Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Harmonie | 2006 | 158 pagina's
ISBN: 9022321177

De cementen tuin

Tijdens een snikhete zomer sterft eerst Jacks vader en niet veel later ook zijn moeder. Wat nu? Jack (15), zijn twee zussen en zijn kleine broertje besluiten de dood van hun ouders te verbergen. Ze proberen normaal verder te leven, alsof er niets aan de hand is. Maar echt normaal wordt het natuurlijk nooit meer.

Dit boek zindert. Het is heet en er hangt een vage geur van verrotting, verderf en spanning. Ook tussen de puberende personages stijgt de (seksuele) temperatuur. Lees dit boek op een warme zomerdag, en je vergeet het nooit meer...

Lees een stukje

Terwijl hij in zijn thee roerde, keek hij me plotseling recht aan en zei: 'Er hangt hier een rare lucht, heb je het ook gemerkt?'
Ik schudde mijn hoofd, maar ik voelde dat ik rood werd. Derek keek naar me en nipte van zijn thee. Hij hield zijn hoofd achterover en snoof.

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.75
3.8/5 6 stemmen
ruben vermeirsch
03/06/2015
0

De titel ‘The Cement Garden’ slaat op het tuinproject van de vader van de kinderen die in het boek sterft, maar als hij net aan dit project begonnen is, met het bedekken van zijn tuin met cement, sterft hij. Vlak daarna sterft ook hun moeder, maar hun moeder word door de kinderen in een kist die gevuld is met cement. Ik vond het onderwerp van dit boek, het bewaren van het geheim heel leuk om te lezen. Het leven zonder ouders ligt natuurlijk helemaal buiten mijn wereld, ik ben nog nooit met zoiets in contact gekomen maar ik denk dat ik het daardoor juist zo een interessant boek vond. Ik dacht eerst dat het boek wat oppervlakkig zou zijn maar het bleek juist heel diepgaand te zijn. Ik ben blij dat het boek niet zo oppervlakkig was, vaak wordt het dan zo langdradig. Mijn verwachtingen zijn dus niet goed uitgekomen.
De hoofdpersoon Jack is niet echt een held maar toch kun je hem een beetje als een held beschouwen. Hij houdt zich sterk ondanks het geval dat hij z’n beide ouders kwijt is, ook probeert hij zijn broertje Tom te helpen door een jongetje waar hij ruzie mee heeft te waarschuwen.
In het boek leer je alle personages wel heel goed kennen. Toch kan ik het me wel voorstellen, ze willen niet dat ze uit elkaar gehaald worden. De beslissingen die de personages nemen zijn natuurlijk onaanvaardbaar, je moeder begraven in het cement kan niet. Daarom vond ik het verhaal wat mysterieus en een beetje onrealistisch.
Ik vond het taalgebruik redelijk simpel maar als ik toch een woord niet begreep hoefde ik alleen maar verder te lezen en dan begreep ik het. Het is een goed boek en ik zou het zeker aan anderen aanraden. Je kan je een klein beetje in de personages inleven omdat ze ongeveer dezelfde leeftijd hebben als wij.

Sarah Dobbelaere
25/04/2011
0

'The cement garden' is een boek van de engelse schrijver Ian McEwan. Het boek is vertaald in het Nederlands door Heleen ten Holt. In België en Nederland kan je dit boek terugvinden onder de naam 'De cementen tuin'. Het boek leest heel vlot en telt 198 pagina’s. Ik vind dat de schrijver alles in detail vertelt, waardoor het niet moeilijk is om het verloop van het boek te volgen. Het hele verhaal door beleef je alle gebeurtenissen door de ogen van Jack. Er wordt dus geschreven in het ik-perspectief. De verteltijd is ongeveer even snel als de vertelde tijd.
Ik vind het boek niet echt spannend, er wordt geen spanning opgebouwd doorheen het verhaal. Het gezin, waar het allemaal rond draait, wordt eerst geconfronteerd met de dood van de papa. Wat later gaat ook de mama dood na een aanslepende ziekte. Na de dood van hun ouders willen de kinderen hun zelfstandigheid niet opgeven. Daarom besluiten hun zoon en 2 dochters haar op een wel heel speciale manier te begraven. In het verloop van het verhaal gaat het voornamelijk over hun dagelijkse leven en de wel heel speciale relatie die broer en zus met elkaar ontwikkelen. Ze hebben een aparte manier van samenleven, maar ik vind niet dat er daardoor een extra spanning in het verhaal zit. Het einde is eerder verwacht en normaal, wat ik jammer vind. Als ik een boek lees, heb ik graag een onverwacht einde. Zodat je alles pas snapt nadat je alle gebeurtenissen van het boek op een rijtje gezet hebt en je zegt tegen jezelf: ‘Ah, daarom is dit en dat gebeurd, nu snap ik het’.
Ik raad het boek niet aan aan mijn vrienden. Dit komt omdat ik het niet heel boeiend vind. Mocht het boek een verassend einde gehad hebben, zou ‘De cementen tuin’ een hele andere indruk op mij achter gelaten hebben.
Dit boek is ook verfilmd in het Engels, met Nederlandstalige ondertiteling.

Nikki Verbeek
13/03/2009
0

The Cement Garden van Ian McEwan (of de Nederlandse vertaling hiervan) vind ik wel de moeite waard om te lezen. Toch moet ik iedereen waarschuwen dat het een vrij apart onderwerp is. Als je het als lezer te schokkend vind raad ik aan om een andere van McEwans boeken te lezen!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren