Cover van boek Verlaten oorden : de natuur na de mens
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Atlas Contact | 2021 | 422 pagina's
ISBN: 9789045043036
Dit boek staat in de lijst Klimaat

Verlaten oorden : de natuur na de mens

Optimisten die hun licht laten schijnen over de impact van de mens op de natuur, vertellen over verkleinde voetafdrukken, nationale parken, of de terugkeer van de wolf. Pessimisten – of waren het realisten? – roepen al gauw doembeelden op van vervuiling, verdrukking of verwoesting.

Cal Flyn doet geen van beide. In “Verlaten oorden” neemt ze je mee naar vervallen industrieterreinen, beklemmende niemandslanden, woekerende botanische tuinen, en zelfs naar vulkanische en nucleaire exclusiezones. Daar geeft ze haar ogen en oren de kost, en onderzoekt ze met open geest hoe de natuur zich uit de slag trekt.

Haar toon is nu eens wetenschappelijk en objectief, dan weer poëtisch en betrokken. Haar conclusies zijn vaak al net zo verrassend als haar schrijfstijl. Lees, en voel de hoop (opnieuw?) ontluiken.

Lees een stukje

Overal waar ik heb gekeken, waar ik geweest ben – op verwrongen, kapotte plekken, geplunderd en desolaat, vervuild en vergiftigd – zag ik uit de restanten van het oude nieuw leven opkomen, leven dat door de onverzettelijkheid ervan des te merkwaardiger en waardevoller is.

Ja, dit is een gecorrumpeerde wereld, een wereld die al lang van zijn voetstuk is gevallen, maar het is ook een wereld die weet wat leven is. Hij heeft een groot vermogen om te herstellen, voor wederopstanding, voor – een soort van – vergeving, als we hem maar de ruimte geven om dat te doen.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4
jonas
27/09/2022
4

top

 

Wat vind JIJ?

Aantal sterren