Handicap : een bevrijding
Anaïs Van Ertvelde is historica, onderzoeker, podcastmaker, spreker, columnist en schrijver. Ze is intelligent, rad van tong en immer maatschappijkritisch. Dat ze een beperking heeft (ze werd geboren met een korte onderarm) was lange tijd niet het onderwerp van haar werk, uit angst om gereduceerd te worden tot enkel haar handicap. Uiteindelijk schreef ze toch Handicap, waarin ze uitlegt hoe onze maatschappij omgaat met mensen met een handicap. Ze vertrekt vanuit haar persoonlijke ervaring en vult dit aan met een schat aan politieke, historische, sociologische, feministische... informatie. Het resultaat is een ijzersterke analyse van onze maatschappij, die systematisch discrimineert tegen mensen met een handicap.
Noem het literaire non-fictie, autofictie, autobiografische essays of iets nog iets anders, maar lees het vooral. Want dit is een leerrijk, genuanceerd en broodnodig boek dat ieder hokje overstijgt.
Lees een stukje
'Persoonlijke verhalen verkopen wel,' protesteer ik. 'Vooral van het vluchtige, sentimentele soort. Memoires van mensen met een beperking, daar kan je een bibliotheek mee vullen.'
Ik kan het weten want ik heb ze jaren verzameld. Ernaar verlangd om mezelf in woorden weerspiegeld te weten, al was het dan in een genre waarover ik niets dan dubbelzinnige gevoelens heb. Memoires lijken soms het enige toevluchtoord van gehandicapte schrijvers.
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.