Cover van boek Zes maanden in de Siberische wouden
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
De Arbeiderspers | 2012 | 255 pagina's
ISBN: 9789029586252
Dit boek staat in de lijst Winter

Zes maanden in de Siberische wouden

Op zijn 38ste trekt Parijzenaar Sylvain Tesson naar Siberië. Hij wil zes maanden als een kluizenaar leven in een blokhut aan het Bajkalmeer. Daar de winter meemaken en de lente zien komen, dat is het plan. Hij neemt boeken mee, sigaren en liters wodka en ketchup. Stilte, verlatenheid en een overweldigende natuur moet hij niet meenenmen. Die zijn er al. In overvloed.

In zijn blokhut houdt Sylvain een dagboek bij. We lezen erin over zijn wandelingen door de bevroren taiga. Over de stormen boven het meer. Over de koude. Over de mensen, vissers, jachtopzieners die hij ontmoet en over de boeken die hij leest. Over de filosofieën die bovenkomen bij de mens die alleen zichzelf heeft. Samen met Tesson verlangen we naar een leven zonder drukte, zonder school morgenvroeg, maar met alleen maar grandioze natuur, en af en toe een slemppartij.

Lees een stukje

De temperatuur keldert opeens. Bij -35°C hak ik hout en wanneer ik de hut weer binnenkom, geeft de warmte me een gevoel van pure luxe. Na zo'n extreme kou bezorgt het geluid van een kurk die naast een kachel uit een wodkafles knalt, je oneindig veel meer plezier dan een verblijf in een Venetiaans palazzo aan het Canal Grande. Dat blokhutten zich kunnen meten met paleizen is iets wat mensen die gewend zijn aan vorstelijke suites nooit zullen begrijpen. Zij hebben nooit dode vingers gehad voordat ze in een schuimbad stapten. Luxe is geen toestand, maar een grens waar je overheen gaat, de drempel waarachter opeens alle misère verdwijnt.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren