Cover van boek Moeders zijn gevaarlijk met messen
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Davidsfonds/Infodok | 2008 | 160 pagina's
ISBN: 9789059082762

Moeders zijn gevaarlijk met messen

De donkere rode vlek onder de salontafel herinnert Jef er telkens aan dat zijn moeder zijn vader vermoord heeft. Nogal wiedes dus dat Jef zijn vader nooit ziet. Maar soms beweert mama dat het niet zo gegaan is. Dan moet Jef ook nog leren omgaan met Harry, de vriend van zijn moeder. Als Harry komt, is mama anders. Op het glazenflessenveld denkt Jef samen met zijn vriend Süleyman een wraakactie uit. Een wraak die Harry van mama zal wegtrekken en Jef, Iene en mama weer bij elkaar zal brengen.

Verwacht je aan een heftig verhaal, in een flatgebouw vol ongure types en kelders met rare geheimen. Is Jef een geval apart, of is hij net als alle jongeren op zoek naar zijn plek in deze wereld?

Lees een stukje

‘Mijn moeder…’ Ik wacht op een reactie van hem.
‘Wat is er met je moeder?’
‘Die vermoordt haar man als hij in de weg loopt. Zo gaat dat.’
Ik wrijf mijn handpalmen eens over elkaar zoals je doet als er zand op zit of als je je ergens van af hebt gemaakt.
‘Dat is onzin’, zegt Süleyman.
‘Je gelooft me nog steeds niet?’
Ik duw hem tegen de muur. Hij biedt niks weerwerk.
‘Je hebt het bloed toch gezien?’
‘Ja, bloed’, zegt hij. ‘Het was een vlek…’

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.916665
3.9/5 6 stemmen
16/04/2024
0

top

Jef
08/02/2024
5

Dit boek is top.

 

ines
09/10/2016
0

Ik heb dit boek gekozen, omdat de titel en de tekst op de achterflap me aanspraken. Ik lees graag spannende boeken. Ik verwachtte een spannend verhaal. Het was wel een spannend verhaal, maar niet overdreven.<br>
Het boek gaat dus over een jongen (Jef), zijn zusje Iene en zijn moeder. Ze leven allemaal samen in een flat, die eigenlijk een beetje krap is voor hun drie. Iene zit namelijk in een soort rolstoel, want ze kan eigenlijk niets. De vader van Jef en Iene zou vermoord geweest zijn door hun moeder. Na een tijdje heeft ze dan een nieuwe vriend Harry, maar er is een probleem...!<br>
Wanneer het buiten waait gaat Jef met zijn zusje naar een veld achter het appartementsgebouw, ze noemen het het glazenflessenveld. Ze noemen dat zo, omdat daar heel veel perenbomen staan -voor een typische likeur van daar - en in die flessen zitten hele peren. Aangezien die flessen zo'n smalle hals hebben moeten die flessen er al overgeschoven worden wanneer het nog kleine peertjes zijn. Een vriend van Jef -genaamd Süleyman- leeft ook in het appartementsgebouw Zigurat, maar op verdieping elf daar zitten de flats voor de mensen die arm zijn. Soms kan Jef Süley niet uitstaan, bijvoorbeeld: wanneer ze samen in de berging langs de straatkant zitten, dan vertelt Süley alleen maar onzin of wanneer hij (Jef) er achterkomt dat Süley op zijn moeder is. Op de verdieping waar Süley woont, leeft er ook een zwerver die zijn hond - wanneer hij overleden is- in de container gooit. Jef zijn moeder zou zijn vader vermoord hebben met een mes en niet zomaar een mes, maar een Wüsthof Grand Prix 2. Zijn moeder is ook lid van een messenclub. De club bestudeert alleen messen die afkomstig zijn van Duitsland of Duits klinken. De club komt één keer per maand samen.<br>
Jef wou Harry wegpesten door te zeggen: - in het bijzijn van zijn moeder en Harry- 'Ik weet waar papa is!'<br>
Ik vond het een leuk boek, maar ik had toch wat te hoge verwachtingen. Ik had bijvoorbeeld verwacht dat er ook iets ergs ging gebeuren met Iene, Jef en Harry. Ondanks mijn te hoge verwachtingen was het toch een boeiend boek en het is een boek dat goed is opgebouwd. Je kan het boek heel goed volgen terwijl je leest! Terwijl je leest word je volledig in het verhaal me getrokken. De personages komen zeer geloofwaardig en echt binnen bij mij. Omdat het verhaal zo goed binnen kwam bij mij, zou ik ongeveer op dezelfde manier gereageerd hebben. Ik denk dat het verhaal voor sommige mensen wel moeilijk zal liggen. Het heeft me eigenlijk ook wel wat aan het denken gezet, want je hoopt natuurlijk dat wanneer je ouders ruzie maken het nooit zo ver zal komen. Het verhaal leest heel vlot, de hoofdstukken volgen elkaar heel goed op. Er zijn wel mooie stukken in het verhaal namelijk wanneer Jef eens tegen zijn zus wil praten. Ik raad het boek zeker aan, aan mensen die toch wat van spanning in het verhaal houden.

Jasper
14/04/2013
0

Dit boek heeft een goede verhaallijn met hier en daar wat humor erin verwerkt. Het kaart hedendaagse problemen aan zoals armoede, relatieproblemen en leven met een zwaar gehandicapt familielid. Buiten die problemen zijn er ook nog vele geheimen, raadsels en vreemde mensen.

charles
07/04/2013
0

Dit boek vroeg heel wat leesbereidheid en doorzetting om me in het verhaal in te leven en er door geboeid te raken. Het is hoofdzakelijk Jef die aan het woord is. We komen alleen zijn gedachten te weten. Bovendien zijn er zo goed als geen spannende acties. Als je geen ‘lezer’ bent, zou je al gauw de moed verliezen om verder te lezen!
Het is een verhaal met veel betekenissen. Het zet je aan tot nadenken.
Ik lees niet veel, maar de boeken die ik al gelezen heb, vond ik meestal wel boeiender! Wat niet wil zeggen dat ik deze niet inspirerend vond.

Anne
12/02/2013
0

We moesten dit boek voor school lezen, en ik vond het persoonlijk niet zo'n geweldig boek. Er gebeurt heel weinig in het boek en de omstandigheden zijn niet zo alledaags. Je moet van de schrijfstijl houden om het een goed boek te vinden. Dit boek is slechts geliefd door een beperkt aantal lezers.

jari
11/02/2013
0

Het is in een vreemde stijl geschreven met een merkwaardige pointe, maar het was niet echt mijn ding.

sybren waelkens
06/06/2011
0

ik vond het een mooi boek.
er zaten wel weinig spannende stukken in.
het kan echt gebeurd zijn.
soms was het wel aangrijpend.
het is makkelijk te begrijpen.
en je leeft er ook in mee.

anoniem
06/11/2010
0

Zo ongeveer het slechtste boek dat ik ooit gelezen heb.

mimat13
17/09/2010
0

spannend

Valerie
01/03/2010
0

Dit boek is echt super! Do Van Ranst schrijft echt mooie boeken! grtjs

Wat vind JIJ?

Aantal sterren