Cover van boek Oeroeg
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Querido | 2014 | 84 pagina's
ISBN: 9789021455433

Oeroeg

Oeroeg is het verhaal van een vriendschap tussen twee jongens die samen opgroeien in Indonesië. Als kind zijn ze onafscheidelijk maar vanaf de middelbare school groeien ze uit elkaar. Pas dan wordt hen duidelijk dat ze anders zijn, en waarom.

Dit mooie boek over het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog verscheen voor het eerst in 1948. Het geeft een beeld van de contrasten tussen de mensen, het leven van de kolonisten, de contacten met Nederland. Maar wat dit boek echt sterk maakt, is de band tussen Oeroeg en de verteller. Je ziet hoe de omgeving en de situatie in het land die vriendschap langzaam maar zeker in hun greep krijgen.

Lees een stukje

Oeroeg was mijn vriend. Als ik terugdenk aan mijn kindertijd en mijn jongensjaren, verschijnt zonder uitzondering het beeld van Oeroeg in mij, als was mijn herinnering gelijk aan een van die toverplaatjes die we vroeger plachten te kopen, drie voor een dubbeltje: geelachtig glanzende stukjes met lijm bestreken papier, waarover men met een potlood krassen moest, totdat de verborgen voorstelling aan het daglicht kwam. Zó komt ook Oeroeg tot me terug, wanneer ik me verdiep in het verleden.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.42857
jessica de vries
12/09/2017
0

Dit is een heel erg mooi boek. Om te lezen. Het is wel een droge hap. Maar je moet er even doorheen, dan zie hoe mooi her is geschreven. Ik las elke dag 20 blz anders kon het niet volhouden. Ik las dit boek erbij samen met een andere boek. Maar dit is wel een aanrader.

Zeno Leurs
03/10/2013
0

Het boek ‘Oeroeg’ dateert uit 1942, speelt zich af in Nederlands-Indië en gaat over de vriendschap tussen twee jongens.
Het verhaal was vlot geschreven, maar ik vond niet alle personages even interessant. Het personage Oeroeg boeide mij wel. Hij neemt zijn leven in eigen handen en laat zich door niemand bëinvloeden.
Wat me ook is opgevallen, is dat verschillen in nationaliteit en afkomst niet meespelen als kinderen jong zijn, maar wel als ze volwassen worden. In het verhaal groeien de twee vrienden ook uit elkaar. Op het einde van het boek zegt Oeroeg dat hij zijn vroegere vriend nooit meer wil zien. Dat vond ik aangrijpend.

Clint
24/01/2013
0

Een aangrijpend verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië.

martje michielsen
17/02/2009
0

Ik vond de verhaallijn heel moeilijk, want het was moeilijk geschreven. heel lange zinnen, waardoor je de draad kwijt raakt. Ik vond het wel mooi geschreven, soms rare gebeurtenissen,maar wel heel aangrijpend. Ik vond het heel erg wanneer de ik-persoon Oeroeg niet meer mocht zien. Maar uit mijn eigen zou ik het nooit lezen, daarvoor is het te saai.

Tufan
25/10/2007
0

Ik heb de hele boek uitgelezen. Ik vond het best goed. Er komen wel rare gevallen voor in het boek.

Ivan
06/10/2004
0

ik heb maar een tiental pagina's gelezen en het was redelijk saai.
maar dat is in elk boek zo.
in elk geval ik ga het niet lezen! ik houw meer van andere soort boeken.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren