Cover van boek In ongenade
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Cossee | 2020 | 253 pagina's
ISBN: 9789059368927

In ongenade

David werkt als professor Letterkunde aan de universiteit van Kaapstad. Wanneer zijn seksuele relatie met een jonge studente aan het licht komt, valt hij in ongenade. Hij kiest het hazenpad en trekt in bij zijn dochter Lucy, op het platteland. Daar worden ze gewelddadig overvallen. Lucy wordt verkracht. Vader en dochter kunnen elkaar niet helpen, wentelen zich in schaamte, schande en hypocrisie.

In dit heftige boek hullen de personages zich in stilzwijgen. Met weinig woorden slaagt Coetzee erin zijn personages van vlees en bloed te maken en hun uitzichtloosheid te vatten. Tevens uit de auteur maatschappijkritiek, met name op de blijvende impact van de apartheid in Zuid-Afrika. Het boek dateert uit de jaren 90 en toch zijn de thema's nog steeds actueel. Vrolijk zal je niet worden van dit verhaal, eerder ongemakkelijk en kwaad.

Lees een stukje

Omdat hij geen respect heeft voor de stof die hij doceert, maakt hij geen indruk op zijn studenten. Ze kijken door hem heen wanneer hij spreekt, vergeten zijn naam. Hun onverschilligheid steekt hem meer dan hij wil toegeven. Desondanks vervult hij zijn plichten tegenover hen, hun ouders en de staat tot op de letter. Maand in maand uit kiest, vergaart, leest en annoteert hij hun opdrachten, verbetert fouten in interpunctie, spelling en taalgebruik, zet vraagtekens bij zwakke argumentatie, voegt aan elke werkstuk een kort, weldoordacht commentaar toe. 

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren