Cover van boek Twee meisjes en het geluk
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Clavis | 2010 | 126 pagina's
ISBN: 9789044812381
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Azië

Twee meisjes en het geluk

Mei is een meisje, dat begin vorige eeuw opgroeide op het Chinese platteland. Lin is haar achterkleindochter. Zij is in Nederland geboren. Het verhaal over Mei speelt in de jaren 1910-1918, toen de meeste mensen nog leefden volgens de strenge tradities. Zo werden bijvoorbeeld de voeten van vrouwen afgebonden. Mei ontspringt de dans; zij wordt pottenbakster in de werkplaats van haar vader, wat ongebruikelijk was in die tijd. Lin groeit op in Amsterdam. Tijdens een bezoek aan China beseft ze dat ze tussen twee werelden leeft.

Twee tijdperken, twee werelden: de verhalen van de twee Chinese meisjes worden in dit boek knap in elkaar gevlochten.

Lees een stukje

Mei zit op een stoel, terwijl mama voor haar knielt. Dat valt niet mee, want ze is hoogzwanger. Toch staat ze erop om het zelf te doen. Net als haar moeder voor haar gedaan heeft en het al eeuwenlang de traditie is in China. Ze knipt de teennagels van Mei, wast haar voeten en droogt ze zorgvuldig af. Daarna wrijft ze de voetzolen van Mei goed in met aluinpoeder. Op tafel liggen twee opgerolde stroken stof en Klein Tantetje zet er een kom water naast.
Dan breekt het grote moment aan. Mei is vastbesloten om geen kik te geven en bijt op haar lip. Behalve haar grote teen, vouwt mama alle andere tenen naar binnen en zwachtelt dan een van de voeten van Mei strak in met een van de lange stroken stof. De tranen springen Mei spontaan in de ogen, terwijl mama fluistert dat ze een dappere dochter is.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.25
4.3/5 2 stemmen
12 jaar
21/09/2022
0

Wat spijtig dat ie bij mij niet in de bibliotheek is.

zilverstroom
09/07/2015
0

Lijkt me een super boek. Ik volg zelf chinese les en soms zien we een stukje cultuur. In dit boek vindt je de cultuur terug, denk ik. Ik ga het zeker lezen!

Meike :)
06/05/2013
0

Lijkt me best leuk boek :D
Ik ga kijken of ie in de bieb is :D

de boekenzoeker
04/02/2013
0

beste amylissatje,
véél oefenen is de boodschap! eerst je fragment stil lezen en bedenken met welke intonatie je de verschillende stukjes wil voorlezen. dan luidop lezen (met of zonder oefen-toehoorders). je kan bijvoorbeeld ook kleine aanwijzingen bij de tekst kribbelen: 'stilte', waar je even een stilte wilt laten vallen om alles goed te laten doordringen, of 'luid!' als je iets met luide stem wilt declameren.
succes!

amylissatje
28/01/2013
0

hallo! ik moet een boekfragment voorlezen maar ik ben een stresskip.
kunnen julie mij misschien tips geven om toch een beetje minder gestrest te zijn? ik ga voor een 8/10. mvg amylissatje

ik
08/01/2013
0

'k heb het boek gelezen en het is best wel leuk. m'n boekbespreking ging over dit boek en ik haalde een 8/10 :)

Wat vind JIJ?

Aantal sterren