Cover van boek Elke dag een druppel gif
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
The House of Books | 2014 | 368 pagina's
ISBN: 9789048820368

Elke dag een druppel gif

Het is 1948. Maarten is 19, werkt als nachtportier en is verliefd op Hanne. Maar Maarten zwijgt veel. Hij durft niet te vertellen over zijn tienerjaren. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij en Maarten zat een paar van die oorlogsjaren op een Duitse school. Zijn vader was pro-Duits, een NSB-er, en was erg gelukkig dat uitgerekend zijn zoon naar die eliteschool mocht. Ook Maarten vond het best. In zijn Nederlandse dorp werd hij toch alleen maar gepest.

Het verleden vreet aan Maarten. Waarom wil Hanne toch zo graag weten wat hij deed tijdens de oorlogsjaren? Kan hij haar vertellen hoe het was nadat Duitsland de oorlog verloor? Of hoe moeilijk het is om met zijn ouders te praten? En kan hij zijn ouders zomaar zeggen dat hij niet meer gelooft in hun idealen? Het verhaal van Maarten trekt je mee. Je wil weten wat er met Maarten gebeurd is in de oorlog, en of hij zal kiezen voor een eigen leven.

Lees een stukje

Hij ving voor het eerst een glimp op van hoe de wereld was. Hoe hij was. Het nationaalsocialisme was geen jas die hij zomaar uittrok; het was zijn huid die hij af moest stropen. De vraag drong zich op hoe hij geworden zou zijn als Hitler de oorlog had gewonnen, maar hij wilde er verder niet over nadenken, omdat het antwoord onverdraaglijk was.
Eva. Moshe. Hun namen deden hem pijn. Hoe had hij jaren niet aan hen kunnen denken? Hoe had hij zo niet na kunnen denken?

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5
misha van m
01/01/2016
0

Prachtig verhaal, gebasseerd op waargebeurde verhalen. Bleef nog lang nazinderen in mn hoofd.
Vooral het einde maakte veel indruk. Boek dat iedereen zou moeten lezen!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren