Cover van boek Hamnet
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Nijgh & Van Ditmar | 2021 | 398 pagina's
ISBN: 9789038810904
Dit boek staat in de lijst TikTok boeken

Hamnet

"Hamnet" is de zoon van Shakespeare die op elfjarige leeftijd stierf. Dit intense verlies zou Shakespeare geïnspireerd hebben voor één van zijn meesterwerken "Hamlet". In dit boek wordt de naam Shakespeare echter nergens vermeld. Wel krijg je op majestueuze wijze het verhaal van Hamnets moeder, Agnes, een wijze en sterke kruidenvrouw, en hoe zij dit tragische proces beleefde.

In deel één wisselen heden en verleden elkaar af, en krijg je enerzijds te lezen hoe de levens van Agnes en 'de leraar' (Shakespeare dus) vervlochten geraakten; en anderzijds het hectische verhaal van Hamnet, die op zoek is naar iemand die zijn tweelingzusje Judith kan komen helpen. Ze is immers doodziek. 
Deel twee start net na de dood van Hamnet en is een weergave van de rauwe rouw, de trage en moeilijke weg van het rechtkrabbelen van de nabestaanden.

Bij momenten ondragelijk triestig, maar een absolute must-read.

Lees een stukje

Hij krijgt opnieuw het gevoel dat hij al zijn hele leven heeft gehad: dat zij zijn wederhelft is, dat ze bij elkaar horen, zij en hij, als twee helften van een walnoot. Dat hij zonder haar verloren is, niet compleet. Het zal de rest van zijn leven een open wond blijven, een leegte aan zijn zijde, als zij van hem wordt weggerukt. Hoe moet hij zonder haar verder? Dat kan hij niet. Dat is alsof je het hart vraagt zonder de longen te leven, alsof je de maan uit de lucht trekt en de sterren vraagt haar werk over te nemen, alsof je de gerst vraagt te groeien zonder regen.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5

Wat vind JIJ?

Aantal sterren