Cover van boek Haat Kwadraat
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Averbode | 2007 | 77 pagina's
ISBN: 9789031729579

Haat Kwadraat

Michael en Katleen zijn een tweeling, maar ze hebben niet bepaald een hechte band. Sinds hun prille kindertijd halen ze elkaar het bloed onder de nagels vandaan. Na vijftien gezamenlijke levensjaren zit de grote confrontatie er onvermijdelijk aan te komen. Nadat de tweeling elkaar met vleesmes en taartsnijder te lijf gaat, neemt hun vader een besluit. Ze moeten naar de psycholoog. Het gesprek draait op niks uit. De enige oplossing is een scheiding. Een scheiding van broer en zus. Maar hoe pak je dat aan als je broer en zus bent?

Dit is een uitdagend verhaal vol humor en venijn. Voor iedereen die van slapstick met een scheut Quentin Tarantino houdt.

Lees een stukje

Ik ervaar het beruchte, rode waas waarmee moordenaars zich vrijpleiten. Ik gooi mijn sporttas over mijn schouder en storm het huis binnen. Ik neem de trap in drie sprongen. In mijn kamer heb ik nog geen seconde nodig om de prints van mijn raam te trekken.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.266665
pieter pan
27/10/2021
5

heel leuk voor als je een broer hebt

peter
12/10/2021
0

leuk?

Fien Dp
31/05/2017
0

Ik vind dit boek geen aanrader. Het begin is niet goed opgebouwd, geen opbouwend verhaal. Naar mate je verder leest begint het beter te worden. Spijtig van het vertelperspectief dat het uit de alwetende-ik verteller word verteld. Het onderwerp is wel interessant om over te lezen. Er word veel gebruikt gemaakt van (') omdat veel letterlijk word gezegd. Er gebeuren wel grappige gebeurtenissen in het boek. Het is wel vlot te lezen. Op een rustig tempo lees je het op minder dan 2 uur uit.

karol snotvot
05/03/2017
0

Het boek is ontzettend saai, alles wordt op het einde op elkaar "gepropt". Toch bedankt dat het maar 77 pagina's zijn.

Amber DV
31/05/2016
0

Broers en zussen, we maken allemaal wel eens ruzie. We halen ons ouders het bloed van onder de nagels als we het toch net niet kunnen laten om met hen te beginnen kibbelen. Bij sommige broers en zussen is de relatie tussen de twee er erg aan toe. Nochtans kan ik me moeilijk inbeelden dat het zo ver is gekomen als de tweeling in het boek Haat Kwadraat geschreven door Floortje Zwigtman.

In het boek volgen ze de twee hoofdpersonages Michael en Katleen. Ze zijn een tweeling, maar zoals ze het zelf citeren: “Je moet nu niet denken aan zo’n tweeling die niemand uit elkaar kan houden. We komen niet uit hetzelfde eitje. We deelden toevallig een baarmoeder.” Deze zin komt voor op de eerste bladzijde van het boek en het is de perfecte intro om het boek te beginnen. Het geeft al een eerste blik op de relatie die ze met elkaar hebben. In het begin van het boek vertellen ze verhalen van de dingen die ze elkaar in het verleden hebben aangedaan. Eens je dan in de tegenwoordige tijd terecht komt, merk je dat er weinig veranderd is. Het getreiter van vijfjarigen werd gepromoveerd naar venijnig kattenkwaad van vijftienjarigen. Wat ze voelen voor elkaar is geen haat-liefde verhouding. Het is pure woede. “Woede en haat in het kwadraat.”
De twee komen op een groot breekpunt in de relatie waar ze besluiten om een scheiding aan te gaan. Als volwassenen kunnen scheiden als ze niet langer getrouwd willen blijven, moeten broer en zus dat toch ook zonder problemen kunnen doen niet? Ze stellen een contract op zodat ze elkaar zonder problemen kunnen mijden. In de badkamer ’s morgens, aan de ontbijttafel, ze plannen zelfs contact momenten met de ouders in en stellen een televisieplanning op. Zo gezegd zo gedaan, zo moeilijk kan het toch niet zijn?

Het boek Haat Kwadraat vind ik simpel weg een geniaal boek en ik heb er erg van genoten. De ludieke manier van het verbaliseren van de haat die broer en zus voor elkaar voelen, is heel gevat en zorgt dat de lezer aandachtig blijft. Het is een vrij dun boek van maar 77 pagina’s maar er gebeurt in elk hoofdstuk wel iets anders. Dit gebeurt echter niet op een storende manier waarbij Zwigtman van de hak op de tak springt maar het is een mooi samenhangend geheel. Er worden ook actuele maatschappelijke onderwerpen aangekaart, zoals op sommige momenten, wanneer plagen pesten wordt en drugsgebruik. Door het feit dat het een boek is van 77 pagina’s, is het volgens mij ook een toegankelijk boek voor mensen die minder graag lezen of mensen die wel graag zouden lezen, maar er zelden de tijd voor vinden. Het is ook gemakkelijk te volgen zonder té gecompliceerde woordenschat.

De lengte van het boek doet volgens mij soms ook wel afbraak aan het verhaal. Juist om de reden dat het zo een kort boek is en soms miste het boek voor mij wat diepgang. Er spelen zich ook situaties voor, waar Zwigtman nergens in het boek op terugkomt. Zo laat ze bepaalde vragen onbeantwoord achter. Ergens in het boek is er ook een moment van een veel gebruikte herhaling van het woord lycra. Dit stoorde enorm.

Alles samengevat is dit een heel goed boek als je geen grote fan bent van lezen door de lengte van het boek. Het is een boek dat vlot leest zonder langdradig te zijn. Zwigtman weet ook de aandacht van de lezer op een pientere manier te behouden. Dit boek bevat veel humor die vanuit een cynisch oogpunt werd geschreven. De diepgang in dit boek laat iets te wensen over en soms komt er ietwat herhaling aan te pas van sommige woordkeuzes.

23/10/2015
0

goeiendag, Dit boek is heel leuk.

Samuel Berton
28/10/2014
0

Dit boek dat geschreven is door Floortje zwigtman is een kort grappig en vlot boek. Het gaat over een tweeling, die zoals de meeste tweelingen niet altijd overeenkomen, maar bij deze tweelingen gaat het nog wat verder dan alleen bekvechten. Ze belagen elkaar voortdurend met grappen tot er een uit de hand loopt. Na dit voorval besluiten hun ouders er een psychiater er bij te halen maar ook die kan het niet oplossen dus besluiten ze hun neef Ronnie, die voor advocaat studeert, er bij te halen maar Ronnie is niet alleen advocaat in opleiding maar ook… Als jullie willen weten hoe dit boek eindigt en wat de rol van Ronnie is dan zullen jullie dit spannende boek vol cliffhangers moeten lezen.

Merve
20/03/2013
0

Het was een leuk boek.

Leandro
15/03/2013
0

Ik vond het een zeer spannend boek, net zoals het vorige boek dat ik heb gelezen.
Ik heb ondertussen al verschillende boeken van de reeks Fahrenheit uit.
Opvallend is dat als ik eens aan zo’n boekje begin te lezen, dat ik niet meer kan stoppen met lezen voordat het uit is.

Vincent
15/03/2013
0

Het boek lezen was een beetje vaag, het was raar ingedeeld wie wat zei of deed. Het boek was vrij aangenaam, eigenlijk wel geschikt voor mensen van mijn leeftijd. Het was ook wel leuk om het boek binnen 2 uur uit te hebben, op een langzaam tempo.

Shaina
24/01/2013
0

Het is een mooi en spannend boek.

Durna
13/12/2012
0

Ik vond het een leuk boek om te lezen.

Mirlande van Oosten
31/08/2012
0

Hmmm.... super is een beetje overdreven maar het is wel een leuk en grappig boek. voor mensen die van lezen houden, hier heb je een klein, leuk boek!!

Jolien
05/06/2012
0

Ik heb voor het boek Haat Kwadraat gekozen omdat het een realistisch boek is. De boekenzoeker gaf aan dat het een boek vol humor en venijn was. Dit klopt omdat het verhaal vooral gebaseerd is op hoe broers en zussen in de realiteit met elkaar omgaan. Maar hier en daar zit er toch wel een overdrijvingen humoristische uitdrukking in.

Olivier Verfaillie
28/05/2012
0

Ik vond het boek helemaal niet te dik. Het was spannend en soms ook grappig. Het was vlug uit te lezen. En het las vlot. Maar soms waren er ook moeilijke woorden tussen. Maar ik vond het uiteindelijk een redelijk geslaagd boek.

Melissa Verstraete
15/05/2012
0

Dit boek vind ik een echte aanrader omdat het een zeer grappig boek is, wat het zeer aangenaam maakt om te lezen. Het is een zeer leuk verhaal over een tweeling die streken met elkaar uithalen, dit zorgt voor humor. Nog een pluspunt is dat het boek zeer vlot leest.

kiki
11/02/2011
0

saai

Matthias
04/11/2010
0

Ik moet voor een boekbespreking een passend liedje zoeken. Kan iemand mij helpen? T is wel een tof boek

emma
13/10/2010
0

Super!!!

emma
13/10/2010
0

Superboek!!!

Stijn Vergote
03/03/2010
0

Ik vindt dit boek eigenlijk totaal niet grappig en ik vind het meer een kinderboekje. En ik snap niet wat Quentin Tarantino hiermee te maken heeft? Voor de rest was het wel leuk om te lezen.

thomas
30/10/2009
0

Het boek "Haat kwadraat" door Floortje Zwigtman is een echte aanrader voor wie een grappig boek wil lezen. Het vertelt over een broer en zus die elkaar geen minuut kunnen uitstaan. ze maken ruzie aan tafel, in de badkamer, overal. Het liefste wat de broer doet is de zus pesten en dat is andersom ook het geval. Er gebeuren allemaal grappige dingen: hoe de broer de zus beet neemt en de zus de broer. Het grappigste vond ik vooral toen de zus Michael zijn kamer vol porno behing toen zijn ouders juist thuiskwamen. Ook hun neef Ronnie speelt een belangrijke rol. Hij zorgde voor het schema hoe ze elkaar konden vermijden. Ik vind het boek een echte aanrader omdat je het zo vlug uit hebt gelezen. Wat ik niet zo goed vond was dat het boek niet echt een goed einde had. Maar om dat te weten zal je het zelf moeten lezen.

tom van overbeke
10/01/2009
0

Dit boek was zowel spannend als griezelig. Het was een goed boek een boek dat mij lag. Ik ga proberen om nog veel boeken van Floortje Zwigtman te lezen. Het boek sprak me onmiddellijk aan en ik ging het als eerste boek lezen. Ook het thema paste goed bij mij.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren