Cover van boek Mombakkes
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Davidsfonds/Infodok | 2010 | 168 pagina's
ISBN: 9789059083448

Mombakkes

Elk jaar op Vastenavond komen de gekken langs bij Frank thuis. Frank is 15 en vindt zichzelf oud genoeg om er bij te zijn, maar zijn ouderwetse en strenge ouders denken daar anders over. Dus verstopt Frank zich en geniet hij zo van de gekken vermomd met hun mombakkes. Maar langzaamaan gaan de grappen ver over de schreef en eindigt de eerst vrolijke avond op een een dramatische manier. Als de mombakkes worden afgegooid is het hek helemaal van de dam.

Wat aanvankelijk een vrolijk verhaal lijkt te worden, krijgt al gauw een dramatische wending...

Lees een stukje

Ik houd mijn adem in. Ik vat even kort samen waarom: er is iemand in huis die negatief, nee, laatdunkend over mijn vaders werk praat. Wat zeg ik: zijn roeping, de enige reden waarom hij volgens zichzelf, op deze wereld is gezet! Dus ik beeld me even in dat ik niet besta, al is het alleen maar om solidair te zijn met de vastenavondgek, want geloof me: straks bestaat die niet meer.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
2.5
2.5/5 3 stemmen
Iemand
08/05/2024
3

Ik vond het nogal saai tot op het einde maar ik vond de plottwist tof.

ik vind het boek mombakkes een slecht boek
02/10/2023
0

⛔️slecht boek niet lenen

gunbir2
09/09/2021
0

is saaiste boek dat ik ooit gelezen heb

gunbir
09/03/2020
1

stom?

Kristof Luycx
06/10/2013
0

Ik heb het boek Mombakkes gelezen van auteur Do Van Ranst. Het verhaal speelt zich af op Vastenavond in 1972 bij de familie van Frank. Frank is het hoofdpersonage, 15 jaar oud en de zoon van een architect. Hij heeft een jongere zus van 7 genaamd Isabelle en een stiefbroer Diederik. Frank krijgt les van zijn vader en wil later ook architect worden. Het hele verhaal speelt zich af op de Vastenavond waarbij er rond middernacht de vastenavondgekken langskomen om de families te plagen en pesten. Frank en zijn zusje mogen die avond niet beneden komen omwille van de traditie. Frank is daarmee niet akkoord en besluit toch een glimp op te vangen van het feest. Tijdens zijn tocht naar het salon denkt hij aan allerlei gebeurtenissen uit zijn leven. Dit was het eerste boek waarbij ik mee opging in het verhaal.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren