Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Artemis | 2007 | 156 pagina's
ISBN: 9789047200086
Dit boek staat in de lijst Op expeditie

De kleine walvis

De 17-jarige Lynne zwemt dagelijks in de oceaan voor de kust van Californië. Regelmatig doet zij mee aan lange afstand wedstrijden en prestaties in open water. Op een dag merkt ze dat de zee onrustig en in beroering is. Bijna terug aan de kust blijkt dat een jonge walvis haar volgt. Lynne zet alles op alles op samen met het dier dat ze Grayson noemt, zijn moeder te vinden.
De zwemster en het walvisjong bouwen een woordenloze relatie met elkaar op waarin vertrouwen en respect belangrijk zijn. Hoe zal de zoektocht die een flink aantal uren in beslag neemt en Lynne en Grayson ver de open zee opstuurt, aflopen?

Dit boek is helemaal super voor lezers die van sport (zwemmen) houden en voor lezers die interesse hebben voor de natuur. Het verhaal over de kleine walvis opent de wonderlijke wereld onder water met al haar schoonheid dat voor vaste land bewoners meestal verborgen blijft. Een boek waarvan je het eind móet weten. Een emotioneel einde dat hoop geeft en laat zien hoe kwetsbaar het oceaanleven is, ook voor de grootste bewoners: de walvissen. Een onvoorstelbaar, echt gebeurd verhaal.

Lees een stukje

Opeens klonk er uit noordelijke richting een lang luide ‘poef’, en toen weer een ‘poef’, gevolgd door een derde, nog luidere ‘poef’.
Het was een walvisjong.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij de Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4
zilverstroom
08/07/2015
0

Inleiding spreekt me aan, vooral ook omdat ik een dierenvriend ben. Ga dit boek zeker zoeken in de bibliotheek.

kellebel
22/09/2010
0

ik geef dit boek een verdiende 8

brecht
17/09/2010
0

ik vind dit een zeer interessant boek. ik wil het wel eens lezen XD

lies huynen
27/04/2009
0

“De kleine walvis” is een verhaal over een meisje dat ’s morgens aan het trainen is in de oceaan en dan merkt dat er een babywalvisje onder haar zwemt. Hij volgt haar al een hele tijd en is zijn moeder kwijt. Lynne gaat samen met het walvisje op zoek naar de moederwalvis. Lynne krijgt daarbij de hulp van een paar vrienden van de kustwacht en heeft het zwaar. Na een tijdje wil ze de hoop opgeven omdat ze het ijskoud krijgt en er geen enkel teken is van de moederwalvis. Maar door haar moed en uithoudingsvermogen slagen ze er toch in om de moederwalvis te vinden.

- Dit boek is zeker een aanrader, het is zeer leerrijk. Je ontdekt verschillende weetjes over het leven in de oceaan. Bepaalde bewegingen of technieken om zolang mogelijk onder water te blijven of de manier van eten van walvissen. P43 : ”De volwassen dieren filtreren hun voedsel. Ze eten door over de oceaanbodem te schuiven en slib en vis op te zuigen, waarna ze het bezinksel en water door hun baleinen naar buiten persen en de kokerwormen of garnalen doorslikken.“
- Je kan je ook in het verhaal meeleven. In de oceaan lange afstanden gaan zwemmen en een walvisjong ontmoeten is misschien niet zo alledaags, maar omdat de gevoelens van Lynne zeer duidelijk worden omschreven, kan je er echt in meeleven. P.70 : “Met mijn handen als borstvinnen maakte ik roeiende bewegingen, net als een goudvis? En zo draaide ik langzaam in een cirkel rond. Mijn bloed klopte in mijn slapen. Mijn lichaam werd geplet door de druk van het water.”
- Er is ook de nodige spanning voorzien in dit boek. Het uithoudingsvermogen van Lynne, het uithongeren van het walvisjong, de gevaren in de zee en de onwetendheid wanneer men de moeder zal terugvinden, speelt daarin een belangrijke rol. P 100 : “Weer haalde ik diep adem en keek naar beneden. Nergens zag ik Grayson. Zonder hem leek de zee zo leeg. Plotseling voelde ik me eenzamer tan tevoren. Ik was bang, niet alleen om mezelf maar ook om hem.”

Het verhaal beschrijft mooi de relatie tussen dier en mens en is bovendien zeer leerrijk. Het boek is dus zeker een aanrader en zeker als je van de zee houdt.

goldie
11/01/2009
0

Ik vond het boek zeer goed. Het is echt een aanrader. Het las vlot en was zeer mooi geschreven. Ik lees wel graag verhalen waar fantasie in verwerkt zit.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren