Cover van boek Negentig graden noorderbreedte: de zoektocht naar de noordpool
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Atlas | 2006 | 494 pagina's
ISBN: 9045010097

Negentig graden noorderbreedte: de zoektocht naar de noordpool

De noordpool is erg lang onontdekt gebleven. Pas in de tweede helft van de 19de eeuw begonnen ontdekkingsreizigers ook maar enigszins in de buurt van dit noordelijkste topje van onze planeet te komen. Veel expedities zouden nog uitgezonden moeten worden, veel sledehonden en avonturiers zouden nog moeten sterven, vooraleer de eerste mens er uiteindelijk voet zou zetten. Fergus Fleming laat in dit boek de interessantste, de heldhaftigste en de rampzaligste ontdekkingstochten de revue passeren.

Je zou dit boek een geschiedenisboek kunnen noemen, maar het leest als een avonturenroman. Het staat bol van de intrigerende en exentrieke personages. Wist je bijvoorbeeld dat er in 1897 drie Zweden probeerden om met een luchtballon de noordpool te ontdekken? Een revolutionair idee was dat. Pas 33 jaar na hun mislukte poging werden hun lichamen, bagage en fototoestellen teruggevonden op een afgelegen eiland in de poolzee. Spannend! En allemaal te lezen in dit boek.

Lees een stukje

Zij vreesden dat de eskimo's waren komen opdagen om in te schatten hoe sterk zij nog waren, om uit te rekenen wanneer de vreemdelingen dood zouden gaan en hoe lang het nog zou duren voordat zij zich de begeerde metalen voorwerpen en stukken hout eigen konden maken die in het noordpoolgebied verder niet te vinden waren. Gastvrij als de eskimo's konden zijn in tijden van overvloed, als de tijden zwaar waren stonden hun gedragsregels niet toe dat er medelijden werd getoond. Bij voedselschaarste werden de zwakkeren opgeofferd - eerdere ontdekkingsreizigers hadden geschreven over weduwes en grootmoeders die van hun bezittingen werden beroofd en werden ingesloten in een iglo.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren