Cover van boek Thirteen reasons why: een testament...
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lemniscaat | 2011 | 223 pagina's
ISBN: 9789047703266
Dit boek staat in de lijsten Boeken voor seriekijkers Pesten

Thirteen reasons why: een testament...

Hannah Baker heeft zelfmoord gepleegd. Vlak voor haar dood, maakte ze zeven ouderwetse geluidscassettes. Die stuurde ze naar dertien klasgenoten. Elk van die dertien heeft schuld aan haar dood, wordt door haar toegesproken en is verplicht de cassettes door te sturen naar de volgende schuldige. Clay, die verliefd was op Hannah, valt helemaal uit de lucht wanneer hij de doos krijgt.

Dit boek heeft een bijzondere structuur: Clay luistert naar de cassettebandjes en levert tussendoor commentaar. Het opzet zelf is razend spannend: wat heeft Clay Hannah aangedaan? Langzaam maar zeker zie je de sneeuwbal van kleine pesterijen groter en groter worden. Dit is een sterk maar confronterend verhaal vol wroeging, spijt en machteloosheid.

Lees een stukje

De cassettes horen hier niet te liggen. Niet bij mij. Dit moet een vergissing zijn.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.238095
Femke
15/05/2023
4

Ik wil mijn mening geven over het boek 13 reasons why van de schrijver Jay Asher. Het boek is gelijkaardig aan de serie op Netflix, alleen focust het boek zich enkel op de fragmenten en geeft het weinig tot geen details. Ik heb het boek gekozen omdat het onderwerp me wel interesseert en ik de serie al een keer had gekeken. Ik raad zeker aan om het boek te lezen en/ of de serie te bekijken omdat dit wel een zeer belangrijk onderwerp.

lyam
07/10/2022
5

het is een goed boek! aanrader

Laure
20/09/2022
5

het is een super spannend en leuk boek!!!?

Silke Ternest
15/04/2017
0

Dit boek moet je echt gelezen hebben. Het doet je nadenken over het leven, en verandert je leven ook. Je beseft dat alles wat je zegt of doet consequenties heeft in iemand anders leven.

likester
26/04/2014
0

Lijkt mij een enorm tof boek, ga het meteen halen!

Nynke
15/01/2014
0

Fantastisch boek! Gewoon... Wow' :)

lolali
11/11/2013
0

Heb het gereserveerd, kan niet wachten! ...

i-like-to-move-it
25/06/2013
0

Ziet er leuk uit, maar het zit niet in de bib... :(

Dieter
04/10/2012
0

Hannah Baker heeft zelfmoord gepleegd. Ze laat het daar niet bij zitten. Ze heeft een testament achtergelaten: zeven cassettetapes waarop ze dertien redenen geeft waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Schrijver Jay Asher weet zijn lezers in 'Thirteen reasons why' te raken, maar ook bewust te maken van hun omgeving.
De cassettetapes worden doorgestuurd aan de mensen die schuld hebben aan de zelfmoord en wiens namen op de tape voorkomen. Clay is een van de schoolgenoten van Hannah die deze tapes te horen krijgt. Hij is geschokt wanneer hij haar stem hoort: het meisje op wie hij al heel lang stiekem verliefd was.
Hij raakt helemaal in de war: heeft hij schuld aan haar zelfmoord? Clay besluit alle tapes achter elkaar te beluisteren. Met een plattegrond reist hij de stad door naar de door Hannah aangewezen plaatsen. Het wordt een emotionele en zware nacht waarin hij op zoek gaat naar antwoorden.
Jay Asher laat twee verhalen door elkaar lopen: dat van Hannah en dat van Clay. Voor de helderheid zijn de woorden van Hannah blauw en die van Clay zwart. Terwijl Hannah haar verhaal doet, zoekt Clay naar aanknopingspunten en herinneringen.
Hannah was zeer ongelukkig en onzeker over zichzelf. Ze werd misbruikt en belachelijk gemaakt, en had geen vrienden waar ze haar verhaal aan kwijt kon. Op deze manier begrijp je dat ze uiteindelijk de keuze heeft gemaakt om zelfmoord te plegen. De signalen waren duidelijk, maar niemand pikte ze op. Clay is woest. Hij had haar willen helpen. Hij had er voor haar willen zijn, maar zij was afstandelijk en hij durfde niet met haar te praten vanwege haar reputatie.
Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen het ene en het andere perspectief. Afhankelijk van hoe de lezer over het thema zelfmoord denkt, zal deze zich meer met Hannah of Clay identificeren. Want is zelfmoord per definitie een egoïstische daad of is het werkelijk mogelijk dat je als persoon geen uitweg meer ziet?

Asher laat zien hoe het balletje gaat rollen. Hoe een stomme opmerking de aanleiding kan zijn van pesterijen en misbruik, hoe iemands reputatie wordt verpest. Het boek is spannend omdat je als lezer wilt weten of Clay schuldig is of dat hij eigenlijk niet thuishoort in het rijtje van mensen die de tapes ontvangt. Een mooie opbouw die helaas erg clichématig eindigt.
Door dit einde krijgt het boek een bijna moralistisch karakter en dat doet afbreuk aan de pure emoties die Clay voelbaar heeft gemaakt. 'Thirtheen reasons why' is daarmee niet alleen het testament van Hannah Baker, maar lijkt ook een oproep te zijn van de schrijver aan zijn jonge lezers: wees bewust van je omgeving en de consequenties van je daden

Somaia El Bakkali
03/09/2011
0

Ik heb dit boek juist bij de bib gereserveerd, ik kan ECHT niet wachten om het te lezen! :D

Wat vind JIJ?

Aantal sterren