Cover van boek De wereld achter het hek
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Luitingh-Sijthoff | 2017 | 240 pagina's
ISBN: 9789024576579

De wereld achter het hek

Subhi is geboren in een Australisch vluchtenlingenkamp. Hij is nooit 'Buiten' geweest en wacht op de hereniging met zijn vader. Als Rohingya, een etnische moslimminderheid uit Myanmar die tot de meeste vervolgde groepen in de wereld behoort, zitten hij en zijn familie in een uitzichtloze situatie. Maar wanneer hij aan de andere kant van het hek een meisje ontdekt, vinden de twee bij elkaar toch wat troost. Subhi leest voor haar het dagboek van haar overleden moeder en Jimmie toont hem dat hij ergens, door iemand, gewenst is.

Dit is niet enkel het verhaal van een minderjarige Rohingyavluchteling in Australië. Het boek vertelt over elk kind dat ooit vastgehouden werd en niet kreeg wat het nodig had. Als je hele werkelijkheid uit het kamp en zijn bewakers bestaat, bekijk je dat kamp op een heel andere manier dan iemand in vrijheid. Het kamp mag dan Westers zijn en de nodige faciliteiten hebben; die zijn nooit genoeg om je hele universum te omvatten. Subhi's blik is beklemmend en doet je stilstaan bij het verleden, waaruit we nog steeds niets geleerd lijken te hebben ...

Lees een stukje

De Overhemden gaan in hun oproeruitrusting in een rij voor Alfa staan. Een heel stel kinderen begint al te huilen en te schreeuwen als ze hen zien aankomen. Voor sommigen van hen zal de aanblik van die mannen in die kleren wel herinneringen bovenhalen die te veel pijn doen. Soms is het niet prettig om herinneringen aan Buiten te hebben.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.5
4.5/5 2 stemmen
!
25/09/2020
4

Prachtig geschreven in een verhaal dat heel actueel zou moeten zijn, maar toch heel ver weg voelt. Het raakt je.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren