Normale mensen
Marianne is een buitenstaander op de middelbare school. Connell is een van de coole jongens. De twee starten in het geheim een relatie met elkaar, die gedoemd is om te mislukken. Op de universiteit komen ze elkaar terug tegen. Nu zijn de rollen omgekeerd: Marianne past in het intellectuele en kunstige milieu, Connell vindt zijn draai niet. Al snel starten ze opnieuw een seksuele relatie. De relatie knippert gedurende enkele jaren aan en uit.
Normale mensen is de tweede roman van Sally Rooney, een jonge Ierse auteur die met haar werk onverwacht furore maakte in de literaire wereld. Als lezer kijk je zonder filter naar de rauwe realiteit van een intieme relatie tussen twee jonge mensen met kleine en grote problemen.
Lees een stukje
Hij ging de kamer uit. Ze liet zich slap van de vensterbank op de grond glijden met haar benen voor zich uitgestrekt, als een lappenpop. Terwijl ze daar zo zat, had ze het gevoel dat Connell alleen bij haar langs was gekomen om haar te testen, en ze was geslaagd, en de kus diende om haar te laten weten: Je bent geslaagd. Ze dacht aan zijn lach toen ze zei dat ze nog nooit had gezoend.
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden
Het boek "Normale Mensen" is een aanrader.
Ik heb dit boek redelijk vlot uitgelezen. Hoewel het soms wel verwarrend kan worden door de schrijfstijl van de auteur. Sally Rooney maakt gebruik van flashback en flashforwards. Op die manier blijft het wel spannend en krijg je de gedachtegang van de personages goed mee.
Het liefdesverhaal van Marianne en Connell is uniek. Er word prachtig uitgelegd hoe de twee jongeren omgaan met hun gevoelens. In de loop van het verhaal zie je hoe ze stilaan volwassen worden en de wereld en mensen rond hun ervaren. Het boek beschrijft situaties waarin tieners en jongvolwassenen zich zeker zullen erkennen. Het mooist van al vind ik de vriendschap tussen Connell en Marianne. Ondanks hun wisselvallige relaties met anderen en hun ups en downs, is hun liefde en respect voor elkaar nooit vervaagd. Ik kon smullen van de aantrekkingskracht tussen die twee.
Heel tof boek als je houdt van verhalen over liefde en drama. Wat ik zo leuk vond aan dit boek is dat het uit twee delen bestaat. Je maakt een evolutie mee met de karakters en wordt helemaal meegesleurd in het liefdesverhaal van Marianne en Connell.
Licht boek. Leest vlot. Fijn verhaal.
Advies: lees in originele taal. Het Engels is eenvoudig.
Normale mensen is het boek dat ik las. Dit boek heeft me van de eerste tot de laatste pagina geboeid. Het boek wordt verteld me flashbacks en flashforwards, waardoor ik vaak even niet mee was in het verhaal maar doordat het zoveel in het verhaal voorkomt word je er aan gewoon. Hierdoor is de spanning in het verhaal vaak weg omdat het al verteld is door de flashforwards. Het liefdesverhaal van Marianne en Connell is zeer goed uitgeschreven waardoor je zelf als persoon er nog iets aan kunt hebben zeker op een leeftijd van +/- 18 jaar. Het verhaal gaat over 2 jongeren Marianne en Connell. Marianne is de Loser op de middelbare school, waardoor niemand tegen haar wil praten of met haar om wil gaan ze lachen haar alleen maar uit. Maar Connell zijn moeder werkt in het huis van Marianne, waardoor Connell en Marianne elkaar buiten school wel vaak zien. Doordat Lorraine de moeder van Connell het heel erg voor Marianne heeft, gaat zij het contact tussen de twee buiten school koesteren. Waardoor Connell buiten school wel tegen haar praat, Marianne heeft Connell graag en dat zegt ze hem ook, alleen weet hij vaak niet wat zeggen. Maar dat is in elk gesprek wel wat want Connell is een verlegen type. Tot op de dag dat Marianne en Connell samen naar boven gingen, de dingen die daar gebeurden mocht niemand ooit op school te weten komen. En Marianne zweeg want ze wou niet dat het contact met Connell verbroken zou worden.
Dit stuk in het verhaal is het deel waarvan ik dacht dat het eenzijdig zou worden, omdat het de eerste 100 pagina’s relatief veel over hetzelfde gaan. Maar dan gaat het verhaal verder…
Connell en Marianne geraken in een ruzie omdat Connell haar niet meevraagt naar het schoolbal. Waardoor ze elkaar niet meer horen ook Marianne gaat niet meer naar school en focust zich volledig op de examens. Waardoor de twee elkaar niet meer horen. De zomervakantie is ingezet, dit betekend dat ze in september naar de universiteit moeten en ze dus een keuze moeten maken naar waar ze gaan. Ze gaan beide naar de zelfde school waardoor er op een moment in het verhaal is waar ze terug in contact komen met elkaar.
Hierdoor gaat de spanning in het boek wel omhoog en is het zeker een boost om verder te lezen in het verhaal. Hierbij gaat je het studentenleven van beide gaan verkennen en zie je de evolutie van de twee, hoe totaal verschillend je kan zijn van middelbare school naar het hoger toe. Dit is ook een stuk waarbij je als lezer zelf een gevoel kunt gaan hebben, als zijnde dat je het al hebt meegemaakt maar in mijn geval het staat mezelf ook nog te wachten. Dus dit geeft wel een beetje informatie voor wat mij te wachten staat. Doorheen het verhaal blijft het zeer boeiend maar als je wilt weten hoe het afloopt moet je het boek zeker lezen.
Zelf vind ik het zeker een aanrader, het is niet alleen ontspannend maar het geeft ook echt informatie mee waar je zeker iets aan kan hebben.