Cover van boek Hongaarse zigeuners: verhalen van overlevers
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Bas Lubberhuizen | 2010 | 126 pagina's
ISBN: 9789059372412
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Oost-Europa

Hongaarse zigeuners: verhalen van overlevers

In de Tweede Wereldoorlog werden heel wat zigeuners het slachtoffer van de nazi’s. Zeker in Hongarije, waar zigeuners niet al te geliefd waren. Vreemd genoeg is er weinig geweten over de verschrikkingen die ze toen meemaakten. Gelukkig is er nu dit boek. Een aantal zigeuners maakte als jong kind de nazi-terreur mee, en overleefde. Zij doen hun verhaal. Foto’s geven een uniek zicht op hoe de Hongaarse zigeuners nu leven.

Net voor de laatste overlevenden van ouderdom zullen sterven, vertellen deze zigeuners welke gruwelen de Hongaarse nazi’s voor hen bedachten. Zelfs als je al meer las over de Tweede Wereldoorlog, zal je onder de indruk zijn van de getuigenissen. Het is een boek vol interessante verhalen, die je doen kennismaken met heel gewone mensen in een verschrikkelijke tijd. Maar het is ook een bijzonder fotoboek, vol foto's van hoe zigeuners nu leven, en hoe de ouderdom de prachtigste rimpels in hun gezicht achterlaat. Een genot om in te kijken.

Lees een stukje

In Komárom zaten we de hele dag in van die grote bunkers met ijzeren deuren, in de kou. Er waren verschrikkelijk veel zigeuners, ik kan niet zeggen hoeveel. Joden waren er ook, die zaten in een andere bunker opgesloten. Mooie jonge meisjes en vrouwen lagen op een hoop op de binnenplaats, allemaal dood.
De soldaten sloegen met gummistokken op onze handen en hoofden. Ze gooiden brood op voor wie het pakken kon. Voor mij was dat makkelijk want ik was klein, ik kroop tussen de benen door en kon zo bij het brood dat op de grond viel. Het kon ze niks schelen wie wel en wie niet at.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren