Cover van boek Familiegeheim
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Ploegsma | 2011 | 187 pagina's
ISBN: 9789021668871

Familiegeheim

Niemand thuis praat over de opa en oma van Eva's moeder. Als opa overlijdt, blijkt er bijna niemand op zijn begrafenis te zijn. Wat is er toch aan de hand? Eva duikt samen met haar nichtje in het verleden. Het blijkt allemaal te maken te hebben met wat er vroeger is gebeurd. Eva's opa maakte in de Tweede Wereldoorlog een keuze waar de familie nog jaren last van zou ondervinden. Wordt het niet tijd het zwijgen te verbreken?

Dit verhaal gaat over kinderen van foute ouders. Dat zijn mensen die tijdens de Duitse bezetting (1940-1945) de kant kozen van de Duitsers. Velen zijn daar na de oorlog zwaar voor gestraft. Doordat een deel van het verhaal verteld wordt vanuit de zus van de Eva's opa, leer je hoe de dingen toen soms konden lopen. En dat ook de latere generaties niet gemakkelijk los konden komen van wat er in hun familie was voorgevallen.
Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Lees een stukje

Als Eva die avond gaat slapen, komt haar moeder nog even boven bij haar op de rand van het bed zitten. Ze aait over Eva's haar, en dan begint ze zomaar uit zichzelf te praten.
'Ik zal je iets vertellen over mijn vader. Hij was een heel strenge, nare man. Ik hield eigenlijk niet van hem. Hij had de oorlog meegemaakt en jarenlang dacht hij dat het weer oorlog kon worden, dus trainde hij ons in hard zijn. Soms kregen we een tijdlang weinig te eten. Of moesten we op de grond slapen. Dan zouden we er beter tegen kunnen als er oorlog kwam, zei hij.'

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.45
rune en marie
16/10/2013
0

Super leuk boek.

Pauline
04/10/2012
0

Heel erg mooi en leuk boek!
Echt een aanrader

eva1999
04/08/2012
0

Het ziet er mooi boek uit. Hopelijk is het spannend.

kelly jordaens
28/05/2012
0

Ik vind het een heel goed boek. Soms spannend en droevig. Echt een mooi boek.

Dara
24/04/2012
0

Dit boek wil ik zeker nog eens lezen. ik heb al veel boeken van Caja Cazemier gelezen en het zijn telkens super mooie boeken. groetjes

celinecc5
27/03/2012
0

dit boek was moooi :)

Wat vind JIJ?

Aantal sterren