Cover van boek Soldaten huilen niet
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Leopold | 2014 | 265 pagina's
ISBN: 9789025856151

Soldaten huilen niet

Dit is het verhaal van Quentins kinderjaren. Het speelt zich af van 1925 tot 1937, hij en zijn oudere broer Julian leven een zorgeloze jeugd op het platteland. Er zijn altijd schilders en schrijvers in de buurt, die er ruimdenkende opvattingen op na houden. Zoals hun tante: de beroemde Engelse schrijfster Virginia Woolf. Als ze ouder worden gaat Quentin zelf ook schrijven en Julian geraakt steeds meer geïnteresseerd in politiek. Wanneer de Spaanse burgeroorlog uitbreekt, gaat Julian vechten tegen Franco...

De schilders en schrijvers in dit verhaal hebben echt bestaan. Je krijgt een heel mooi beeld van hoe deze kunstenaars er andere opvattingen op na hielden dan burgers en boeren uit die tijd. Het verhaal van Quentin geeft een nieuwe, andere kijk op de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Perfect voor geschiedenis- en literatuurliefhebbers!

Lees een stukje

'Als jij eerder doodgaat,' zei ik, 'zal ik een boek over je schrijven.'
'Als jij eerder doodgaat,' zei Julian, 'heb ik geen broer meer.'

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.0625
4.1/5 8 stemmen
jessica de vries
17/07/2015
0

ik vond dit een erg mooi boek. heel ontroerend geschreven. je leest het erg vlot. ik raad het aan mensen die van geschiedenis houden.

Warre
28/03/2013
0

Dit boek heb ik laatst voor Nederlands moeten lezen. Meestal zijn de boeken die leerkrachten opgeven saai. Maar dit was toch een uitzondering. Het is echt een mooi boek. De opkomst van de tweede wereldoorlog, een beetje politiek PLUS het jeugdverhaal van al dan niet abnormale jongens (Quinten en Julian Bell) met abnormale moeder, vader en vrienden. Het is gebaseerd op waar gebeurde feiten. En heb de foto's van de personages ook moeten opzoeken voor school. Echt een heel tof boek, misschien herlees ik het wel nog eens.

Julie
12/12/2012
0

Ik vind het een goed boek en zou het zeker nog eens willen lezen.

Sander Buelens
10/10/2012
0

Dit boek beschrijft het leven van een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode vlak na de bevrijding. Het is fascinerend om de oorlog een keer van een andere kant te bekijken, namelijk door de ogen van een kleuter. Op jonge leeftijd komt hij al in aanraking met de dood, zijn vader sterft immers voor zijn ogen op het sterfbed, en zijn moeder in de periode vlak na de bevrijding. Hij had het zelf ook helemaal niet gemakkelijk, zo kreeg hij in het concentratiekamp heel weinig voedsel, waardoor hij verhongerde. Het boek heeft me ook verder doen nadenken over het leven na de oorlog. Zo heb ik geleerd dat na de oorlog nog niet alles in orde was. Niet iedereen had meteen een woonplaats of onderkomen, het voedsel was op... In die periode stierven ook nog vele mensen. ‘Kinderjaren’ is over het algemeen een aangrijpend, maar ook een leerrijk boek.

Merelnmo
18/05/2011
0

Dit is wel een leuk boek. Het is leuk om te lezen hoe het er aan toe ging in het extravagante leven van Quentin. Alleen verteld hij het heel kinderlijk waardoor de stukjes vanaf zijn 13e niet erg geloofwaardig overkomen. Ook kabbelt het boek een beetje voort. En de titel maakt de verwachtingen niet helemaal waar.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren