Cover van boek Meisje van Mars
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Querido | 2011 | 155 pagina's
ISBN: 9789045112930
Dit boek staat in de lijst Jongen, meisje, X

Meisje van Mars

De natuur heeft haar zaakjes niet altijd goed voor elkaar. Zo worden er jongens in meisjeslichamen geboren, en meisjes in jongenslichamen. Evert is zo'n jongen. Drie is hij als hij weet dat hij geen Evert, maar een Evy wil zijn. De weg daar naartoe blijkt erg lang en ellendig. Want bij een 'gelukkige toekomst' voor hun kind hadden zijn ouders zich iets heel anders voorgesteld...

Dit boek verscheen in de Slash-reeks. Voor die reeks schrijven auteurs de levensverhalen van bijzondere jongeren neer. Voor dit boek interviewde Anna Woltz Vicky Janssen over haar leven als transseksueel. Dat loopt nu over rozen, maar zo ging het lang niet altijd. In korte hoofdstukken lees je over alle horden die ze over moest voor ze echt gelukkig werd. En tussendoor krijgen jongens die meisjes en meisjes die jongens willen worden tal van handige tips.

Lees een stukje

Misschien vind jij het ook krankzinnig om mensen met een gezond lichaam te verbouwen.
Om te snijden in gezonde piemels en vagina's en te knutselen met tepels en eikels.
Dat is ook nogal krankzinnig. Maar het is ook nogal krankzinnig om in het verkeerde lichaam te zitten.
Ik kan het niemand aanraden.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.5625
4.6/5 8 stemmen
Madeleine Bor
25/02/2016
0

Het boek is heel aangrijpend. Je leert eruit dat je iedereen moet aanvaarden zoals hij is. Je moet niet direct oordelen over iemand. Het boek leest ook heel erg vlot!

Lynn
13/04/2013
0

Ik vond het een mooi boek, hier wordt in duidelijk gemaakt hoe iemand zich voelt als hij zich niet zo goed voelt in de persoon die hij is en die uiteindelijk wilt overgaan naar het andere geslacht. Dit is een zeer moeilijke keuze, die je hele leven kan beïnvloeden. Maar het wordt mooi uitgelegd in dit boek, het gaat om een jongen Evert die zich niet zo goed voelt in zijn vel. Het begon toen hij op zijn vierde naar de bioscoop ging en daar de film van "De Kleine Zeemeermin" bekeek. Hij was helemaal weg van de film en droomde ervan om er ook als een zeemeermin eruit te zien. Wanneer op school de jongens en meisjes ingedeeld werden in groep, vond hij het niet leuk dat hij met jongensspeelgoed moest spelen altijd. Zijn ouders hadden hem ingeschreven voor voetbal te gaan spelen zoals iedere jongen doet op de leeftijd van 6 jaar. Maar Evert deed dit niet graag en liep eigenlijk maar een beetje rond op het veld, waardoor zijn ouders zich schaamden over hem. Evert kreeg het pas echt moeilijk op de middelbare school. Waardoor hij niet meer graag naar school ging want hij deed zoveel moeite om toch op een jongen te lijken. In de derde klas wilt Evert veranderen van richting en kiest voor de richting uiterlijke verzorging. Zijn ouders hebben het er enorm moeilijk mee dat hij zich gedraagt als een meisje en ook een meisje wilt worden, en daardoor ontstaan er veel ruzies. Evert kan het goed vinden met zijn leerkracht van uiterlijke verzorging. Hij vertelt zijn probleem aan haar en ze verwijst hem door naar de schoolarts. Evert gaat naar de schoolarts en krijgt van hem foldertjes van het ziekenhuis in Amsterdam. De schoolarts stelt voor dat hij met zijn ouders naar dat ziekenhuis gaat. Daar moet hij allerlei testen ondergaan, want ze moeten zeker zijn dat hij niet van gedachten zou veranderen en later er spijt zou van hebben. Uit de testen komt de uitslag dat hij geopereerd mag worden maar deze mogen enkel van zijn ouders doorgaan als hij 18 jaar is. Wanneer hij 18 is begint hij met de eerste stap om eindelijk een vrouw te worden. Hij krijgt vrouwen hormonen toegediend, hij zou dan borsten gaan krijgen en echt een vrouw worden. Op 24 augustus krijgt hij borsten en kan hij zich eindelijk vrouw noemen. Hij laat ook zijn naam veranderen van Evert naar Evy, Evert is nu voorgoed verleden tijd. Evy kiest voor de kappersschool en daar maakt ze ook haar job van. Na een week verteld ze het haar medestudenten en ze accepteren haar zoals ze is.
Na een tijdje krijgt Evy haar eerste vriend maar al snel komt ze erachter dat hij vreemd gaat. Maar Dolf geeft haar een dubbel gevoel door te zeggen dat hij de enige is dat haar accepteert en dit niemand anders zou doen als vriend. Evy gaat Dolf geloven en dus blijft ze bij Dolf. Na een tijdje wordt het vreemdgaan teveel en beslist ze toch om weg te gaan van hem. In 2006 is het haar laatste operatie. Ze krijgt een vrouwelijk geslachtsdeel. Evy is nu 20 jaar en heeft eindelijk haar droom kunnen waarmaken en kan nu een mooi leven tegemoet gaan!

Lissette
11/04/2013
0

Meisje van mars is een heel mooi boek vooral omdat het gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Ik kon me echt goed inleven in de situaties die Evert meemaakte. Het leest heel gemakkelijk en het verhaal is zeer makkelijk mee te volgen met wat Evert allemaal meemaakt en dat het zo sterk bij blijft vindt ik het mooiste eraan. Hij wordt gepest, vernederd, verweten en in de steek gelaten en toch blijft hij vechten voor hoe hij echt wilt zijn, een meisje. Alles wat hij moet ondergaan om een meisje te worden, wordt ook heel goed uitgelegd en soms wel grappig vooral de laatste 20 pagina's. Evert wil gelukkig zijn en daar doet hij dus alles voor om zijn droom waar te kunnen maken. Vervelende vragenlijsten beantwoorden, behandelingen met hormonen laten uitvoeren, operaties ondergaan, enz. En toch blijft hij volhouden en dat is de moraal van het verhaal. Hij leert ook omgaan met een lichaam die hij tot voordien nog niet gewend was. Als vrouwelijke lezer denk je soms wel eens van alle zo moeilijk is dat toch allemaal niet, maar als je je in zijn plaats zet, wordt je daar toch wel even stil van, in mijn geval toch. Je probeert je in te beelden hoe je je zou voelen als je in het verkeerde lichaam zat, en hoe verschrikkelijk het zou zijn. En zeker als je Evert zijn mening daarover leest. Ik raad jullie zeker aan om het boek ook eens te lezen.

Lennart
26/03/2013
0

Zeer leuk boek. Gemakkelijk om te lezen.

Hannefrone
11/12/2012
0

Evert is een meisje geworden en is heet nu Evy. Ze is nu gelukkig. Het was een goed boek.

Molud
30/10/2012
0

Ik vond het echt een prachtig boek. Persoonlijk lees ik zelf heel graag waargebeurde verhalen, omdat ik dan weet dat ze echt werkelijk waren. Het verhaal is prachtig verteld en je kan je heel goed inbeelden hoe Evy zich telkens voelde.

Anneleen
15/10/2012
0

Dit is een waargebeurd verhaal, dat je toch wel aangrijpt om het verder te lezen.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren