Cover van boek Liverpool Street
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Davidsfonds/Infodok | 2010 | 518 pagina's
ISBN: 9789077942437

Liverpool Street

Franziska's ouders zijn protestanten met joodse voorouders. Ze wonen in Berlijn en langzaam beseffen zij dat het voor mensen als zij steeds onveiliger wordt in Duitsland. Het is 1938: Hitler is aan de macht; een oorlog dreigt. Zij zien geen kans op tijd te vluchten. Ziska, pas 10 jaar oud, gaat nog wel met een van de kindertransporten naar het buitenland. Ze belandt na wat omzwervingen in Londen bij de orthodox-joodse familie Shepard. Ze leeft er op, maar voelt zich tegelijk verschrikkelijk schuldig: je kan toch niet gelukkig zijn als je familie en vrienden gevaar lopen!

Het verhaal vertelt over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog waar je misschien nog nooit van hebt gehoord: de kindertransporten uit Duitsland, de interneringskampen in Engeland, de bombardementen op Londen en de evacuatie van stadskinderen naar het Engelse platteland. Het is een aangrijpend verhaal dat weliswaar verzonnen is, maar dat gedeeltelijk gebaseerd is op feiten. Verschrikkelijke feiten...

Lees een stukje

Duitsland sliep. Achter het treinraampje lag, nadat we Berlijn achter ons gelaten hadden, volledige duisternis. Duisternis en het regelmatige kedeng-kedeng van de wielen over de houten spoorbielzen. Het betekende afschuw en troost tegelijk, het scheidde ons van onze ouders maar bracht ons ook in veiligheid. Een grotere tegenstelling kon er niet bestaan en de meeste kinderen in die trein zullen het net zo ervaren hebben als ik: we konden niet bevatten wat er gebeurde. Dat dit met ons gebeurde. Dat wij dit werkelijk beleefden.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.5
4.5/5 2 stemmen
Anais Franssen
18/12/2020
4

Het is echt een prachtig boek! Je wordt helemaal meegesleurd in Ziska haar leven en maakt verschillende dingen mee. Het boek is emotioneel, avontuurlijk, ontroerend. Het boek leest ook zeer vlot, echt een aanrader!

Kenny Vercruysse
22/11/2020
0

Prachtig boek, superleuk, zeker een aanrader. Je gaat echt mee in het leven van Franziska. 

Rhune Vercruysse
21/11/2020
0

Ik vind dit boek een aanrader. Zeker eens lezen. Het is een mix tussen spannende momenten en aartsmoeilijke keuzes.

Rhune Vercruysse
21/11/2020
5

Prachtig boek. Ik ben zelf wel een persoon die van zulke boeken houdt.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren