Cover van boek Rood
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Manteau | 2010 | 231 pagina's
ISBN: 9789022325285

Rood

Wanneer de Franse revolutie uitbreekt, probeert Toine, leerling-kladschilder bij zijn vader, het hoofd koel te houden. Maar in de wirwar van intriges, verdwijningen en zijn eigen ambities om kunstschilder te worden, is dat niet eenvoudig. Wie kan hij nog vertrouwen?

Net als voor de lezer zijn de politieke gebeurtenissen en de pionnen van de revolutie voor Toine een onontwarbaar kluwen. De een na de ander verliest zijn hoofd onder de guillotine; vriend of vijand, elke tegenstander van de bloederige opstand moet eraan geloven. Toine moet er, samen met de lezer, zijn hoofd proberen bij te houden. Geen gemakkelijk karwei, maar wanneer je je laat meevoeren naar de 18de eeuw, lijkt het alsof je zelf voor een aantal hartverscheurende keuzes staat!

Lees een stukje

Opeens dacht ik aan een verhaal dat ik van iemand had gehoord over enkele hofdames die bij het begin van de revolutie halsoverkop waren gevlucht uit Versailles. Ze hadden hun koets volgepropt met waardevolle spullen, maar hun kinderen achtergelaten bij een min. Er was geen plaats meer in de koets. Waarom had ik gedacht dat het een leugen was?

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.225
18/03/2021
4

Zeer spannend boek! 

simen
21/05/2016
0

Rood van Vera Van Renterghem is een boek dat de moeite waard is om gelezen te worden, zeker voor de historici onder ons. Het gezegde 'de rode draad' mag je voor dit boek wel erg letterlijk nemen, want de rode draad hier is rood, meerbepaald cochenillerood. Je wordt meegesleurd samen met het hoofdpersonage in de Franse Revolutie. Het ultraspannend verhaal dat je normaalgezien niet zou linken aan een historisch boek, doet je op het puntje van je stoel zitten.

Het was mijn eerste ervaring met een boek geschreven door Vera Van Renterghem. Het schrijven was niet iets dat al z'n kop opstak tijdens haar jeugdjaren. Dit is waarschijnlijk de reden waarom ze pas op vijvenveertigjarige leeftijd haar eerste boek heeft uitgebracht. Ze maakte haar debuut in 2008 met het boek Giftig! Het boek Rood illustreert ook dat ze wat afweet van geschiedenis. Zij studeerde geschiedenis aan de universiteit van Gent. Ze is nog geen zo'n ervaren schrijfster, maar ze heeft wel enorm veel potentieel en ze zal zeker nog heel wat potten breken.

Het verhaal speelt zich af in Parijs en in Versaille, eind achttiende eeuw. Je leeft mee met het hoofdpersonage Toine, een leerling-schilder bij zijn vader. Ze krijgen veel schilderopdrachten voor de elite, onder hen graaf Delacroix. Deze geeft Toine een schilderij dat het hoofdpersonage in bewaring moet houden. Met het uitbreken van de Franse Revolutie komt het leven van Toine helemaal op zijn kop te staan. Ze krijgen nog altijd veel schilderwerk, maar nu om alles in het cochenillerood te schilderen, de kleur van de Revolutie. Door het bewaren van het schilderij zullen Toine en zijn gezin echter zwaar in de nesten komen te zitten.

De auteur beschrijft de sfeer tot in het kleinste detail. De haat die er in Frankrijk heerste op het einde van de achttiende eeuw is enorm voelbaar in het verhaal. Het verhaal bouwt ook duidelijk op naar een climax. In het begin gaat alles goed en leidt Toine een gelukkig leven. Wanneer de Franse Revolutie wat later uitbreekt, geraakt Toine verwikkeld in een stad vol haat waarin hij heel voorzichtig moet zijn zodat die haat zich ook niet tot hem keert. In het boek is er ook een evenwichtige mengeling van romantiek, horror, spanning en toch ook humor.

Het enige minpunt in het boek is dat de spanning te snel voorbij is. Het duurt nooit lang tot het hoofdpersonage zich weer in een veilige situatie bevindt. Dit is soms wat jammer omdat je als lezer eigenlijk voortdurend sensatie wilt. Maar als je dit ene minpuntje afweegt tegen al de positieve dingen, kan ik niet anders dan zeggen dat ik het een boek vind om duimen en vingers bij af te lekken.

Van Renterghem is er dus in geslaagd om een fantastisch boek te schrijven voor een grote doelgroep. Ik zeg grote doelgroep omdat het boek niet alleen is voor mensen die van geschiedenis houden. Het is ook interessant om te lezen als je Parijs gaat bezoeken omdat je in dit boek echt wel veel details krijgt over één van de belangrijkste periodes uit de geschiedenis van Parijs. Nu kan ik jullie nog maar één ding aanraden en dat is: probeer het boek Rood zo snel mogelijk te lezen, want het is echt de moeite waard!

(Rood, Manteau Jeugd, 2010, 231 pagina's)

Mathias
21/05/2016
0

In het boek Rood neemt Vera Van Renterghem je terug naar de tijd van de Franse Revolutie. Toine, een veertienjarige jongen is de zoon van een schilder. Hij droomt ervan om ooit zoals zijn vader ook een bekende kunstschilder te worden. Doordat de Franse Revolutie uitbreekt, komt er een kink in de kabel en wordt zijn wereld overhoop gehaald.

De auteur van het boek, Vera Van Renterghem werd geboren in Brugge en groeide daar op samen met twee oudere broers en twee zussen. Als kind las ze graag boeken en had ze veel fantasie, maar ze kreeg de schrijfmicrobe pas op latere leeftijd te pakken. Ondertussen heeft ze al heel wat boeken op haar naam staan en schrijft ze met veel geestdrift aan haar boeken.

Toine woont samen met zijn vader (een kunstschilder) in Parijs. Hoewel hij nog maar 14 jaar is, gaat hij toch al mee met hem om samen te werken in het paleis van Versailles. Daar komt hij met verschillende standen in aanraking waaronder de adel. Een graaf die Toine vertrouwt, geeft hem een schilderij dat hij moet bewaren voor hem. De graaf belooft hem te belonen als hij het schilderij later weer komt ophalen. Wanneer de revolutie losbarst, snapt Toine er niets meer van, zijn leven lijkt in gevaar. Zelfs zijn vader wordt opgepakt.
Toine verkeert in woelige tijden en vertrouwt niemand meer en zijn leven komt in een neerwaartse spiraal terecht die niet lijkt te stoppen.
Hoe moet hij dit alles overleven?

Doorheen het boek leer je meer en meer over de Franse Revolutie. De schrijfster is erin geslaagd om een sterk verhaal met duidelijke beschrijvingen te koppelen. Hoe verder je vordert in het boek, hoe moeilijker het wel wordt om ‘de goeden’ en ‘de slechten’ van elkaar te onderscheiden. Toine heeft een enorm sterke overlevingsdrang en komt op de juiste momenten de juiste mensen tegen die hem door moeilijke tijden kunnen loodsen.
Toine evolueert in het verhaal van een stille, volgzame leerling-schilder naar een volwassener persoon die een eigen weg wil ingaan en veel doorzettingsvermogen heeft.

Kortom het is een zeer boeiend verhaal over het verwezenlijken van dromen en opgroeien tijdens de bloederige en strenge Franse Revolutie. Ik zou het boek zeker aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en spannende verhalen. Dankzij een paar onverwachte wendingen word je meegesleurd naar de 18de eeuw. Het was mijn eerste boek van Vera Van Renterghem, maar ik ben er zeker van dat ik in de toekomst nog een boek van haar zal lezen!

Jade-dg
21/05/2016
0

Rood als rode draad
Rood van Vera Van Renterghem is een boek dat je absoluut gelezen moet hebben. Het historische verhaal over de Franse revolutie lijkt op het eerste gezicht wat saai, maar dankzij het realistische en gedetailleerde verhaal kan men zich snel inleven in de verschillende personages. Het verhaal start nogal mysterieus waardoor men zich afvraagt waar het verhaal over zal gaan en wat het kleur cochenille rood toch betekent. Het is spectaculair hoe je in het verhaal wordt meegesleurd.
Lezen en veel fantaseren is wel heel belangrijk in Vera haar leven. Fantasie speelde haar trouwens lang parten. Haar eerste schrijfervaring deed ze op aan de universiteit en haar eerste boek kwam uit in 2008 met de titel Giftig. Vera Van Renterghem studeerde Hedendaagse geschiedenis in Gent. Als wetenschappelijke medewerker schreef ze al enkele geschiedenisboeken en wetenschappelijke artikelen. Schrijven is dan ook echt haar passie dus we zullen in de toekomst waarschijnlijk nog meer van haar horen .
Dit historisch boek gaat over het leven van Toine, leerling-schilder bij zijn vader. Toine en zijn vader waren overal welkom en mochten zelfs werken bij de koning. Maar mooie liedjes duren niet lang. De Franse revolutie brak uit en iedereen die nog iets met de koning te maken had, werd onthoofd. Wanneer de nationale garde in Toines huis een mysterieus schilderij uit het paleis ontdekt, wordt zijn vader opgepakt. Dit boek vol spanningen gidst je door de straten van Parijs.
Het centrale thema is de zoektocht naar de waarheid. Het hoofdpersonage leert met vallen en opstaan dat er evenveel waarheden zijn als mensen. Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van het hoofdpersonage Toine. Het vertelperspectief is dus de vertellende ik. Dit zorgt er dan ook voor dat het heel gemakkelijk is om je in te leven en alles te zien als een film. Wat het lezen voor mij erg aangenaam maakt, is dat het verhaal chronologisch is opgebouwd. Er zijn bijna geen flashbacks waardoor het gemakkelijker is om te volgen. De spanning neemt ook toe naar het einde omdat het verteltempo sterk stijgt. Alles gebeurt sneller en is dus volgens mij ook minder langdradig.
Ik heb veel positieve puntjes ontdekt bij het lezen van dit boek. Het verhaal helpt je om een beter beeld te hebben hoe wreed het geweest is tijdens die donkere tijden. Dankzij de vele details kan je de dramatische gebeurtenis zonder problemen verfilmen in je hoofd. Tijdens het lezen kwamen er prachtige, maar ook vreselijke beelden in me op. Het heeft een emotionele inhoud die chronologisch is opgebouwd wat het gemakkelijk maakt om te volgen. Voor mij was dit een boek die me een zeer ontspannend gevoel gaf tijdens het lezen omdat je even van de wereld verdween en in het verhaal kroop.
Er zijn ook een paar negatieve puntjes. Wat ik vervelend vond is dat het erg lang duurde vooraleer het verhaal vorm begon te krijgen. Dit zorgde ervoor dat ik veel minder zin had om het verhaal uit te lezen. Gelukkig veranderde het verhaal volledig toen ik ongeveer een derde van de hoofdstukken gelezen had.
Ik zou het zeker aanraden aan jongeren of volwassenen die graag veel bijleren over de geschiedenis van de Franse revolutie. Het is een boek dat je zeker moet gelezen hebben omdat het je een heel duidelijk beeld geeft van die vreselijke tijden. Vele schrijvers maken aantrekkelijke verhalen, maar Vera heeft van dit verhaal een pareltje gemaakt.
Rood, Manteau, juni 2010, 231 pagina’s

Klaproos
25/03/2013
0

juist geleend in de bib.
lijkt me een leuk boek

yenyen1234
16/10/2012
0

het is een heel leuk boek!!!!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren