Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lemniscaat | 2011 | 247 pagina's
ISBN: 9789047704003
Dit boek staat in de lijst Op tijdreis

De overwintering op Nova Zembla

Stel je voor: het is 1596 en je stapt op een schip dat een doorgang naar China wil vinden. Schatrijk zal je zijn, zo gauw het schip de juiste route vindt en China bereikt. Alleen loopt het anders. Het schip komt vast te zitten in het ijs en je moet overwinteren aan de kust van Nova Zembla, een eiland boven Rusland. Het overkomt Jan en zijn beste vriend Laurens. Vol goede moed beginnen ze aan een avontuur dat een nachtmerrie wordt.

Dit verhaal is waargebeurd: Willem Barents zat met zijn schip en bemanning maandenlang vast in het ijs. In dit boek lees je hoe de kou en de honger die maanden gevoeld moeten hebben. Maar Jan en Laurens zitten natuurlijk ook in een spannend avontuur, dat je gelukkig niet zelf moet meemaken.

Lees een stukje

Opeens was het ijs overal. Zo ver het oog reikte dreven er schotsen, kleine en grote, in de meest grillige vormen en in kleur variërend van blinkend wit tot geelbruin.
De twee kleine schepen bleven dicht bij elkaar en de schippers namen geen enkel risico. De voortdurende koerswijzigingen om aanvaringen met het ijs te voorkomen dwongen de mannen om de haverklap het want in, waar ze vochten met de klamme zeilen en de natte, schurende touwen.
Het was 5 juni 1596. Ze waren bijna vier weken onderweg en iedere dag werd het kouder.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.32
3.3/5 5 stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren