Cover van boek Kinderjaren
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Anthos | 2010 | 118 pagina's
ISBN: 9789045307688

Kinderjaren

Jona is een kleuter als hij met zijn ouders wordt afgevoerd naar het kamp Westerbork. Jona is een joodse jongen, en leeft in 1943 in Nederland. Na Westerbork deporteren de Duitsers het gezin naar Bergen-Belsen. Jona woont met zijn moeder in een barak, zijn vader zien ze bijna nooit, eten hebben ze amper. Jona ontdekt met de grotere kinderen het ‘Ketelhuis’ terwijl ze wachten op de doorreis naar Palestina…

Hoe ervaart een kleuter de waanzin van een concentratiekamp? Jona Oberski overleefde het kamp, en vertelt door de ogen van de kleine Jona welke indruk de verschrikkingen van het kamp op hem maakten. Er bestaan talloze oorlogsdagboeken, maar Kinderjaren is uniek: de kleuterblik en de eenvoudige taal maken dit boek bijzonder krachtig. In amper 120 pagina's kruipt de gruwel van de Tweede Wereldoorlog onder je vel.

Lees een stukje

'Deze keer is het anders in het kamp', zei mijn moeder. 'Deze keer zijn we met z'n drieën. Deze keer hebben wij allerlei benodigdheden bij ons, lakens en een boekje bijvoorbeeld. Deze keer is het geen vergissing: wij gaan niet morgen terug. Wij blijven hier, of wij gaan verder,' zei zij.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.770835

Wat vind JIJ?

Aantal sterren