Yaya na Leki
In Yaya na Leki schrijven Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo brieven aan elkaar. Deze twee zwarte Belgen met Congolese roots bespreken in hun brieven verschillende aspecten die raken aan anti-racisme en activisme. Ze zoeken schrijvend naar een identiteit, schrijven als zoekend naar (h)erkenning. Black Lives Matter, dekolonisatie, identiteit, privilege, racisme... het komt allemaal voorbij.
In de korte brieven antwoorden grote broer en kleine broer antwoorden telkens op elkaars bedenkingen en inzichten. Zo wordt ook de lezer uitgedaagd om de onderwerpen te overdenken. Dit is een interessant boek voor betrokken lezers die zich willen inleven en inlezen in deze onderwerpen.
Lees een stukje
Ik beschrijf een Afro-Belg als een Belg die niet alleen een Afrikaanse achtergrond heeft, maar hier ook een andere realiteit beleeft dan een 'Belgo-Belg'. Racisme bestaat jammer genoeg nog altijd. We hebben dan wel officieel de Belgische nationaliteit, toch zijn we niet altijd gelijk. Als we de 'Afro' in 'Afro-Belg' stilzwijgen, zwijgen we impliciet ook over de sociale ongelijkheid waarmee we nog steeds te maken krijgen.
Hoe kijk jij ernaar, broeder? Heb jij wel moeite met de term 'Afro-Belg'? Als we van mening zouden verschillen, zal ik alleszins met veel interesse, respect en liefde luisteren naar jouw visie. Het is belangrijk te onthouden dat we altijd meer gelijkenissen dan verschillen hebben.
Je kleine broer,
Lieven Miguel Kandolo
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.