Little Black Spiders
April 1978. Katja is vijf maanden zwanger als ze vanuit het weeshuis naar ‘de zolder’ van het ziekenhuis verhuist. Ze kijkt uit naar de komst van haar kindje - in tegenstelling tot de andere meisjes op de zolder. Tot een stiekem bezoek aan Guy, haar leraar klassieke talen én vader van haar kind, haar roze toekomstbeeld uiteen doet spatten. Als Katja bovendien ontdekt wat soeur Simone, de ijselijk strenge directrice, écht van plan is met haar kindje, neemt ze een drastisch besluit.
Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige film en geïnspireerd op waargebeurde feiten: van mei 1970 tot 1982 verbleven zwangere meisjes tot hun bevalling verborgen op de zolder van een ziekenhuis in Lommel. Zodra de weeën begonnen werden ze, vaak tegen hun wil, met de auto clandestien naar Frankrijk gereden om er anoniem te bevallen. Vlak na de geboorte werden hun kinderen ‘verkocht’ aan een kinderloos echtpaar. Little black spiders is een fictief maar realistisch verhaal over enkele meisjes die dit meemaken. Aangrijpend en onthutsend.
Lees een stukje
Guy start de auto. ‘Waar breng je me naartoe?’ zeg ik onbewogen.
‘Ik kan niet anders, mijn Eurydice. Orpheus mocht niet omkijken, dat betekent zijn dood.’
Het is mijn koosnaampje dat hij misbruikt. Ik spuw met alle kracht in zijn gezicht. Hij reageert niet.
Ik wil niet naar mijn reflectie in de ruit kijken. Een weerspiegeling van wat ik was.
Wat andere lezers vinden
Ik wil het eigenlijk een 3,5 geven maar dat kan niet.
Ik vond het boek heel mooi en pakkend. Soms waren er te weinig details. Het ging weinig over alle meisjes, ik zou graag meer weten over het verleden van bepaalde meisjes en meer over Vicky. Het las heel vlot en het is mooi geschreven. Het einde was heel triestig.
Het boek is super meeslepend en vooral ook heel erg mooi. Ik was zo gefascineerd dat ik het twee keer na elkaar heb gelezen. Zeker een aanrader!
ziet er super tof uit!
Het boek gaat over tienerzwangerschappen rond 1980. We volgen de bewogen dagen van het meisje Katharina. Zij is een weeskind dat absoluut droomt van een kindje. Haar kindje waarvan Guy, haar leraar Latijn, de vader is wil ze zelf opvoeden en houden. Maar zo denken de zusters er niet over. Ze komt terecht in een wereld die nogal gruwelijk kan zijn tegenover de tienermoeders, kindjes worden na bevalling verkocht en de moeders zien hun kind nooit meer terug. Maar dat weet Katharina nog allemaal niet als ze daar aankomt. De zusters maken haar wijs dat ze in goede handen is en dat alles “in orde” komt. Katharina moet voor de andere meisjes haar afkomst en verleden verbogen houden, ze krijgt zelf een andere naam ‘Katja’ . Op de zolder is zij iemand anders, is iedereen iemand anders.
Het boek kaart een moeilijke periode in de meisjes hun leven aan. De meisjes moeten razendsnel volwassen worden en dit gaat gepaard met allerlei vragen en gevoelens. Langst de ene kant weet Katja / Katharina niet wat ze moet doen, en heeft ze heel veel vragen. Maar langst de andere kant neemt ze een bepaalde verantwoordelijkheid op zich en zou ze alles doen om haar kindje te redden. ’Betoverend, een universum in mijn buik.’ ‘De meisjes proberen hun vragen beantwoord te krijgen bij de verzorgers, maar van die moeten ze geen hulp verwachten. De verzorgers weten al vanaf het begin dat ieder meisje haar kind zal moeten afstaan voor adoptie. Dat beseft Katja / Katharina nog niet. Naarmate het boek vordert komen we meer te weten over Katja / Katharina, ze laten ons toe in haar kleine maar moeilijke wereld.
Het beschrijft een actueel onderwerp, namelijk Tienerzwangerschappen. Het verhaal mag zich dan wel afspelen in de jaren ‘80, je vind er al snel veel gelijkenissen met tienerzwangerschappen nu. Ook nu moeten jonge meisjes heel snel opgroeien wanneer ze dit meemaken. Ik denk daarom dat dit boek een mentale steun kan zijn voor jonge moeders. Het boek bevat een harde brok realiteit, die je helemaal meesleurt in de problemen van toen en nu. Het is goed in elkaar gestoken waardoor je het boek in een ruk wilt uitlezen. De schrijfster doet er alles aan om te tonen hoe moeilijk en hoe hard het was voor een jonge moeder in de jaren ‘80. Nog steeds worden jonge mama’s aan de schandpaal genageld en krijgen ze het hard te verduren.
een triestig einde maar wel een super mooi einde en in het geheel een super mooi boek!!
Het is een aangrijpend verhaal over zwangere tienermeisjes rond 1978. Omdat dat toen nog een schande was doken ze onder op een zolder. Door de foto's in het boek kan je je echt inleven in het verhaal en voel je de sfeer van de zolder goed aan. Doorheen het verhaal groeit er een mooie vriendschap tussen Katharina en Roxane, in het laatste deel van het boek speelt Roxane een heel belangrijke rol. In het boek komen er veel mooie, poëtische dagboekfragmenten voor, hierin schrijft ze naar haar nog niet geboren baby. Het verhaal heeft een heel goed uitgeschreven en onverwacht einde. Ik vind het een mooi einde ondanks het droevig is. Ik vond het een top boek.
het is echt een topper super mooi boek
Ik vond het een zeer mooi boek, het einde was erg pakkend.
Het leest redelijk vlot maar omdat er ook dagboekfragmenten instaan is het soms een beetje van de hak op de tak.
Soms gaat het ook om het verleden van de meisjes maar nooit erg diep, wat ik soms wel erg jammer vind. Zoals bijvoorbeeld bij Mia waar ze kleine hints geven maar er nooit verder op ingaan wat wel erg frustrerend is.
De rest van het boek vond ik wel erg goed, er staan mooie afbeeldingen in en het aantal bladzijden valt ook goed mee.
Mooi, maar erg zielig einde...
Een aangrijpend verhaal over zwangere meisjes die eigenlijk te jong waren voor een kind en verstopt werden in een tehuis. Zowel liefde, vriendschap als verdriet komen aan bod. Het is een ontroerend verhaal over meisjes die vechten voor hun kind. Het doet je huiveren en is zeker aan te raden! Het boek leest super vlot en het is ook verfilmd.
Het boek is een verademing, zo mooi is het geschreven. Het lijkt wel poëzie. Ik had de film al gezien, maar snapte het niet zo goed, daarom las ik het boek. Het is geweldig hoe ze iedere scene zo mooi beschrijft. De prenten er tussen vormen een mooi beeld van hoe het er aan toen gaat. Je kan jezelf vinden in de personages en hoe ze omgaan met het zwanger zijn. Het boek past perfect bij de maatschappij van tegenwoordig. Tienerzwangerschap en hoe daar mee omgaan moet een bespreekbaar zijn. Het einde is zo mooi! Het is droevig maar heel machtig. Een waardig einde voor een waardig boek.
Ik vond het een heel mooi boek. Ik vond het leuk dat er in het boek ook foto's stonden uit de film. Ik zou de film dus heel graag bekijken.
Het is een erg aangrijpend boek omdat het ook waargebeurd is. Het gaat over een zwanger meisje, Katharina en die moet naar een huis waar ze volledig worden afgesloten van de buitenwereld. Ze mogen wel nog in de tuin enzo. Ze leert daar iemand kennen - Roxane - en daar schept ze een hechte vriendschap mee. Als ze gaan bevallen (tegelijkertijd) houdt Katharina haar kindje en Roxane staat het af. Katharina is zo blij met haar kindje dat ze het echt niet wil afstaan en ze vlucht met haar kind en Roxane zodanig dat de verzorgster haar niet zouden vinden. Ze slapen op het strand. Als Roxane wakker wordt, is Katharina dood en neemt Roxane de baby mee en houdt het als haar kind en noemt het Katharina. Ik vond het een prachtboek.