Cover van boek Maus: vertelling van een overlevende
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Oog & Blik | 2009 | 296 pagina's
ISBN: 9789054923503
Dit boek staat in de lijst Vernieuwende strips

Maus: vertelling van een overlevende

Maus is het grotendeels autobiografische verhaal van Art Spiegelman. Maar ook en vooral van zijn vader, een harde en quasi ongevoelige man, waar Art in zijn jeugd maar moeilijk mee overweg kon. In deze strip kom je te weten hoe de Tweede Wereldoorlog vader Spiegelman gemaakt heeft tot wat hij geworden is en hoe diezelfde oorlog tot moeder Spiegelmans zelfmoord leidde. Een hard en donker verhaal over hoe de oorlog verwoestende sporen heeft nagelaten in het leven van de eerste generatie van Auschwitz-overlevenden én in dat van hun zonen en dochters.

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven. Maar de bijzondere manier waarop Maus is vormgegeven, maakt dit verhaal echt uniek: een zwart-witstrip waarin Joden als muizen en nazi's als katten worden afgebeeld. Een ontroerend en schokkend boek waar je niet onbewogen bij kunt blijven. Maus is overigens de enige strip die ooit de Pulitzerprijs kreeg.

Lees een stukje

Ik heb een lieve familie...een prachtige zoon...ik zou gelukkig moeten zijn...maar het kan met niet schelen. Ik wil gewoon niet leven.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.375
4.4/5 8 stemmen
Bas Rogiers
02/06/2022
4

Ik zou het zeker aanraden want het was een zeer interessant en aangrijpend verhaal. Het was een beetje deprimerend maar dat hoort natuurlijk bij zo'n boeken. Het was ook goed te begrijpen en niet te ingewikkeld.

Lucas Van Wesepoel
19/05/2021
0

Maus is een somber verhaal over het verschrikkelijke leven in nazi bezet Polen. Door de goede afbeeldingen en het aangrijpend verhaal is het niet moeilijk om te zien hoe dit boek als eerste graphic novel een pulitzer kreeg.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren