Cover van boek Kleine landjes: berichten uit de Kaukasus
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Prometheus | 2009 | 169 pagina's
ISBN: 9789044613117
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Azië

Kleine landjes: berichten uit de Kaukasus

Als een razende reporter dendert Jelle Brandt Corstius door enkele Russische deelrepublieken in de Kaukasus. Dat zijn stuk voor stuk kleine landjes die met elkaar overhoop liggen. Daar heeft men ook een oorlog voor over. Denk aan Tsjetsjenië bijvoorbeeld. Of aan het wapengekletter tussen Georgië en Zuid-Ossetïë.
Jelle Brandt Corstius trok naar bruiloftsfeesten, sprak met oud-gelovigen in Abchazië die plaats moeten ruimen voor de Olympische Winterspelen en mijmerde bij oude vrouwtjes in hun groentetuintjes over het lot van de bewoners en hun kleine landjes.

Met dit boek lijk je in een Monty Python-film beland. Terwijl de wodka bij beken vloeit, snoeven besnorde mannen over de gewoonte vrouwen te schaken om ze tot een huwelijk te dwingen. De auteur kan nog net verhinderen dat ze gewapend en wel voor hem naar eentje op zoek gaan. Tussen de absurde anekdotes door leer je meteen een heleboel over de achtergrond van o.a. Kalmukkië, Abchazië en Ossetië.

Krijg je er niet genoeg van, surf dan naar http://www.jellebc.nl. Daar vind je filmpjes bij het boek.

Lees een stukje

Hij nam mij mee naar zijn moestuin, en sommeerde mij om mijn T-shirt uit mijn broek te trekken. 'Je bent mijn gast, en ik laat je niet gaan zonder Georgisch fruit te hebben geproefd.' Hij legde een paar kilo nectarines en pruimen in mijn T-shirt die ik als een soort short voor mij hield.
Ik stelde voor dat ik de vruchten cadeau zou geven aan de dorpelingen aan de andere kant van de grens. De man reageerde lauwtjes: 'Ik hou je niet tegen.' Met moeite liep ik terug naar de grens. In Getagoerovo moest niemand iets weten van de fantastisch geurende vruchten uit Georgië. Alleen een jongen van veertien pakte er een en zei: 'Een nectarine is een nectarine.'

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren