meer te leven. De rode draad in dit boek is de vraag: “Wat zou je doen als je zestien ben en weet dat je nooit zeventien zal worden?” Voor Tessa is deze vraag realiteit en daarom stelt ze een lijstje op waarin tien dingen staan die ze nog wil doen voor ze doodgaat. Tessa wil onder andere auto leren rijden, seks hebben, drugs gebruiken...
Het is ontroerend hoe kwetsbaar maar tegelijkertijd eigenwijs en zelfstandig Tessa zich gedraagt. Het boek is waarschijnlijk wel geen weerspiegeling van de realiteit, aangezien je als je kanker hebt en ziek bent heel moe wordt van al die chemokuren. Hierdoor is het niet mogelijk om vol energie dingen te ondernemen tijdens je ziektebed.
Het boek doet je nadenken over de dood en de kostbaarheid van het leven en wat je zelf zoal nog zou willen doen als je weet dat je niet lang meer te leven hebt.
Ik vond het boek heel aangrijpend en confronterend.
Een echte aanrader!

Louise Vanderhaeghen
01/06/2011
0

Het verhaal beschrijft het leven van Tessa Scott. Op 12-jarige leeftijd krijgt ze te horen dat ze leukemie heeft. Na talloze pijnlijke en intensieve behandelingen krijgt ze op haar 16de te horen dat ze nooit meer 17 zal worden... Maar Tessa is niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. Ze zal het leven niet laten voordat ze echt geleefd heeft. Ze stelt een lijst samen met 10 ervaringen die ze nog wil meemaken voor ze doodgaat. Op het lijstje staan verschillende dingen: van leren autorijden tot drugs gebruiken.

In eerste instantie zal je misschien wat schrikken van de titel, maar het verhaal is echt prachtig en realistisch geschreven. Ondanks dat doodgaan een zeer moeilijk en tragisch onderwerp is, zit het boek toch vol humor, optimisme en zelfspot. In het boek wordt haar ziekte ook niet benadrukt. Het gaat meer over het afscheid nemen en het accepteren dan over de medische kant van Tessa's ziekte.

Het boek zet je aan het denken over je eigen leven, over hoe vlug het allemaal wel gedaan kan zijn. Wat zou ik doen als ik nog maar een paar maanden te leven zou hebben? Dit was de eerste vraag die ik mezelf stelde. Wie kan zich inbeelden dat het leven al ophoud voor het goed en wel begonnen is? Gelukkig wordt het niet te sentimenteel door al de humor en het optimisme van Tessa. Tessa leert je het geluk te zoeken in de kleine dingen.

De manier waarop de schrijfster de laatste pagina’s schrijft is toch wel zeer aangrijpend. Ze laat steeds meer plaats tussen de alinea’s, alsof Tessa haar laatste adem uitblaast...

'Voor ik doodga' is een fantastisch boek dat je raakt van de eerste tot de laatste pagina. Hoewel het een fictief boek is, is dit een schrijnend realistisch verhaal.

ikke
26/04/2011
0

mooi boek

Magalie
25/04/2011
0

'Voor ik doodga' in een mooi, realistisch boek. Het gaat over een meisje, Tessa, die leukemie heeft en weet dat ze niet lang meer te leven heeft. Ze moet leren omgaan met haar ziekte, dit zorgt voor veel woede en verdriet maar ze geeft niet op. Ze maakt een lijst van tien dingen die ze absoluut nog wil waarmaken in haar korte leven. Deze lijst is erg belangrijk voor haar, ze wacht niet op haar dood maar doet er nog alles aan om iets van haar leven te maken. Het is een boeiend verhaal, je komt meer te weten over haar gevoelens, over hoe het is om meer en meer in het ziekenhuis terecht te komen en hoe ze afscheid neemt van haar vriendje, familie en beste vriendin. Doordat de auteur veel ik-perspectieven gebruikt, kan je je nog beter inbeelden hoe het is en je in Tessa haar plaats stellen. Je krijgt een kijk in haar gedachtenwereld, je voelt dat ze de wereld anders ziet nu ze ziek is. Daardoor weet je ook hoe ze omgaat met leukemie en met het feit dat ze niet lang meer te leven heeft. Maar toch blijft ze niet bij de pakken neerzitten en probeert ze haar lijst af te maken, ze doet dingen die ze absoluut nog graag wil doen zoals de liefde beleven, seks hebben en haar ouders weer samen brengen. Als haar dood nadert, schrijft ze nog brieven voor haar familie, haar beste vriendin Zoey en haar vriendje Adam. Door deze brieven merk je dat ze steeds meer afscheid neemt en ze weet dat ze niet lang meer te leven heeft. Op het einde van het boek wordt ze steeds zwakker en zwakker. De auteur gebruikt meer wit ruimtes, deze tonen aan dat ze slaapt. Ze wil nog niet opgeven maar haar lichaam kan het niet langer aan. Je voelt haar laatste gevoelens, hoe ze dacht over de wereld, hoe haar familie afscheid van haar neemt. Ik vond het een realistisch en meeslepend verhaal omdat je je zeer goed kan inleven in de personages.

Fleur van den Akker
04/04/2011
0

echt een mooi, zielig boek!

Lieselot
29/11/2010
0

'Voor ik doodga' is een mooi, meeslepend maar vooral realistisch verhaal. Het zet jongeren echt aan het denken dat sommige andere jongeren onder ons het minder hebben. Daarom niet altijd zo ver van ons eigen zorgeloze tienerleven, ook dichtbij. Tieners in onze gemeente, wijk, straat, het kunnen onze eigen vrienden zijn die leukemie hebben.

Het boek leest zeer vlot. Omdat het me zo boeide was het zeer moeilijk op te houden met lezen. Elk nieuw hoofdstuk was er wel iets dat me aansprak liefde, pijn of een vervulling van haar lijstje. Tessa is een tiener maar haar tienerdroom heeft een hele andere wending dan die van de meeste tieners. Ze probeert om te gaan met de problemen van een gewone tiener maar moet daar bovendien nog ziekte bijnemen. In het boek kan je oplossingen vinden voor je eigen problemen en dat spreekt me aan. Ik kan me voorstellen dat het zeer zwaar moet zijn. Maar ze is echt heel moedig en sterk door te zoeken naar dingen die het zouden kunnen verlichten zoals liefde.

Het vertelperspectief is een ik-perspectief. Dat maakt het nog realistischer aangezien je haar woede kan voelen of haar verdriet kan begrijpen. Je zit in haar denkwereld en hebt haar kijk op de feiten. Hoe ze werkelijk met haar leukemie omgaat, wat ze ervan denkt. Hoe moeilijk ze het er mee heeft dat de wereld door blijft gaan ook als haar leven stopt. Op het einde van het boek lees je hoe ze aftakelt. Hoe ze uitgeput geraakt van niet meer uit haar bed komt tot haar levenloze lichaam dat niet meer kan reageren op de buitenwereld. Ik vind het zeer goed gedaan met de wit ruimtes zo kan je zien hoe vaak ze slaapt. Naar het einde toe merk je dat er veel meer wit ruimtes zijn en minder gedachtegang. Dan komen de laatste woorden van het boek: ze komen allemaal in dit moment samen. En dat vond ik jammer. Het boek is in een ik-perspectief, maar toch had ik graag geweten of de familie haar echt in haar bed heeft laten liggen tot de mis. Of haar niet had opgemaakt maar wel haar gewenste kledij had aangedaan.

Het boek heeft me aangenaam verrast. Ik moet mijn mening herzien, het is geen huilboek. Maar een boek met een gewone realistische kijk op het leven van een tiener met leukemie.

Shana
24/11/2010
0

Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb omdat het gaat over een zestienjarig meisje dat een ernstige vorm van leukemie heeft en dat nog maar een paar maanden te leven heeft, en een lijstje heeft gemaakt met allerlei dingen die ze nog wil doen voordat ze doodgaat. Dit spreekt me wel aan want als ik maar een paar maanden te leven zou hebben zou ik ook nog alle dingen willen doen, wat ik altijd al zou willen doen.

Het was wel spijtig dat het einde wel voorspellend was, dat Tessa zou sterven. Normaal lees ik nooit graag dikke boeken omdat dat niet echt vlot en snel gaat om het boek te lezen. 'Voor ik doodga' leest heel vlot en het boek is nooit langdradig, het verhaal was prachtig geschreven. Het is een erg realistisch boek en daardoor kon ik me goed inleven in het boek. Het verhaal wordt vanuit een ik-perspectief verteld, dat maakt het verhaal ontroerend omdat je dan door de ogen van een stervend zestienjarig meisje kijkt.

Jenny Downham heeft ook een bijzondere schrijfstijl omdat ze steeds meer ruimte tussen de alinea’s laat op het einde van het boek, als Tessa sterft. Doordat Jenny Downham deze manier van schrijven gebruikt, is het alsof de ziel van Tessa langzaam uit haar lichaam verdwijnt. Volgens mij is het boek een jeugdroman, omdat Tessa, het hoofdpersonage zestien is.

Het is leuk dat Tessa een lijstje heeft opgesteld van wat ze nog wil doen voordat ze doodgaat. Sommige dingen die op haar lijstje staan zou ik zelf nooit willen doen, zoals het nemen van drugs, iets stelen van een winkel, autorijden zonder rijbewijs en seks hebben met iemand die je maar voor een avondje uit kent. Het ergste vind ik dat je de familie en het vriendje van Tessa hoort afscheid nemen van haar wanneer ze bijna gestorven was.

tess tersago
20/09/2010
0

Het is een heel goed boek.Je kan met dat meisje meeleven en je begrijpt waarom dat ze zich zo gedraagt.Het boek grijpt je wel aan, het doet je nadenken over je eigen leven. Dit boek is zeker een aanrader voor mensen waarvoor een happy end niet per se moet. Het is een boek waarbij je zeker gaat huilen.

!Jacoba!
02/08/2010
0

Dit is een supermooi boek! Je leeft voor 100% met Tessa mee en het is superontroerend. Zeker lezen iedereen!
xxx

charida
07/05/2010
0

Ik heb het boek gelezen en ik vind het een heel erg aangrijpend boek en een heel mooi boek. ik heb er zelfs een traan bij gelaten

charida
28/03/2010
0

I LOVE THIS BOOK!!!

charida
18/03/2010
0

DIT LIJKT ME EEN MOOI EN AANGRIJPEND BOEK !! GA HET ZEKER LEZEN!! XXX CHARIDA

lola
15/03/2010
0

k haat deze site!!!!!!
k hou van dit boek!!!!
k heb ook een lijst!!! met sex

Gigi
10/03/2010
0

Ik moet voor nederlands een boek lezen en dit boek lijkt me wel heel mooi en aan de reacties te zien is dat ook zo;-)
Meer commentaar volgt;)

Marie
09/03/2010
0

ooo kei mooi boek xx

lezertje <3
16/01/2010
0

dit is het mooiste boek dat ik ooit gelezen heb! ik vind wel dat het in het begin wat vies is maar je moet doorlezen!!!! lezen schaties

Sofie
03/01/2010
0

één van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Echt geweldig boek, het is zo'n boek dat iedereen in zijn leven zeker één keer zou moeten gelezen hebben ;D

Lotte
30/12/2009
0

Ik heb de eerste bladzijde gelezen in de boekhandel, en ik was aan het twijfelen. Want eigenlijk ben ik te jong voor dat boek, maar ik denk dat ik het toch wel ga lezen.

anoniempje
31/10/2009
0

ik ga dit lezen voor mijn boekbespreking. hopelijk kan ik er een hele mooie boekbespreking van maken. en is het ook een supermooi boek. aan de reacties te zien is het wel zo.

tamara
15/10/2009
0

dit is echt een prachtig boek. iedereen moet het eens lezen, ECHT SUPER

Laura
11/10/2009
0

Dit boek is gewoon prachtig!

Eline
27/09/2009
0

Het is een enorm onroerend boek dat je een andere kijk geeft op het leven.
Een echte aanrader!

Djaina
24/09/2009
0

Ik een woord: GEWELDIG!

***J
22/09/2009
0

in 1 woord Prachtig!!!

sarah
12/09/2009
0

echt een van de mooiste boeken ooit gelezen!! eigenlijk helemaal niet eng. het einde is echt superspeciaal!!!!

Margot van Weijsten
04/09/2009
0

Prachtig boek. Ontroerend en aangrijpend. Het is heel realistisch geschreven, waardoor je je goed kan inleven. Dit boek verdwijnt niet snel uit je gedachten.

Mimi
23/04/2009
0

Een heel aangrijpend verhaal! Ook ik kon niet stoppen met lezen! Ik vind het einde ook wel wat gek. Maar ja, het zal ook wel gek zijn om te sterven ...

leesbeest
30/03/2009
0

Ik heb het net gelezen. Ik vond het wel triestig, maar ook mooi. Het einde is een beetje raar, maar het is toch een mooi einde.

Kamila Mioducka
15/03/2009
0

Ik vond die boek echt geweldig!!!
Het was gemakklijk om met het hoofdpersonage meeleven. Het was heel realistisch. Het boek heeft me diep aangesproken. Zo'n soort boeken lees ik graag.

Lisse Tavernier
09/03/2009
0

Ik vond het een prachtig boek .. Op het einde heb ik zelfs meegehuild, zo aangrijpend was het! Het deed me echt nadenken over leven en dood. In 1 woord: GEWELDIG !

tine platteeuw
08/02/2009
0

Ik vond het een prachtig verhaal over dood gaan. Het is geen sentimenteel verhaal, maar een heel realistisch verhaal geschreven vanuit het hoofdpersonage, de ongeneeslijk zieke Tessa. Het slot doet je toch wel even nadenken over het leven.

marit
30/01/2009
0

Vreselijk...

Géraldine
12/01/2009
0

Berecool boek. 'k zweer het: de moeite om te lezen !!!

Yasmine
01/01/2009
0

Ik heb het boek heel graag gelezen. Het is een dik boek, maar wanneer je begonnen bent met lezen, kan je niet meer stoppen. Je kan je heel goed in het boek inleven. Het boek is op sommige momenten een spannend boek. Het was ook een zeer ontroerend boek.

lauren_1996
19/11/2008
0

dit boek is echt geweldig. helemaal niet triestig en ohh zo mooi. je moet dit helemaal uitlezen tot het einde anders is het maar stom

mieke
27/10/2008
0

Ik vond het een heel goed boek. Ik kon me perfect inleven in de personages van het verhaal!

Ik
17/10/2008
0

Heb dit boek gelezen in de zomervakantie. Vond dit wel een goed boek !

03/10/2008
0

het is een supermooi boek!!!!!!!!!!!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren