Cover van boek Op de rand van het niets
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
HarperCollins Young Adult | 2017 | 350 pagina's
ISBN: 9789402723007
Dit boek staat in de lijst Jongen, meisje, X

Op de rand van het niets

Amsterdam, 2035. De inslag van een komeet heeft Nederland onder water gezet. De gelukkigen zijn al vertrokken met generatieschepen. De onfortuinlijke achterblijvers zitten in schuilkelders. Op Schiphol staat nog een laatste schip te wachten op vertrek. De zestienjarige Denise weet een plaatsje te bemachtigen maar wil koste wat kost haar verslaafde moeder en transgender zus mee aan boord smokkelen. Geen sinecure voor een autistisch meisje dat alles op alles moet zetten om haar sociale angst te overwinnen en te tonen dat ook zij een waardevolle bijdrage kan leveren.

In het licht van het einde van de wereld lijken verschillen tussen mensen niet meer zo belangrijk. Of je nu autistisch of transgender bent, iedereen ondergaat hetzelfde lot. Of maakt wie je bent wél een verschil? Om te kunnen overleven, bijvoorbeeld op een generatieschip, moet je immers je steentje kunnen bijdragen. Én blind blijven voor de vele kansloze mensen die je achterlaat op de aarde.
Zou jij een plaatsje op zo'n generatieschip kunnen of willen bemachtigen? Dompel je onder in het verdronken Amsterdam van 2035 en bedenk hoe jij zou reageren op Denises morele dilemma's.

Lees een stukje

Door de zure regen en het roet van de branden gaan de planten dood en raakt het water vergiftigd. Door de regen en de vulkaanuitbarstingen wordt ook de lucht schadelijk. Het stof zal het zonlicht minstens een jaar lang volledig blokkeren. En als de zon terugkomt wordt alles nog erger; de ozonlaag is waarschijnlijk verdwenen dus er staan ons jaren van sterke ultraviolette straling te wachten. Nu is het koud maar het zal warmer worden. Te warm. De dinosauriërs gingen al veel langer mee dan wij, en zij hebben hun inslag ook niet overleefd.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5
Cas De Gronckel
13/10/2023
5

Super leuk, ik raad het aan om te lezen.

charlotte
09/04/2020
5

Heel interessant.Het geeft je een mooi voorbeeld van hoe de wereld er later uit zou kunnen zien en van hoe het is om autisme te hebben.?

Wat vind JIJ?

Aantal sterren