Cover van boek De ontdekking van de hemel
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Bezige Bij | 2014 | 936 pagina's
ISBN: 9789023487180

De ontdekking van de hemel

Engel krijgt de opdracht om de stenen tafels met de Tien Geboden terug naar de hemel te halen. Omdat hij niet rechtstreeks mag ingrijpen, heeft hij een bijzonder mens nodig. Die mens moet uiteraard eerst geboren worden, en daarvoor manipuleert Engel de geschiedenis om drie mensen bij elkaar te brengen. Zij zijn niet bepaald voorbeelden van de beste kant van de mensheid, maar zonder hen kan het opzet niet slagen. En de hemel wil kost wat kost de tafels terug...

Hoewel het terugbrengen van de Tien Geboden naar de hemel centraal staat in het boek, ligt daar niet het zwaartepunt. Het draait vooral om de vriendschap tussen Max, Onno en Ada. Mulisch bestrijdt persoonlijke demonen in dit boek, net als in al zijn boeken, maar het resultaat is bijzonder. Je maakt een heel stuk wereldgeschiedenis mee door de ogen van de personages en ziet hoe ze gestuurd worden tot het onontkoombare einde – met goddelijke resultaten.

Lees een stukje

‘Volgens mij zijn dat keukenborstels,’ zei Ada en wees op de borstels, die provisorisch met touwen voor en achter elk wiel waren gebonden om de rails glad te houden. ‘Uit de huishoudwinkel in Dwingeloo,’ knikte Max. ‘Uiteindelijk komt het altijd op dat soort dingen neer. Zo gaat het in de wetenschap, maar dat mag niemand weten.’ ‘En in de politiek is het net zo,’ zei Onno. ‘Allemaal improvisatie en gescharrel. De mensen geloven aan meesterbreinen en duivelse complotten; maar als ze zouden horen hoe beleid wordt gemaakt, zouden ze zich doodschrikken. Het gaat net als bij hen thuis. Ik denk dat het overal hetzelfde is, wanneer je achter de schermen kijkt. Het is een wonder dat de wereld nog draait.’

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3
Kat Brouckaert
09/05/2023
3

Ik vind de tegenstellingen van de personages fascinerend: Max is de zoon van een Joodse vrouw en een Duitse vader die zijn vrouw zelf heeft aangegeven. Twee natuurlijke ‘vijanden’ zou je kunnen zeggen, hoewel de haat natuurlijk gebaseerd was op vooroordelen. Max kent zijn ouders daardoor ook niet, en groeide op in een pleeggezin. Ik vind het een boeiende en ironische manier waarop hij sterft.

Onno is dan weer de zoon van een streng gereformeerde bekende politicus, totaal het omgekeerde van Max en toch zijn ze vrienden geworden. Zoals verwacht van een zoon van een politicus, gaat hij ook zelf in de politiek, waarna hij werkloos wordt. Er gebeuren vreselijke dingen met de mensen om hem heen (zijn vrouw, een nieuwe (oude) vriendin), waarna hij vlucht uit Nederland en anoniem in Rome gaat wonen samen met Quentin (nadat hij hem tegengekomen was in Rome).

Op zich lijkt het een doodgewoon verhaal. Als je begint te lezen, kom je in een gewoon verhaal terecht en je vraagt je af waar de titel vandaan komt. Dit kom je dan weer te weten in de intermezzo’s. Dit zijn korte deeltjes waar je gesprekken leest tussen engelen. Zij praten over de mensheid alsof zij boven hen staan, wat waarschijnlijk ook zo is in dit verhaal (letterlijk en figuurlijk). Quentin, de zoon van Max en Ada maar opgevoed door Onno en Ada, is het eeuwige licht. Hij is een bode van de engelen, van God. Ze voeren God’s plan uit, en het doel heiligt de middelen: personages gaan dood door de hand van diezelfde engelen die goed horen te zijn. Alles om het geheim van de schepping daadwerkelijk geheim te houden.

Quentin ontdekt dat hij aseksueel is. Dat is iets dat je niet vaak tegenkomt in een boek uit de 20e eeuw (1992). Het boek volgt voornamelijk zijn verhaal.

Ik vind het persoonlijk een moeilijk thema dat hier wordt behandeld, er wordt van alles door elkaar gegooid: de Tweede Wereldoorlog, geloof, vreemdgaan, abortus (gedachten), aseksualiteit, het noodlot, goed en kwaad, …

De titel zelf kan je op twee verschillende manieren verklaren. Het kan wijzen naar Max’ ontdekking van de hemel voor zijn dood. De engelen vermoorden Max wanneer hij op wetenschappelijke, astrologische wijze de hemel ontdekt. De tweede mogelijkheid kan verwijzen naar de echte fysieke ontdekking die Quentin in het boek maakt. In het pantheon realiseert hij zich dat de hemel het heelal is, omdat het pantheon de vorm van een oog heeft. Quentin zelf denkt dat hij op zoek is naar het centrum van de wereld, maar ontdekt eigenlijk de hemel.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren