Cover van boek Mierenkolonie
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Moon | 2010 | 205 pagina's
ISBN: 9789048804436

Mierenkolonie

Sam is 17 en wil het liefst van al spoorloos verdwijnen. Londen is daarvoor een geschikte plek. Hij trekt in een kamer in een groot huis. In datzelfde huis woont ook Bohemia met haar moeder. Bohemia is pas 10, maar moet zichzelf zien te redden. Ze besluit dat zij en Sam vrienden zijn - of hij dat nu wil of niet. Maar Bohemia doet meer dan dat: langzaamaan zorgt ze ervoor dat Sam zijn verleden toch onder ogen durft zien.

Bo en Sam vertellen afwisselend hun deel van de werkelijkheid. Omdat ze alleen zeggen wat ze zelf kwijt willen, wordt je al lezend op het verkeerde been gezet. Een overtuigend, rauw realistisch verhaal.

Lees een stukje

'Wat is het ergste wat jij ooit gedaan hebt?’ vroeg ze.
Ik zei dat ze dat niet wilde weten.
‘Ja, dat wil ik wel,’ zei ze. ‘Ik wed dat het niks voorstelt. Wat is het? Snoepjes stelen bij de kiosk? In de schuur van je vader naar pornotijdschriften kijken?’

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.25
4.3/5 4 stemmen
Siglinde
15/04/2013
0

Het is op een bepaalde manier wel een spannend verhaal omdat het mysterie van heel het verhaal pas op het einde wordt onthuld. Ook vind ik het goed geschreven omdat het vanuit 2 totaal verschillende personages wordt verteld en je weet hoe ze zich voelen. Het boek toont ook aan dat zelfs 2 totaal verschillende persoonlijkheden toch goede vrienden kunnen worden ongeacht de leeftijd. Het einde is best wel ontroerend en ook opluchtend. Ik kon mijn opdracht niet uploaden want het was te zwaar, sorry.

Sarah Devriendt
16/03/2013
0

'Mierenkolonie' is een verhaal dat je niet snel los laat. In dit verhaal is niets wat het lijkt. De hoofdstukken zijn afwisselend vanuit het perspectief van Sam en het perspectief van Bohemia geschreven. Hierdoor geven ze je elk een ander beeld op de realiteit. Sam is een 17-jarige jongen die weg vlucht van het platteland naar de stad. Aan het begin van het verhaal lijkt het alsof hij alles gewoon een beetje beu is, maar stilaan wordt het duidelijk dat hij meer geheimen met zich mee draagt. Je wilt dan graag verder lezen, omdat je zijn geheimen te weten wil komen. Door de 10-jarige Bohemia wil hij uiteindelijk toch zijn verleden onder ogen zien. Op sommige momenten valt het verhaal een beetje stil, omdat er zoveel details worden gegeven. Dit wordt dan wel opgelost door de afwisselende vertelstandpunten. 'Mierenkolonie' heeft een zware thematiek door de moeder van Bohemia. Ze zit aan de drugs en gaat vaak om met verkeerde mannen. Dit weegt echter niet heel zwaar door in dit verhaal, omdat deze problemen worden verteld door Bohemia die amper tien jaar is. Het is een heel echt verhaal, met echte mensen en echte problemen. Vriendschap, humor en veel emotie zijn zeker de zaken die het meest aanwezig zijn in dit verhaal.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren