Cover van boek Heksenjong
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Clavis | 2017 | 215 pagina's
ISBN: 9789044829556

Heksenjong

1578, in een dorpje dichtbij Zichem heerst veel bijgeloof: de geest van een soldaat zou er rondzwerven en vrouwen worden beschuldigd van hekserij. Wat verder in de Demervallei staat het leven van Henric plots op zijn kop wanneer hij per ongeluk een soldaat doodt. Samen met zijn vriend Coppen komt hij in het belegerde Zichem terecht. Daar blijft een verleden waarvan ze zich niets herinneren de twee jonge mannen achtervolgen. Waar heeft Coppen geleerd wonden te verzorgen? En waarom blijft Henric dromen over een brandstapel? De heks met wie ze samen in een kerker terechtkomen, blijkt hen op weg te zetten om het mysterie te ontrafelen. Maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot!

Dit mag dan een fictief verhaal zijn, het historische kader is écht. Ook in onze streken eindigden onschuldige vrouwen als heks op de brandstapel. En waren honger en verkrachting schering en inslag. Het wisselende perspectief, van twee jongens die op de dool zijn maar ook van een gefolterde 'heks' en een meisje dat beschuldigd wordt van hekserij, brengt de 16de eeuw wel érg dichtbij. Als lezer móet je wel meegaan in de onmacht van het groepje jongeren op zoek naar een thuis en rechtvaardigheid. In een bloedstollende einde komen alle personages samen en vallen de puzzelstukken op hun plaats.

Lees een stukje

Toen ze enkele stappen had gezet, merkte ze de gestalte tussen de bomen op. Kaarsrecht en in een mantel gehuld. In zijn ene hand hield de soldaat een lans. De stralen van de zon tastten diep tussen de bomen en lieten hem opgloeien. Langzaam gleed hij verder over de grond, zonder een geluid te maken. Betkin drukte zich tegen een boom. Ze klemde haar ene hand voor haar mond en duwde met de andere op haar borst om haar hart te bedaren.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.625
3.6/5 4 stemmen
E
10/09/2023
5

☝️

Na een hele tijd geen boeken meer gelezen te hebben is dit een boek dat ik echt heel erg leuk vond. Echt een aanrader voor mensen die van geschiedenis houden.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren