Cover van boek Familieziek
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Scratch | 2018 | 128 pagina's
ISBN: 9789492117625

Familieziek

Dit is een 'verstripping' van de roman ‘Familieziek’ van Adriaan van Dis. Dat vertelt het verhaal van een gemengd Nederlands-Indonesisch ‘nieuw samengesteld gezin’ van vlak na de Tweede Wereldoorlog, en de daaropvolgende onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. De context is voor een niet-Nederlandse lezer ietsje minder vertrouwd, maar daarom niet minder beklijvend. De familie zit met de geest nog volop in Nederlands-Indië, maar met lijf en leden in het naoorlogse Nederland, waar ze gezien hun afkomst en huidskleur vreemde vogels zijn.

Van Dongen zet de klare lijn van Hergé helemaal naar zijn hand, en speelt vrijelijk met de camerastandpunten. Het kleurgebruik maakt dit meesterwerk helemaal af. Een strip die op alle vlakken scoort: verhaal, stijl, dialoog, kleuren en tempo.

Lees een stukje

Zo lagen ze daar vroeger ook, op al die vreemde buitenplaatsen onder het zachte zoeven van een fan...
...en later in de klamme hitte van de oorlog.
Een eiland van vrouwen ver weg.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.5
3.5/5 1 stem
jessica de vries
05/08/2019
0

De teksten zijn erg duidelijk. Maar het verhaal niet echt soms denk ik is het wel echt. De tekeningen zijn heel mooi oud groen met geel en oud blauw. Ik raad het wel aan als je van de tweede wereld oorlog houdt. Omdat dit gebeurt 10 jaar later. Maar de oorlog Voelt nog net gebeurd en veel mernsen hebben nog trauma's.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren