Cover van boek De wildernis in
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Prometheus | 2015 | 284 pagina's
ISBN: 9789044615623

De wildernis in

De journalist Jon Krakauer vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge Chris McCandless. Die laat in de zomer van 1990 plots zijn - rijke! - familie in de steek. Zijn geld schenkt hij aan goede doelen, zijn auto steekt hij in brand, al zijn sporen wist hij uit. Na veel omzwervingen trekt hij helemaal alleen, zonder kaart en met niet veel meer bij zich dan vijf kilo rijst en een geweer de besneeuwde bossen van Alaska in. Vier maanden later vindt een elandenjager zijn lichaam in een verlaten bus, in het midden van de wildernis.

Hoe gevaarlijk is het je dromen tot het uiterste te willen volgen? Was Chris een heldhaftige avonturier of een naïeve dromer die zichzelf uiteindelijk fataal in de nesten heeft gewerkt? Aan jou om te oordelen!

Het boek is verfilmd als Into the wild.

Lees een stukje

Jim Gallien had vanaf Fairbanks ruim zes kilometer gereden toen hij de lifter in de sneeuw aan de kant van de weg zag staan, met de duim omhoog, huiverend in de grijze ochtendschemering van Alaska. Hij zag er jong uit: achttien, hoogstens negentien. Uit de rugzak van de jonge man stak een geweer, maar dat leek niet bedreigend; een lifter met een semi-automatische Remington is in de negenenveertigste staat niet iets wat argwaan wekt bij automobilisten.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3
01/03/2022
1

saai

Marie-Anne
20/03/2018
0

Ik heb het boek onlangs gelezen voor school. Voor een opdracht moest ik verschillende recensies opzoeken, en meermaals kwam hetzelfde terug. Het boek is langdradig en saai. Zelf ben ik het hier niet echt mee eens. Ik vind zelf ook dat er héél veel extra informatie in het boek staat die niet (echt) nodig is, maar die volgens mij wel een fijn beeld scheppen in de gedachten gang van Chris. Het landschap dat Krakauer beschrijft, heeft Chris ook allemaal gezien. Het biedt voor mij wel een zekere meerwaarde. Verder vond ik het een fijn boek, uit een genre dat ik normaal niet zou kiezen. Je creëert zelf een spanning door er helemaal in op te gaan. Aanrader!

Marieke
16/10/2015
0

Toen ik tussen allerlei recensies aan het zoeken was naar een boek dat mij
aansprak, kwam ik uit op drie keuzes. Uiteindelijk koos ik voor ‘De wildernis in’ van Jon Krakauer omdat ik de korte inhoud wel interessant vond. Ik was enthousiast om
eraan te beginnen en had dus ook hoge verwachtingen van het boek, misschien
daarom dat het een beetje tegenviel.
Een eerste reden daarvoor is dat het wat langdradig was: ik las het boek omdat ik
wou weten hoe McCandless' zwerftocht naar Alaska ging en hoe die eindigde, maar ik kreeg veel extra verhaallijnen mee van personages die niets met de hoofdpersoon te maken hadden. Ook vond ik het taalgebruik moeilijk, ik denk dat het iets te volwassen geschreven is voor mij. Ik begreep veel woorden niet en ze allemaal opzoeken zou te veel tijd kosten.
Maar buiten dat alles, vond ik het interessant om over Chris’ tocht te lezen en over de mensen die hem gekend hadden, zijn gevoelens te weten door middel van zijn dagboek en brieven. Daarnaast was het leuk om te lezen hoe Krakauer zijn eigen ervaringen vergeleek met die van McCandless en zijn eigen mening af en toe meegaf.
Ook al heb ik van sommige stukken van ‘De wildernis in’ wel genoten, ik zou het boek niet meteen een aanrader noemen.

Anke Liebrand
13/06/2015
0

Jon Krakauer heeft dit prachtig en aangrijpens boek geschreven. Het verhaal gaat over Christopher McCandless. Christopher is net afgestudeerd. Hij had een goedlopend leven, maar echt gelukkig was hij niet. Hij was tegen de consumptiemaatschappij en wij die steeds op zoek gaan naar meer bezit en rijkdom. Hij trok het koude Alaska. Hij had echter kleding, een boek over planten en wat voorwerpen bij.

Christopher zijn naam veranderde in Alexander Supertramp. Hij ontmoette vele mensen. Hij werd onder andere ontvangen door zigeuners, waar hij gevoelens begon te krijgen voor een meisje. Na vele avontuurlijke maanden, overleed Alexander door giftige bessen te eten.

Dit boek is een prachtig verhaal, met een zeer mooie betekenis achter. Je ontdekt dat de natuur een wonderbaarlijke plek is. Wie wil kan net als Alexander Supertramp eens wegvluchten van onze westerse consumptiemaatschappij, al vrees ik dat velen de moed ervoor niet zullen vinden...

Lukas
25/02/2013
0

Prachtig boek met mooie momenten, een boek dat je echt aanspreekt om het zelf eens te gaan doen :). Soms is het wel een beetje droevig. Maar het was wel een moeilijk boek met al die flashbacks enzo.

Aum
04/02/2013
0

'De wildernis in' is een boek die vrijwel anders is dan alle andere boeken die ik heb gelezen. Je zou verwachten dat het boek om een jonge kerel gaat die de wildernis in trekt en daarover begint te schrijven. Misschien is dit jammer, maar helaas niet zo en is het een verhaal verteld door al z'n vrienden en familie. Maar dat is natuurlijk niet waar het hele verhaal om draait. Je krijgt ook een zicht van hoe de jongen (Chris Mccandless) zich door de vele uithoeken van Amerika laat rond zwerven. Hoe hij mensen leert kennen, hoe zijn familie omgaat met het verdriet na het horen van z'n dood en nog vele andere verhaallijnen. Het is een mooi boek voor mensen die graag een soort biografisch-achtige verhalen lezen. Ook is het niet het gemakkelijkste boek om te lezen de schrijver gebruikt veel moelijke woorden waardoor je in verwarring zou kunnen geraken. Tot slot vond ik het toch een goed boek, maar had liever gehad dat het verhaal meer rond zijn verblijf in de wildernis ging. Mocht je toch het verhaal willen kennen zonder het boek te lezen, moet je de verfilmde versie van het verhaal bekijken (Into the Wild). Dus kunnnen we besluiten dat het boek toch een zeker publiek vereist, maar toch eens de moeite waard is om te lezen.

Eri
25/01/2013
0

Zeer mooi, diepzinnig boek.

branko
07/01/2013
0

Het is een mooi boek.
Maar wel moeilijk.
Het is aangrijpend want het is een waargebeurd verhaal.

Delange
03/01/2013
0

Heel goed boek en zo is de film ook. Het is een zeer mooie en sterke inhoud. Ik vind het soms wel verwarrend want de hoofdstukken volgen niet op elkaar, maar toch is het zeker een aanrader!

Jonathan
02/01/2013
0

Ik vond het een redelijk langdraaig boek, maar in het geheel is het mooi.

‘De wildernis in’ is een boek gebaseerd op waargebeurde feiten van een jongeman van 24 jaar die net afgestudeerd is. Hij trekt de wildernis in zonder geld, een geweer en tien pond rijst op zak. Hij laat zijn geld op de bank na aan een goed doel, laat zijn auto achter en steekt zijn geld in zijn portemonnee in brand. Enkele maanden later word zijn lichaam dood teruggevonden in een verlaten bus in Alaska door jagers.

tom
20/12/2012
0

Een zeer pakkend en emotioneel boek. Op sommige momenten is het moeilijk om te volgen door de flashbacks maar ik zou het iedereen aanraden om te lezen.

jules lagae
04/10/2012
0

Persoonlijk vond ik dit boek vrij saai omdat dit boek op een vrij passieve mannier is geschreven. Hiermee bedoel ik dat als men over Chris praatte, het in de derde persoon was en hierdoor werd er niet veel spanning opgewekt. Wat ik ook niet zo leuk vond aan dit boek was dat het heel de tijd over andere mensen gaat en dat het verhaal van Chris enkel maar een leidraad is door het boek. Het is een zeer zwaar verhaal. Dit is deels doordat het waar gebeurd is en deels omdat er zoveel extra uitleg staat waar je soms niet aan uitkunt. Een pluspunt van dit boek is wel dat alle vragen waar ik mee zat over de dood van Chris een antwoord kregen. De persoonlijkheid van Chris spreekt mij wel enorm aan want hij is tegen de consumptiemaatschappij tegen racisme, en het lijkt me gewoon een toffe gast. Dus vind jij een saaie biografie waarin, vind ik persoonlijk, geen spanning in zit leuk, dan is dit boek gemaakt voor jou!

thibaut
12/09/2012
0

Hij heeft meer dan 4 maanden in Alaska overleefd. Dit staat in zijn eigen boek dat hij geschreven heeft.

Kenneth Deroo
04/03/2009
0

Ik vind het boek zeer goed. Een biografie die je niet veel leest. De niet-chronologische volgorde is te wijten aan de vele brieven van Chris die in het boek zitten en dat vind ik zeker een pluspunt. Na 2 uur lang genoten te hebben van de film heb ik nu zeker genoten van het boek ook!

Jens Van der Perre
01/12/2007
0

Ik vind het boek wel goed, maar heel ingewikkeld. Het is niet chronologisch verteld.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren