Cover van boek Mystiek lichaam
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Querido | 2015 | 176 pagina's
ISBN: 9789021459400

Mystiek lichaam

Mystiek Lichaam confronteert drie generaties. Een oude vader, A.W. Gijselhart, die eenzaam als een vrekkige huisjesmelker op zijn boerderij woont; zijn wat naïeve dochter, Magda (Prul) die probeert alleen te wonen, maar aldoor terugkeert; haar homoseksuele broer Leendert (Broer) die de bekrompenheid heeft weten te ontvluchten en het als kunstcriticus gemaakt heeft in New York; en ten slotte de joodse Pechman, Magda's financieel aan de grond zittende man. Als die laatste een kind krijgt met Magda is dat haar kans om aan haar bezitterige vader te ontsnappen. De knorrige Gijselhart is daar niet gelukkig mee.

Dit is een afwisselende familieroman over een heilige drievuldigheid: een gierige vader, een kunstminnende homoseksuele zoon en een zeurderige doch vruchtbare dochter. Het boek werd een postmoderne schoollijstjesklassieker uit de jaren '80 die wat relletjes veroorzaakte bovendien. De auteur werd beschuldigd van jodenhaat en vele homo's waren net zo min gediend met het boek. Terecht of onterecht? Aan jou om dat uit te maken.

Lees een stukje

Geen hoofdpijn meer, geen kwaaie zin, ze zou wel altijd zwanger willen zijn. Dat beviel haar vader helemaal niet. Hij wou zijn oude Prul terug. Dit was niet meer de Prul die van hem alleen was omdat verder niemand haar wilde hebben.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3
yaro martens
06/03/2024
3

Het “Mystiek lichaam” verscheen voor het eerst op de markt in 1986.

Mijn interesse bij het kiezen van het boek kwam door de titel van het boek. 'Mystiek lichaam' verklapt al een beetje in de titel dat er een achterliggende boodschap is in het verhaal. De gedachtes van de hoofdpersonages komen zeer vaak aan bod en hier kan je dan ook de achterliggende boodschap in vinden.

De gedachten van de hoofdpersonages komen vaak aan bod en zo kom je meer te weten over hen. Het hoofdpersonage is een weduwnaar en hij heet Gijselhart. Hij komt op verschillende manieren aan bod in het verhaal. Zijn zoon en dochter hebben een belangrijke functie in het verhaal. In het eerste deel merk je dat hij zeer veel van zijn dochter houdt. Zijn dochter, die hij Prul noemt komt terug thuis wonen en daar is hij zeer blij mee.

In het 2de deel komt de zoon aan bod. Gijselhart heeft een minder goede band met hem dan met zijn dochter. Hij vraagt zich af wat het nut is van het bestaan van zijn zoon. Zijn zoon heet Leendert en is homoseksueel. Hij woont in New York en lijdt aan de ziekte van aids, die op dat moment nog een dodelijke ziekte was.

In het 3de deel komt de zieke zoon terug naar huis en wonen ze samen met nog een Joodse man genaamd Pechman. De zoon wordt niet echt gewaardeerd door zijn geaardheid en wordt ondergebracht in de schuur.

Ik vind het zeer interessant hoe hij in die tijd al over homoseksualiteit schreef. Homoseksualiteit was in die tijd een groot taboe waar niet veel mensen over wilden spreken. Daarom dat ik dit zeer gedurfd vind, want het is toch een risico. De vraag die we ons hierbij kunnen stellen, is of dit verhaal deels gelinkt is aan de geaardheid van de schrijver?

Er komt veel ironie en humor aan bod in het verhaal en het is geschreven op een manier die ervoor zorgt dat er een afstand ontstaat tussen de personages en de lezer. Dit maakte het voor mij lastig om het te begrijpen en te lezen in het begin. Naarmate het verhaal vorderde, kwamen er zeer veel filosofische uitspraken en gedachten aan bod, waar ik wel van kon genieten.

Ik vind het interessant dat het een niet makkelijke boodschap is om te achterhalen en je zo de boodschap van 'Mystiek lichaam' niet perfect kan formuleren.

Natalia Drozd
04/06/2018
0

Mystiek lichaam" is een boek dat voor het eerst uitgegeven is in het jaar 1986.

Het thema van het boek is het leven, de godsdienst, de verlangens die iemand kan hebben, de liefde en familie. Deze onderwerpen spraken mij zeker aan omdat dit ook voorkomt in de maatschappij. Het boek bevat een auctoriaal vertelperspectief. Dit is soms verwarrend omdat je geconfronteerd wordt met de gevoelens en gedachten van de verschillende personages.

De titel is goed gevonden. Mystiek verwijst naar de achterliggende leer over kennis en persoonlijke ervaringen. Dit is heel toepasselijk op het verhaal. De kern van het verhaal gaat over de verschillende ervaringen van de personages.

Er is wel een structuur aanwezig in de roman. Eerst gaat het over het hoofdpersonage, Gijselhart zijn leven. Hij heeft een obsessie met geld en heeft een enorm veel liefde voor zijn dochter in tegenstelling tot zijn zoon. Zijn leven veranderd door de komst van een kleinzoon. Daarna gaat het over de dochter, Magda. Haar leven
is ook niet gemakkelijk. Zij weet hoe ze haar zin kan krijgen en dit past ze ook altijd toe op haar vader. Haar broer, Leendert is homoseksueel en daarom houdt zijn vader afstand van hem. Er worden ook veel flash-backs gebruikt om het verhaal te kaderen.

In deze roman worden ook moeilijke woorden gebruikt waardoor je verbanden moet leggen om het te kunnen begrijpen. Daardoor kon ik soms ook niet goed volgen. Er zijn ook enkele citaten aanwezig in het boek waardoor de schrijver soms de poëtische kant uitgaat.

Frans Kellendonk schrijft ook over de homoseksualiteit, dit is een risico, maar was zeker interessant. De manier waarop hij het thema aanbod bracht en er over schreef.

Samenvattend, eens je mee bent in het verhaal is het boek best rustgevend. Ik begreep de verhaallijn, maar de details zijn soms moeilijk te begrijpen. Daarnaast kan je de thema's goed vergelijken met de realiteit.

Delphine Van Tornhaut
29/05/2015
0

‘Het mystiek lichaam’, een boek waarbij volledige aandacht vereist is, vertelt een verhaal rond de dagelijkse problemen in een samenleving. Een groep bestaande uit vier personen kampt met moeilijkheden in verband met liefde, godsdienst, seksuele voorkeur en met de familiale connectie tussen de vader en zijn twee kinderen.
Het zijn allemaal onderwerpen die, ook nu, actueel zijn. Daarom was er ook mijn interesse voor ik het boek ging lezen. Knap vond ik vooral het feit dat Kellendonk, de schrijver, zo openlijk zijn mening over de verschillende onderwerpen heeft neergepend. Vrij risicovol, want niet iedereen zal deze kritieken over bijvoorbeeld de homoseksualiteit of over joden even positief opnemen. Ook het hekelen op de vader die zich gedraagt als een echte geldwolf, kan vaak verkeerd worden geïnterpreteerd. Toch probeert hij de lezer op één of andere manier te doen geloven dat er in elk leven wel een stukje geluk verborgen zit. Zelfs bij geldwolven en homoseksuelen. Maar natuurlijk blijft de schrijver heel nuchter bij deze opvattingen.

Wat het lezen interessanter en aangenamer maakte was het feit dat er ook humor in de roman verwerkt zat.

De verhaallijn zit goed in elkaar maar is helemaal niet makkelijk om te volgen en om alles te begrijpen. Globaal gezien heb ik de grote verhaallijn in het boek kunnen absorberen, maar enkele details zijn mij toch uit het hoofd ontglipt.

Dit boek is niet zomaar een doorsnee of ordinaire roman, maar een puur verhaal met toch een kleine toets van sensatie en spanning. Desondanks de hedendaagse thema’s, slaagt Kellendonk er toch in om onze nuchtere kijk op de wereld een volledige twist te geven. Een literair hoogstandje wordt vaker gezegd over dit boek. Met toch nog steeds de nood aan aandachtig lezen, anders zou dit boek ook niet thuishoren in de collectie van een talentvolle schrijver, namelijk Frans Kellendonk.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren