Cover van boek Tussen winter en hemel
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Clavis | 2014 | 152 pagina's
ISBN: 9789044821413

Tussen winter en hemel

Martins broer Andreas lijdt aan een ongeneeslijke ziekte en heeft nog slechts een paar maanden te leven. In tegenstelling tot zijn overbezorgde ouders neemt Martin steeds meer afstand van zijn zieke broer Andreas. Hij vlucht in muziek en de wat oppervlakkige relatie met z’n vriendin Sara, om geen oprechte gevoelens te hoeven toelaten. Dat verandert wanneer Martin contact opneemt met Mari, de behandelend arts van zijn broer. Met haar durft hij over z’n schuldgevoelens spreken, en de pijn die hij als muzikant ervaart. Dankzij deze gesprekken vat Martin de moed om echt te praten met z’n broer, en dat brengt hen tot onverwachte daden.

In Bengtssons debuutroman staat niet zozeer de ziekte centraal, als wel de moeilijkheden van de personages om echt met elkaar te spreken. Via jeugdherinneringen, fragmenten uit Martins muziek en levensechte dialogen leer je de personages echt kennen. Beurtelings belicht de auteur de gedachten en gevoelens van Martin, Sara en Andreas. De realiteit is onafwendbaar, Andreas zal uiteindelijk sterven, maar dat leidt niet tot een overdreven tranerig verhaal. Een integer en aangrijpend verhaal over leren liefhebben en weer loslaten.

Lees een stukje

Hij pakt een potlood uit het zijvak van zijn tas en drukt zijn duim tegen de punt. Zo spits als een naald. Recht op het tafelblad, dwars over de houtnerven, schrijft hij: Drie dingen die ik moet doen voor ik doodga. Hij bijt op het potlood. Zijn tanden zakken in het zachte hout. Schilfertjes gele verf plakken aan zijn lippen. 1 Martin vertellen dat hij een zak is. 2 Martin vertellen dat ik van hem hou! 3 Iets doen wat achterblijft als ik weg ben Hij kijkt om zich, checkt of iemand zit te gluren.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.96774
16/02/2023
4

Het is heel goed en ontroerend boek

Wat vind JIJ?

Aantal sterren