Cover van boek Tirza
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Nijgh & Van Ditmar | 2015 | 430 pagina's
ISBN: 9789038800776

Tirza

Tirza is de jongste dochter van Jörgen Hofmeester en zijn oogappel. Hofmeester is niet bepaald een vrolijke Frans. Voor zijn eigen leven heeft hij gaandeweg alle hoop laten varen. Die hoop richt hij nu op Tirza. Als zij mislukt, dan mislukt hij ook. Wanneer ze met een vriendje naar huis komt dat als twee druppels water lijkt op Mohammed Atta, de terrorist die achter 9/11 zou zitten, is Hofmeester 'not amused'. En dat is mild uitgedrukt...

Deze roman is één van de hoogtepunten uit het oeuvre van Grunberg: een broeierig verhaal met een onthutsende ontknoping, spitse dialogen en een bijzonder ontregelende inhoud.

"Wie van Grunbergs romans houdt, is fundamenteel ongelukkig; wie er niet van houdt, fundamenteel gelukkig", schreef een journalist ooit. Ook Tirza is erg zwartgallig, maar wie zegt dat je altijd vrolijk worden moet van een boek?

Lees een stukje

Tirza was verkreukeld ter wereld gekomen en het duurde heel lang voor de kreukels verdwenen. De gynaecoloog had de wijn aangenomen en de vader veel geluk gewenst. Daarna had hij nog gezegd: "Zware bevallingen leveren vaak iets moois op, iets heel bijzonders." De gynaecoloog had erbij gekeken alsof hij een beroepsgeheim verklapte.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.2
4.2/5 6 stemmen
Michele
19/09/2020
5

Staat bovenaan in mijn Top 5. Echter, niet bij iedereen merk ik. Jorgen is een tragische figuur. Op die wijze is het geen feelgood boek.

Aaron Dauw
06/06/2017
0

In ‘Tirza’ komt op een ontnuchterende manier het verhaal over Tirza, de dochter van Jörgen Hofmeester, aan bod. Jörgen, de vader van Tirza, heeft twee dochters, Ibi en uiteraard Tirza. Zijn kinderen zijn alles voor hem nadat zijn vrouw hem liet zitten voor een jongere man. Hij verlangt dus ook zeer veel van zijn dochters maar toch wel het meest van Tirza. Zij is zijn ‘zonnekoningin’ en steekt dus automatisch zeer veel tijd in haar qua educatie en opvoeding, en met succes. Dit toont een vaak voorkomend fenomeen aan, namelijk de kinderen die alles worden voor een ouder na een scheiding wat het boek doet aansluiten bij de echte leefwereld. Ook komt weer het stereotiep beeld naar boven van de vrouw die haar man laat zitten voor een jonger exemplaar.
Jörgen raakt alle controle over zichzelf kwijt als hij zijn dochter Tirza ziet thuis komen met een Marokkaans vriendje, Choukri. Choukri doet hem namelijk denken aan een van de terroristen van 11 september en ziet hem dus als een oorzaak van alle problemen. Dit is voor mij een vrij schokkend iets want dit toont toch aan dat sommige mensen nog steeds alle mensen die anders getint zijn de schuld geven van verschillende terroristische gebeurtenissen wat zeker en vast gekoppeld kan worden aan onze eigen leefwereld. Jörgen betrapt tijdens het verhaal zijn dochter op het hebben van seks met haar Marokkaans vriendje en zo blijft hij geschokt achter. Achteraf komt ook nog aan bod dat hij bij het betrappen geweld gebruikte, wat ervoor zorgt dat het boek toch ook wel een spannende toon heeft. Ook komt uiteraard het seksuele aspect naar boven wat toch ook een goede toevoeging is in deze roman.
Nadat ze vertrokken waren op reis trachtte Jörgen zijn dochter te bereiken. Tot zijn grote verbazing krijgt hij echter enkel haar voicemail te pakken waarop hij dan maar besluit zijn dochter te gaan zoeken in Namibië. Na even rond te dwalen in de woestijn van Namibië keert hij ontgoocheld terug naar huis, zonder ‘zijn’ Tirza. Dit zorgt voor het wantrouwen van het hoofdpersonage waardoor je zelf aan het denken wordt gezet. Dit is zeker en vast een positief iets omdat ik bij het lezen van een roman graag een personage zie waarvan je niet helemaal zeker bent wat hij nog allemaal zal doen.
De roman ‘Tirza’ is zeker en vast een aanrader voor de liefhebber van lezen. Het boek confronteert de lezer met verschillende, ontnuchterende vraagstukken zoals fysiek geweld en het verliezen van de controle over jezelf. Het boek op zich is ook vrij gewelddadig en ook seksueel getint.

Marie-Hélène van Pottelberghe
02/11/2014
0

Thema
Het belangrijkste thema’s in deze roman is de de liefde van een vader voor zijn dochter. Jörgen Hofmeester heeft na een aantal teleurstellingen in zijn leven al zijn hoop gevestigd op zijn achttienjarige dochter Tirza.

De personages
Jörgen Hofmeester
Jörgen Hofmeester is een man van middelbare leeftijd. Hij werkte bij een uitgeverij, maar is er niet meer welkom. Hij is heel trots op zijn cellospelende dochter op het gymnasium, Tirza. . Een leven zonder Tirza vindt hij ondraaglijk. In zijn imperfecte leven is zij het enige wat nog wel perfect is. Maar dan komen er steeds meer tegenvallers.

Tirza
Tirza is de dochter waar het allemaal om draait. Ze is mooi, intelligent en verafgoodt haar vader in eerste instantie. Omdat haar opvoeding enkelt draait om educatie en prestige.

De echtgenote
De echtgenote is de ex-vrouw van Jörgen en tevens de moeder van Ibi en Tirza. Ze krijgt in het boek geen naam.

Kaisa
Kaisa is een klein meisje van 9jaar uit Namibië. Ze biedt zichzelf aan.

Vertelperspectief
Je leest door de ogen van Jörgen Hofmeester, het is een vertellend ik-perspectief.
Er wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks. Jörgen denkt veel aan vroeger, hoe dingen gingen met Tirza, met zijn echtgenote of met Ibi.

Tijd en Ruimte
Het boek is in drie delen verdeeld: De huur, Het offer en De woestijn. Deel 1 (De huur) en deel 2 (Het offer) spelen zich af in de Van Eeghenstraat in Amsterdam. Het laatste deel (De woestijn) speelt zich eerst in het vakantiehuisje in de Betuwe af en daarna in de woestijn van Namibië. Aan het einde van het boek gaat Jörgen weer terug naar Amsterdam. De roman speelt zich af na de aanslagen van de Arabische terroristen op het WTC in New York.

Spanning
Het is een spannend boek en de manier waarop het boek geschreven is bevalt me wel. Je weet eigenlijk niet precies wat er nu wel of niet is gebeurd en hoe het zal aflopen. Dat maakt het intrigerend.
Het is wel vrij gewelddadig, zowel de seks alsook de moord op Choukri en Tirza.
Grunberg gebruikt lange zinnen in zijn roman. Dit versterkt het gevoel dat je echt in de gedachtenwereld van Jörgen Hofmeester zit.

Yellis Van Hoorebeke
10/03/2014
0

Het boek heeft een speciale schrijfstijl. Grunberg maakt gebruik van lange zinnen met veel komma’s. Het boek bevat redelijk veel pagina’s en kan dus sommigen afschrikken om het te lezen. Maar eens je begint te lezen wordt je meegezogen in het verhaal van Jörgen Hofmeester. Grundberg beschrijft subliem hoe de wereld van Hofmeester instort.

Het verhaal begint met het eindexamenfeest van Tirza, zijn jongste dochter. Daarbij heeft ze verscheidene vrienden en oud-leerkrachten uitgenodigd. Vervolgens komt dan zijn echtgenote, die hem in de steek liet, terug naar huis. Ze doet alsof er niets gebeurd is. Hofmeester weet niet hoe hij de situatie moet aanpakken en laat de echtgenote haar gang gaan. Vervolgens zie je in het gehele verhaal de gedachten en acties van Hofmeester. Uiteindelijk blijkt dat hij agressief wordt en zichzelf niet kan beheersen wanneer hij in benauwde situaties komt.
Grunberg bouwt zijn verhaal zo goed op dat je wel medelijden moet krijgen met Hofmeester. Hoe hij zichzelf als een mislukking ziet. Hoe hij een slechte vader en echtgenoot was. Anderzijds stel je je bij sommige acties van Hofmeester toch echt wel vragen waarom hij het doet, wat er in die man zijn hoofd afspeelt. Ondanks dit is Tirza toch een meeslepend verhaal dat je tot midden in de nacht doet verder lezen.
Op het einde van het verhaal zien we hoe de wereld van Hofmeester langzaam het zwarte licht ziet. Dit volgens hem allemaal de schuld van Mohamed Atta, de man die achter de aanslagen van elf september zat en waarop de vriend van Tirza als twee druppels water lijkt. “Tirza” is een voorbeeld van verbazingwekkend nihilisme. De manier hoe Grunberg je erin onderdompelt, is Tirza echt een existentiële ervaring. Dit is een boek waarop je op sommige momenten niet goed van wordt.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren