Cover van boek Koets naar Wenen
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Wereldbibliotheek | 2011 | 128 pagina's
ISBN: 9789028424111
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Oost-Europa

Koets naar Wenen

Twee Duitse soldaten (waarvan één zwaargewond) zijn op de vlucht voor de oprukkende Russen. Ze dwingen een Tsjechische boerin om hen in haar boerenkar richting Wenen te brengen. Wat de soldaten niet weten, is dat de echtgenoot van de vrouw eerder in de oorlog door de Duitsers is opgehangen. En dat ze op wraak zint. Ze is vastbesloten om rondjes te draaien in de uitgestrekte bossen rond haar woonplaats en om de Duitsers op een gepast ogenblik te vermoorden.

Dit dunne (en erg mooi uitgegeven) boek doet qua taal en inhoud een beetje sprookjesachtig aan. Er zijn weinig personages, het is (min of meer) een strijd van goed tegen kwaad, en alles speelt zich af in een grenzeloos en onheilspellend bos. Maar de ontknoping is niet eenvoudig. Pluspunt is dat je wat bijleert over een periode van de laatste wereldoorlog die meestal onderbelicht blijft: de radeloze vlucht van de Duitsers voor de triomferende Russische legers. Een geheimzinnig, spannend boekje dat je in een uur of twee uitleest.

Lees een stukje

De eerste vadsige ster kwam op, hij knipperde lief, het was de ster van de boeren, de ster die het gras zijn malsheid en het koren zijn volle korrel geeft, die zorgt dat de melk overvloedig is en de koeienspenen zacht en soepel zijn.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
1
14/10/2022
0

SLECHT?❌ geen aanrader

Nicolas Lambrecht
25/02/2022
1

Echt een slecht boek.

Brent
12/01/2014
0

Het boek 'Koets naar wenen' van Jan Prochàzka vind ik persoonlijk geen goed boek. Toen ik de achterkant van het boek las had ik hoge verwachtingen van het boek. Maar het verhaal bevat weinig spanning en het is zeer langdradig. Het boek speelt zich voornamelijk af op een koets in een plaatselijk bos. In het verhaal probeert men de spanning op te bouwen naar het einde toe, maar ik vond dat er niet veel spanning was. De man van Krista werd vermoord door Duitse soldaten, en het hele verhaal gaat over de wraak van Krista. Een dag nadat haar man vermoord werd door Duitse soldaten, kwamen twee andere Duitse soldaten haar bevelen om hen naar Wenen te brengen. Ze besluit om wraak te nemen tegenover de 2 “onschuldige” Duitse soldaten. Ze heeft een bijl meegesmokkeld in haar koets, maar uiteindelijk gebeurde er niets, ze geeft hen enkel een pak slaag. Omdat er weinig spanning is, vind ik het geen goed boek. Onderweg moet Krista ook nog bevallen, maar ze verliest haar kind meteen na de bevalling.

Narek Mesropyan
11/03/2013
0

Ik vind het boek ‘Koets naar Wenen’ een heel goed boek dat geschreven is door Jan Prochàzka.
De stijl waarin het verhaal is geschreven spreekt me aan. Als je leest en weet dat de relatie tussen de man en de vrouw niet goed is, dan vraag je je af waarom Krista wraak wil nemen op de twee Duitse soldaten, want veel goede dingen heeft zij niet meegemaakt in haar leven met haar man. Het verhaal is geen vrolijk verhaal, omdat wanneer je leest hoe Krista haar kind op de wereld moet brengen, maar dan toch nog verliest en de manier hoe zij haar man verliest en dan nog het droevige einde leest en weet dat de boerin Krista niet veel geluk in haar leven heeft gezien dan zal je weten waarom het een droevig verhaal is.

Als ik aan het lezen was begon ik sneller en sneller te lezen, omdat ik wilde weten wat er gebeurde met de twee Duitse soldaten, of de boerin wraak had genomen of niet, en als jij het ook wilt weten moet je het boek maar lezen.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren