Cover van boek Een goede dag voor de ezel
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Prometheus | 2005 | 119 pagina's
ISBN: 9789044607383

Een goede dag voor de ezel

Mischa heeft een pistool gekocht om zijn ex-lief neer te schieten, maar komt tijdens een schietoefening tot inkeer. Als hij op de terugweg een jongen voor 'viskutje' hoort uitschelden, schiet Mischa hem neer. Later wijkt hij uit naar Australië waar hij advocaat Fechter en zijn dochter Esther ontmoet. Esther werd het slachtoffer van groepsverkrachtingen.

Een superspannend boek, recht voor de raap geschreven en dun bovendien. Wie de Ezel uit de titels is, ontdek je aan het einde.

Lees een stukje

Wybren luisterde naar Esthers ademhaling, verwonderd dat zo'n zacht geluid, een geluid van niets eigenlijk, het liefste, meest waardevolle van de wereld kon zijn. Alle kunst van alle grote meesters mocht verdwijnen, als dit maar bestond, de ademhaling van zijn dochter die nog maar vijftien was en die voor altijd geschonden was.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.1
4.1/5 5 stemmen
Gabriela Bachvarova
20/06/2022
4

Dit mijn beoordeling over het boek Een Goede Dag voor de Ezel van Tim Krabbé.

Ik vond het boek heel interessant ook al dacht ik in het begin dat het een saai boek ging worden. Het lezen ging ook vlot want het is geen dik boek. Het zijn maar 119 pagina’s. Ik vond het lezen ook aangenamer want de woorden waren niet zo moeilijk. Alles was duidelijk te begrijpen. Ik vond dat je je goed kon inleven in het verhaal. Je kan je alles voorstellen want het kan ook even goed in het echt gebeuren. Er zijn vijf hoofdstukken die alle vijf over iets anders gaan van de drie belangrijkste personages (Mischa Koreman, Esther Fechter en Wybren Fechter).

Robbe Destorme
06/11/2021
4

Ik vond het boek e en het leek me een leuke titel en toen ik de achterflap las sprak het me aan. Ik zal ook wat uitgebreider over de personages hebben.

In het verhaal zijn er 3 hoofdpersonages, namelijk Mischa Koreman, Wybren Fechter en Ester Fechter.

In hoofdstuk 1 wordt Mischa behandeld, hij is een beschaafde jongen, maar is niet goed in zijn hoofd. Mischa heeft een jongen genaamd Bart doodgeschoten omdat hij vanachter in de bus bezig was met een meisje belachelijk te maken. Dat meisje was namelijk Ester. Mischa is ook een lafaard en durft soms te weinig.

Het tweede hoofdpersonage dat voorkomt is Wybren Fechter, die komt voor in hoofdstuk 2. Hij is de vader van Ester. Wybren is een gevoelige maar sterke man. Hij zorgt ervoor dat zijn dochter altijd gelukkig is. Wybren is echter ook een advocaat.

Het derde hoofdpersonage is Ester Fechter, zij wordt beschreven als een mooie, lieve, gevoelige en moeilijke puber. Ester werd in het verhaal meerdere malen verkracht en niet door 1 persoon maar door meerdere personen namelijk door Bart en zijn vrienden. In het verhaal duwt Ester haar vader weg, uiteindelijk heeft ze alles gezegd tegen haar vader en bleef ze sterk.

Er zijn nog personages maar zij zijn geen hoofdpersonages. Hun namen zijn Bart Meeuwse, Lydia en Lynda.

 Bart Meeuwse is de antagonist in het verhaal en elk hoofdpersonage haat hem. Bart is een persoon die graag andere mensen pijn doet, boos maakt en slechte dingen doet. Hij heeft een rugzak met het hakenkruis op. Bart is de jongen die Ester heeft verkracht en niet één keer maar meerdere keren. Zou Ester het ooit te weten komen dat Mischa Bart vermoord heeft?

In het boek kwam Lydia niet echt voor maar wordt er meer over haar gedacht. Dit personage was de ex van Mischa. Maar hij wou haar vermoorden maar waarvoor weten we niet. Het duidt wel aan dat ze iets verkeerd heeft gedaan want je zou niet iemand zomaar vermoorden.

Het laatste personage is Lynda, zij was de nieuwe vriendin van Mischa. Zij had namelijk geen grote rol en was niet echt belangrijk. Waarschijnlijk gingen Mischa en Lynda heel hun leven samen blijven.

Manon Campe
08/03/2021
5

Mijn beoordeling van het boek ‘Een Goede Dag voor de Ezel’ van Tim Krabbé, vindt u hieronder terug.

Het is een dun boek. Het telt slechts 119 pagina’s met af en toe eens een witte bladzijde. Het boek leest zeer vlot en is een echte aanrader voor mensen die niet graag boeken lezen voor school. Het is gemakkelijk om je in te leven in een personage. Alles wordt zeer gedetailleerd geschreven. Elk hoofdstuk wordt verteld in het perspectief van een andere personage. Het eerst, derde en vijfde hoofdstuk wordt verteld vanuit het perspectief van Mischa en het tweede en vierde vanuit het perspectief van Wybren Fechter, de vader van Esther Fechter. 

Het verhaal loopt zich vooral af in IJperloo en een stuk in ‘Circular Quay’ in Sydney te Australië. De eerste drie hoofdstukken spelen zich af in IJperloo en omstreken, want daar speelt zich het grootste deel van het verhaal af. Op het einde van het boek speelt Circular Quay ook een belangrijke rol.

Ondanks Mischa en Esther elkaar helemaal niet kennen en elkaar eenmaal tegen het lijf zijn gelopen in IJperloo is Mischa toch een soort held voor Esther. Op het einde van het boek komen deze twee elkaar nog eens tegen in Circular Quay. Elk voor een andere reden die toch met elkaar te maken heeft. Esther omdat ze een wereldreis maakt samen met haar vader Wybren om haar trauma te verwerken. En Mischa omdat hij op de vlucht is van zijn verleden. Hij wilt daar een toekomst opbouwen samen met zijn geliefde Lynda Whittock. Het is zeer speciaal dat deze twee hoofdpersonages elkaar steeds tegenkomen op dezelfde tijdstippen of dezelfde plaats, want het is allemaal zeer toevallig.

In het verhaal zit zowel spanning, liefde en verdriet. Alle emoties worden telkens heel mooi uit geschreven net zoals de details. Daardoor is het een zeer mooi verhaal dat goed in elkaar zit.

 

 

Lisa De Clercq
09/02/2018
0

Een Goede Dag voor de Ezel is het eerste boek dat ik ooit las van deze auteur. Dit boek heeft me ervan kunnen overtuigen dat intriges en verborgen motieven doorspekt met symboliek me als lezer geen opperbest gevoel geven. Het verhaal kon me wel bekoren, maar de vele onduidelijkheden waar je als lezer zelf je weg in moet vinden, zorgen ervoor dat ik niet snel een ander boek van Tim Krabbé in mijn handen zal nemen. <br>

Het steeds wisselende vertelperspectief is een van de struikelblokken waar je telkens overheen moet stappen. Een moment van chaos in het lezersbrein is dus om de zoveel pagina’s een feit. Toch blijft het verhaal sterk overeind en vormen deze verschillende perspectieven wel een meerwaarde. De telkens weerkerende toevalsfactor kan gezien worden als een duidelijke rode draad en is, naar het schijnt, een van Krabbé graag geïmplementeerde motieven. Heel toevallig komen beide personages, die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, elkaar tegen aan de andere kant van de wereld. Schijn bedriegt natuurlijk, gezien deze mensen via misdaad, elk in een andere rol – zij als slachtoffer, hij als dader - met elkaar verweven zijn.<br>

Een meeslepend verhaal, zo kan het wel genoemd worden. Je identificeert je als lezer vrij snel met het vrouwelijke personage en wil natuurlijk graag meer inzicht krijgen in haar gevoels- en denkwereld. De auteur slaagt er ook in om empathie op te wekken voor de moordenaar, ook al is dat geen evidente opdracht. De ronde karakters, vol menselijkheid, nemen de lezer mee op een sneltrein vol emoties. Het boek leest ook werkelijk als een trein. De auteur slaagt erin om in een beperkt aantal pagina’s – het boek telt slechts 119 bladzijden – en soms met heel weinig woorden een verhaal vol diepgang te schrijven.<br>

Wie houdt van verhalen die verwarring zaaien en die je achterlaten met gemengde gevoelens en vooral vragen, zal dit boek als een aanrader bestempelen.

Ian Stevens
08/01/2018
0

Mijn beoordeling over het boek ‘Een goede dag voor de ezel’ van Tim Krabbé, kunnen jullie hieronder terugvinden. Aan de hand van verschillende argumenten zal ik jullie mijn gestructureerde mening geven.

Ten eerste vind ik het een zeer leuk en goed geschreven verhaal. Er staan geen moeilijke woorden in de tekst, je kan ze steeds afleiden uit de context. Daarnaast is het ook goed onderverdeeld in vijf goed gestructureerde hoofdstukken waarin de vertelperspectieven van Mischa (hoofdpersonage) en Wybren (nevenfiguur) afwisselend aan bod komen. Mischa is de ex-vriend van Wybrens dochter Esther (hoofdpersonage). Hij heeft de vriend van Esther vermoord, hierdoor is hij op de vlucht. Door de keuze voor een wisselend perspectief laat de schrijver de lezer meeleven met de betrokken personages.

Ten tweede vind ik dat toeval een zeer grote rol speelt in het boek. Om te beginnen vind ik het toevallig dat Mischa met een pistool rondloopt en Bart agressief gedrag vertoont tegenover Esther op dezelfde tijdstippen. Vooral op het einde speelt toeval een belangrijke rol. Op het moment dat Wybren en Esther op vakantie zijn in Sydney, is dit ook dezelfde stad waar Mischa naartoe is gevlucht. Vervolgens ontmoeten Mischa en Esther elkaar op een terrasje. Hier wordt naar mijn mening gesproken over een goede en toevallige afloop.

Ten derde vind ik het boek erg indrukwekkend. Het zette me sterk aan het denken bij het lezen hiervan. Ik stelde mezelf steeds vragen zoals: ‘Zou ik op dezelfde manier gehandeld hebben als Mischa?’ en ‘Waarom vertelt Esther niet aan haar vader dat ze werd verkracht?’.

Ten slotte vind ik het ook een zeer dun boekje, die op een paar uren tijd gelezen kan worden. Daarom raad ik dit boek aan, aan mensen die niet zo graag lezen.

Elise De Wever
29/10/2015
0

Toen ik de titel en de korte inhoud had gelezen leek het me een leuk boek om te lezen.
Het was een spannend boek en het is mooi geschreven. Je krijgt veel informatie over de personages. Je kan je het verhaal volledig voorstellen. Je kan je volledig inleven in de personages. Je weet ook welk weer het is op de verschillende momenten in het verhaal. Het verhaal speelt zich af in Ijperloo en Sydney (Australië).

Maar het verhaal is soms een beetje verwarrend, omdat het verhaal in het begin wat door elkaar loopt. Op het ene moment zit Mischa (het hoofdpersonage) op de bus en op het andere moment staat hij voor de deur van Lydie.

Er zijn 5 hoofdstukken en elk hoofdstuk is over een ander moment in het leven van Mischa Koopman, Ester Fechter of Wybren Fechter. Hoofdstuk 1 speelt zich af in het Doemerveen en in de bus. Hoofdstuk 2 speelt zich af bij Wybren Fechter en Ester Fechter thuis. Hoofdstuk 3 speelt zich af in Sydney (Australië), in het perspectief van Mischa. Hoofdstuk 4 speelt zich ook af in Sydney (Australië), maar in het perspectief van Ester en Wybren. Hoofdstuk 5 is een kleine uitleg die Mischa geeft aan Ester, over waarom hij Bart heeft vermoordt.

Het is een spannend boek, omdat je steeds nieuwe informatie krijgt en je niet weet of Mischa gepakt gaat worden door de politie of niet, of dat iemand hem heeft herkend die ook de bus zat. Hij staat wel in de krant met het signalement: “Gezocht: man (moordenaar) met een gele ski-muts.”
Hij ziet dit bericht in de krant staan als hij al in Sydney (Australië) is.

Zal Mischa, Ester en Wybren tegen het lijf lopen in Sydney? Wordt Mischa gepakt door de politie?
Dit lees je allemaal in Een Goede Dag voor de Ezel van Tim Krabbé.

Jan
07/05/2009
0

Toen ik de cover zag ging er een warm gevoel door me heen. Het gevoel dat ik het boek moest lezen! Nadat ik de korte inhoud gelezen had was ik helemaal opgewarmd voor het echte werk.

An-Katrien De Pooter
14/01/2009
0

Ik vond het een zeer spannend boek, dat vlot las en goed in elkaar stak.
Ik heb het boek graag gelezen en ga zeker nog boeken van Tim Krabbé lezen!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren