Cover van boek Ik weet waarom gekooide vogels zingen
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
De Geus | 2020 | 348 pagina's
ISBN: 9789044544282
Dit boek staat in de lijst Black History Month

Ik weet waarom gekooide vogels zingen

Maya Angelou is één van de belangrijkste Afro-Amerikaanse schrijfsters. Ze groeide op in een racistisch Amerika, waar de Jim Crow-wetten van kracht waren. Die scheidden zwarte en witte mensen en namen de zwarten hun rechten af.

In deze autobiografie vertelt Maya Angelou over opgroeien bij haar grootmoeder in het Zuiden van Amerika in de jaren '30. Daar leert ze dat witte mensen de macht hebben en misbruiken. Op jonge leeftijd krijgt Maya ook nog een enorm trauma te verwerken: ze wordt verkracht door de vriend van haar moeder. Hierna leeft ze als kind bijna vijf jaar in volledige stilte.

Hoewel dit boek heftige thema's bespreekt, blijft Maya Angelou hoopvol vooruit kijken en benadrukt ze telkens opnieuw dat er zoveel goeds te vinden is in de wereld en de mensheid.

Lees een stukje

De geluiden van de vroege ochtend hadden plaats gemaakt voor gemopper over handelaren die je afzetten, verzwaarde weegschalen, slangen, schaarse katoen en stoffige rijen. In later jaren zou ik met zo’n razende woede tekeergaan tegen het stereotiepe beeld van de vrolijke, liedjes zingende katoenplukker dat zelfs andere Zwarten mij te kennen gaven dat mijn paranoia gênant was. Maar ik had de vingers gezien waar de gemene, kleine zaaddozen in gesneden hadden en ik was getuige geweest van de ruggen, schouders, armen en benen waarvan te veel gevergd was.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren