Over het kanaal
Zoals veel Belgische gezinnen, trekt Marie net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog met haar ouders naar Schotland. In het begin lijkt het verblijf over het kanaal op een vakantie. De dingen zijn goed en leuk. Marie leert de taal, maakt nieuwe vrienden en schrijft brieven naar haar broer Charles, die als soldaat in de loopgraven vecht. Maar hoe langer de oorlog duurt, hoe grimmiger de sfeer wordt. De grote solidariteit tussen Schotten en Belgen is steeds verder te zoeken. En dan ontdekt Marie dat Charles niet de hele waarheid heeft verteld in zijn brieven.
Marie is een opgroeiende tiener die verliefd, naïef en onbezorgd is. In 1914 ging dat net zoals in 2014. Tot die oorlog kwam en Marie noodgedwongen volwassen en strijdvaardig wordt. Haar verhaal neemt je mee in de tijd, naar een stukje geschiedenis dat (te) weinig gekend is.
Lees een stukje
Het leven moet je leven. Misschien was het dat? Ze kon het na al die jaren nog steeds niet goed verklaren. Een gemeenschap in ballingschap, elk met minstens één verhaal over een gebroken hart, angst, verdriet en verlies, zoekt elkaar op en leeft zich om de zoveel tijd uit in een groot feest. Schaamteloos, schuldeloos, zonder scrupules. Alsof de groep in stilte een pact sluit: we gunnen elkaar een avond respijt, even vrijaf van wachten op het einde van de oorlog, van verlangen naar hereniging met geliefden. Het was heerlijk geweest, het feest: de vervoering, de sfeer en het gevoel mooi te zijn. Maar voor haar zou die avond voor altijd verbonden blijven met wat daarna kwam. Alsof het toch niet mocht. Niet ongestraft. Maar hoe moet je dan leven?
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden
zeer leuk boek, zeker een aanrader!!!