Cover van boek Dans om het zwarte goud
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Leopold | 2006 | 343 pagina's
ISBN: 9025850065

Dans om het zwarte goud

Drie jongeren van nu, Helmi, Kofi en Weston, komen via de brieven van Helmi's bet-bet-betovergrootvader - handelaar bij de West-Indische Compagnie - meer te weten over de slavernij in Ghana en Suriname in de achttiende en negentiende eeuw. Kofi komt uit Ghana en wil graag alles over zijn voorouders weten. Weston is pas vanuit Suriname naar Nederland gekomen. Hij heeft weinig belangstelling voor die oude verhalen.
Die verhalen gaan terug naar het jaar 1700: Willem is de zoon van een handelaar. Hij gaat met zijn vader mee naar fort Elmina, van waar veel slaven naar Amerika worden gestuurd. Daar ontmoet hij Kofi, een sterke, trotse jongen, die per schip naar Suriname gebracht wordt. Daar werkt hij op een plantage. Kofi zal niet meer vrij komen, maar zijn nakomelingen wel.

Een complex maar meeslepend verhaal over het heden en het verleden; over Nederland, Ghana en Suriname. De verschillende verhaallijnen zijn kundig door elkaar geweven, als was het een spinnenweb. En dan zijn er nog de Anansi-verhalen, de traditionele vertellingen die in de loop van de eeuwen doorgegeven werden door de zwarte slaven.
Dit boek verscheen eerder onder de titel Anansi's web.

Lees een stukje

Er was een storm op komst! Na een tijdje werden de luiken haastig dichtgegooid en het geroezemoes werd luider. Ook van de vrouwen had een angstig voorgevoel bezit genomen; ze weeklaagden in koor, tevergeefs. Boven hun hoofden klonk nu het gestamp van laarzen en eeltige voetzolen, rennende passen, en geluiden die misschien betekenden dat er dingen werden vastgesnoerd en vergrendeld. Voor het eerst voelde Kofi angst. Echte doodsangst. Als er een storm zou komen, een geweldige storm, een orkaan! Dan wilde hij niet machteloos vastgeketend liggen, terwijl de golven over het dek sloegen en het schip alle kanten werd opgegooid.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.5
4.5/5 2 stemmen
Anoniem
01/12/2022
4

goed boek, mooi verhaal, maar ik vind het wel heel veel open eindes en ze sloegen gewoon hele verhalen over.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren